Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καλά νέα για το τυρί και την κατανάλωσή του

Καλά νέα για το τυρί και την κατανάλωσή του

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών στο τυρί μπορεί να μειώσει το λίπος που απορροφούμε από αυτά τα τρόφιμα.

Πριν από περισσότερα από 180 χρόνια, οι αγρότες του Ουισκόνσιν άρχισαν να φτιάχνουν τυρί για να διατηρήσουν το υπερβολικό γάλα από τις αγελάδες τους. Σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το Ουισκόνσιν είναι η κορυφαία πολιτεία παραγωγής τυριού. Ακολουθούν η Καλιφόρνια, το Αϊντάχο και το Νέο Μεξικό.

Το τυρί είναι βασικό σε πολλά πιάτα του Νέου Μεξικό. Το Queso blanco, για παράδειγμα, είναι ένα μαλακό εύθρυπτο λευκό τυρί. Συχνά λιώνει σε σάλτσες για να καλύψει τις enchiladas ή θρυμματίζεται πάνω από φασόλια, tacos ή huevos rancheros.

Άλλα τυριά εμπνευσμένα από τους ισπανόφωνους πολιτισμούς περιλαμβάνουν το Queso Para Freir (μεταφρασμένο “τυρί που τηγανίζεται”) – ένα από τα αγαπημένα στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική. Αυτό το τυρί ήπιας γεύσης χρησιμοποιείται επίσης σε σάντουιτς και ψητά πιάτα, σύμφωνα με την Goya Foods, τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανήκει σε Ισπανούς.

Τυρί και υγιεινή διατροφή

Πώς ταιριάζει αυτό το πολιτιστικά ποικίλο φαγητό σε μια υγιεινή διατροφή; Το τυρί ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών. Είναι 1 από τα 6 βασικά στοιχεία που συνθέτουν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020–2025. Και ενώ αυτή η έκθεση γενικά συνιστά εκδόσεις με χαμηλότερα λιπαρά, ορισμένες ενδιαφέρουσες έρευνες δείχνουν ότι τα παραδοσιακά τυριά μπορεί να είναι λογικές επιλογές.

Το φυσικό τυρί είναι μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται με γάλα, αλάτι, προβιοτικά (γνωστά και ως «καλά βακτήρια») και πυτιά. Η πυτιά είναι ένα ένζυμο που κάνει την πρωτεΐνη του γάλακτος να σχηματίζει τυρόπηγμα. Μια ανασκόπηση του 2022 στο περιοδικό Microorganisms περιλαμβάνει το τυρί ως παραδοσιακή τροφή που έχει υποστεί ζύμωση.

Μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν αποκαλύψει ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και του μειωμένου κινδύνου:

  • καρδιακών παθήσεων,
  • διαβήτη,
  • καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Το τυρί είναι επίσης μια σημαντική πηγή κορεσμένων λιπαρών τα οποία θέλουμε να περιορίσουμε στη διατροφή μας. Προκύπτουν στοιχεία, ωστόσο, ότι ίσως χρειαστεί να κρίνουμε διαφορετικά τα κορεσμένα λιπαρά στα τρόφιμα από την συντροφιά που διατηρούν. Για παράδειγμα, ένα ερευνητικό άρθρο του 2022 στο The American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε το εξής:

“Η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από γαλακτοκομικά τρόφιμα είχε μικρότερο αντίκτυπο στην καρδιακή νόσο από ότι μια χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των τροφίμων, ειδικά στους άνδρες. Και ενώ δεν είναι στατιστικά σημαντική, η ίδια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από μη γαλακτοκομικά τρόφιμα δεν είχε τα ίδια ευνοϊκά αποτελέσματα.”

Πώς μπορεί αυτό να συμβεί; Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών στο τυρί μπορεί να ωφελήσει. Μπορεί να μειώσει το λίπος που απορροφούμε από αυτά τα τρόφιμα. Αυτό λέει το Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών (NDC), μια μη κερδοσκοπική έρευνα για τη διατροφή των γαλακτοκομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σκεφτείτε το καλά προτού προσθέσετε γαλοπούλα στο τοστ σας - Γιατί;

Προσθέστε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για ανακούφιση από την οστεοπόρωση

Το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα είναι καλύτερο;

Δυσανεξία στη λακτόζη: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Close Icon