Διατροφή

Καρκίνος ήπατος: Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου για τις γυναίκες

Καρκίνος ήπατος: Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου για τις γυναίκες

Καρκίνος ήπατος: Τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη για περισσότερες από 90.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έπιναν τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα είχαν 78% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερα από τρία το μήνα. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι ένας δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Xuehong Zhang, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη. «Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος», σημείωσε.

Παρόλο που η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη μειώθηκε σταθερά στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2003 και 2018, η συνολική πρόσληψη παραμένει υψηλή. Το εξήντα πέντε τοις εκατό των λευκών ενηλίκων ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον μερικά ζαχαρούχα ποτά κάθε μέρα το 2017-2018, σημείωσε ο Zhang. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν καρκίνο του ήπατος, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σήμερα (14/6) σε διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής και θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές. Για τη μελέτη, η ομάδα του Zhang συνέλεξε δεδομένα για 90.504 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεταξύ 50 και 79 ετών που συμμετείχαν σε μια μελέτη ορόσημο που ονομάζεται Women’s Health Initiative. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια κατά μέσο όρο. Συνολικά, 205 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Περίπου το 7% των συμμετεχουσών ανέφερε ότι έπινε μία ή περισσότερες μερίδες ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα, διαπίστωσε η μελέτη. Και όσες το έκαναν είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ αυτά τα ποτά ή έπιναν λιγότερα από τρία το μήνα, διαπίστωσε η μελέτη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ποτά με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, που είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αυτά τα ποτά συμβάλλουν επίσης σε μειωμένη απόκριση στην ινσουλίνη και σε συσσώρευση λίπους στο συκώτι, δύο παράγοντες σημαντικοί την υγεία του ήπατος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος ήπατος: Ανακαλύφθηκε μεταβολική οδός που ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

Στο Βόλο ταξιδεύει η εκστρατεία για τον Καρκίνο του ήπατος «Δουλεύει για Σένα»

Νέες καινοτόμες θεραπείες, βασικοί παράγοντες κινδύνου & δράσεις ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.