ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρκίνος διατροφή: Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

Καρκίνος διατροφή: Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

Καρκίνος διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με καρκίνο, ενώ άλλα απαιτούν περισσότερη έρευνα.

Τραγανά σάντουιτς μπέικον σε λευκό ψωμί, μια ωραία παγωμένη μπύρα ένα ηλιόλουστο απόγευμα. Γνωρίζαμε από καιρό ότι δεν είναι οι πιο υγιεινές επιλογές και, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για κινδύνους για την υγεία, αυτές οι μικρές απολαύσεις αισθάνονται λιγότερο ανακουφιστικές. Νωρίτερα φέτος, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων κάτω των 55 ετών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Έρευνας του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (IARC) σχεδιάζει να χαρακτηρίσει το τεχνητό γλυκαντικό Aspartame ως πιθανό καρκινογόνο. Ο Philip Calder, καθηγητής διατροφικής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, λέει: «Ο καρκίνος συμβαίνει όταν τα κύτταρα χάνουν τον έλεγχο και απλώς συνεχίζουν να διαιρούνται, οπότε λαμβάνετε όλο και περισσότερα από αυτά τα είδη κυττάρων που δεν θα έπρεπε να έχετε». Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με καρκίνο, ενώ άλλα απαιτούν περισσότερη έρευνα.

Μεγάλοι ένοχοι

Σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν

Το 2015, η IARC ταξινόμησε αυτά τα επεξεργασμένα κρέατα ως «σίγουρη» αιτία καρκίνου. Το NHS συμβουλεύει τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων σε λιγότερο από 70 γραμμάρια την ημέρα. Ο λόγος ανησυχίας είναι οι χημικές ουσίες που ονομάζονται νιτρώδη, οι οποίες διατηρούν αυτές τις τροφές πιο φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, τα νιτρώδη μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις γνωστές ως νιτροζαμίνες.

Αντικαταστήστε με: Εναλλακτικές επιλογές πρωινού όπως αβοκάντο ή μανιτάρια.

Αλκοόλ

Το σώμα μας μετατρέπει το αλκοόλ σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα. Η Sadie Boniface, του Ινστιτούτου Μελετών Αλκοόλ, λέει: «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου, του στόματος και του λαιμού, ξεκινώντας από τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, και επίσης αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ήπατος και του παχέος εντέρου σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. .»

Αντικατάσταση με: Η αυξανόμενη γκάμα μπύρας χωρίς αλκοόλ και οινοπνευματωδών ποτών που προσφέρονται τώρα, σημαίνει ότι η μείωση της κατανάλωσης γίνεται ευκολότερη.

Ανησυχίες

Μοσχάρι και κόκκινο κρέας

Η υπερβολική κατανάλωση βοείου κρέατος, αρνιού και χοιρινού κρέατος είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ένα μόριο που ονομάζεται αίμη – η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές αλλοιώσεις στην επένδυση του παχέος εντέρου, οι οποίες μπορεί να γίνουν καρκινογόνες.

Αναψυκτικά με ζάχαρη

Επιστήμονες στο Harvard T H Chan School of Public Health ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο Calder πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά ζαχαρούχα ποτά είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

Αντικαταστήστε με: Νερό, γάλα, καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη.

Κέικ, δημητριακά πρωινού, σοκολάτα και γλυκά

Αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά ζαχαρούχα. Αν και καμία τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου δεν έχει δείξει άμεση σχέση μεταξύ ζάχαρης και καρκίνου, οι διατροφολόγοι λένε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης έχουν συνήθως μια αρκετά κακή διατροφή. Ο Duane Mellor, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο Aston, λέει ότι αυτό συνήθως σημαίνει χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και λιγότερες κενώσεις του εντέρου. «Αυτή η τακτική κίνηση δίνει λιγότερο χρόνο σε τυχόν καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο κόλον να έρθουν σε επαφή με κύτταρα που θα μπορούσαν να γίνουν καρκινικά».

Αντικαταστήστε με: Πηγές φυτικών ινών όπως κονσερβοποιημένα ή φρέσκα λαχανικά.

Πιθανοί ύποπτοι

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι θολά για τα τεχνητά γλυκαντικά. Την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες που εργάζονται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρότειναν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία καρκίνου. Αλλά όπως και με τη ζάχαρη, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τεχνητά γλυκαντικά έχουν δίαιτα φτωχότερης ποιότητας.

Αντικατάσταση με: Φρούτα.

Φιστίκια και φυστικοβούτυρο

Δεν είναι τα φιστίκια που είναι το πρόβλημα, αλλά οι αφλατοξίνες, τοξίνες που παράγονται από ορισμένους μύκητες που βρίσκονται στα φιστίκια και στους ξηρούς καρπούς. Οι αφλατοξίνες έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας αγοράζοντας μόνο μεγάλες επωνυμίες φιστικιών και φυστικοβούτυρου και απορρίπτοντας ξηρούς καρπούς που φαίνονται μουχλιασμένοι, αποχρωματισμένοι ή ζαρωμένοι.

Αντικαταστήστε με: Εναλλακτικά όπως ηλίανθο και βούτυρο αμυγδάλου.

Νερό βρύσης

Οι πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAs) που χρησιμοποιούνται σε διάφορες καταναλωτικές και βιομηχανικές διαδικασίες βρίσκονται όλο και περισσότερο στο πόσιμο νερό μας. Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση να εισαγάγει πιο αυστηρή νομοθεσία για το πόσιμο νερό, αφού μελέτες τα έχουν συνδέσει με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αντικατάσταση με: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φίλτρο ή κανάτα φίλτρου που έχει τοποθετηθεί με βρύση για όσους ανησυχούν για τα PFA.

Αρωματισμένα γιαούρτια

Το προσκήνιο στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει προκαλέσει ανησυχίες για προϊόντα με υψηλά επίπεδα γαλακτωματοποιητών, συνθετικών χημικών ουσιών που συνήθως αναμειγνύουν συστατικά μεταξύ τους και δημιουργούν μια λεία υφή. Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι οι γαλακτωματοποιητές είναι άμεσα καρκινικοίγονιδιακά, αλλά πιστεύεται ότι προκαλούν φλεγμονή στο έντερο και στην κυκλοφορία του αίματος επειδή το σώμα δεν τα αναγνωρίζει.

Αντικαταστήστε με: Απλό γιαούρτι, αρωματισμένο με φρούτα ή μέλι.

Άσπρο ψωμί

Οι διατροφολόγοι ανησυχούν επίσης για τα βαριά επεξεργασμένα δημητριακά, όπως τα προϊόντα λευκού ψωμιού. Μελέτες πληθυσμού έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. «Αν τρώτε πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, πιθανότατα δεν τρώτε πολλά προϊόντα ολικής αλέσεως που περιέχουν περισσότερες από τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε», λέει ο Mellor.

Αντικαταστήστε με: Ψωμί ολικής αλέσεως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες

Ορισμένοι καρκίνοι βρίσκονται σε άνοδο μεταξύ των Ισπανοαμερικανών

Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία;

Έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός νέων φαρμάκων θα μπορούσε να νικήσει τον καρκίνο του παγκρέατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είδη φαγητού θα πρέπει να τρώτε αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα;

Αναπνευστικό φαγητό: Εάν υποφέρετε από αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή βρογχίτιδα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα της Σλοβακίας;

Σλοβακία φαγητό: Η σλοβακική κουζίνα είναι μια πλούσια ταπισερί γεύσεων και παραδόσεων, που αντικατοπτρίζει την ιστορία, τη γεωγραφία και τις πολιτιστικές επιρροές της χώρας.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον αστεροειδή γλυκάνισο και που τον χρησιμοποιούμε;

Αστεροειδής γλυκάνισος: Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό που φημίζεται για τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα, που θυμίζει γλυκόριζα με διακριτικές νότες γλυκύτητας και ζεστασιάς.

Παντζάρια: Η πολύτιμη συμβολή τους στη μάχη κατά του διαβήτη

Παντζάρια: Μπορούν να αποτελέσουν μια ωφέλιμη προσθήκη στη διατροφή σας, χάρη στην ικανότητά τους να βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.