ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγιή γήρανση

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγιή γήρανση

Η γήρανση μπορεί να είναι οδυνηρή καθώς βλέπουμε τα νιάτα μας να αφήνονται στο παρελθόν και τα σημάδια ενός γερασμένου σώματος γίνονται όλο και πιο ορατά κάθε μέρα.

Η γήρανση μπορεί να είναι οδυνηρή καθώς βλέπουμε τα νιάτα μας να αφήνονται στο παρελθόν και τα σημάδια ενός γερασμένου σώματος γίνονται όλο και πιο ορατά κάθε μέρα. Καθώς ταξιδεύουμε στη ζωή, όλοι φιλοδοξούμε να γερνάμε με χάρη και να διατηρήσουμε την υγεία και τη ζωτικότητά μας. Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην υγιή γήρανση, ένα συχνά παραβλέπεται αλλά κρίσιμο στοιχείο είναι η βιταμίνη Κ. Αυτή η συχνά υποτιμημένη θρεπτική ουσία παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες πτυχές της ευημερίας μας καθώς μεγαλώνουμε. Για να μάθετε περισσότερα για το ρόλο της βιταμίνης Κ στη γήρανση, η ομάδα του OnlyMyHealth μίλησε με τη Neha Choudhary, Διατροφολόγο και Διαιτολόγο, SRV Mamta Hospitals, Dombivali.

Καθώς μεγαλώνουμε, η διατήρηση γερών οστών γίνεται όλο και πιο σημαντική. Η βιταμίνη Κ2, ειδικότερα, είναι απαραίτητη για αυτό. «Η βιταμίνη Κ βοηθά στη δέσμευση του ασβεστίου που είναι απαραίτητη για υγιή οστά και ούλα», είπε ο Choudhary. Εξήγησε ότι η βιταμίνη Κ διασφαλίζει ότι το ασβέστιο κατευθύνεται στα οστά σας αντί να συσσωρεύεται στις αρτηρίες ή στους μαλακούς ιστούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων καθώς μεγαλώνετε.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Η βιταμίνη Κ συμβάλλει επίσης στην υγεία της καρδιάς. «Κατευθύνοντας το ασβέστιο στα οστά, η βιταμίνη Κ2 βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Choudhary.

Γνωστική Λειτουργία

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ένωση Αλτσχάιμερ διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ σχετίζονται με άνοια και γνωστική έκπτωση. Η μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος περιέχει πρωτεΐνες που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ, οι οποίες πιστεύεται ότι επηρεάζουν την επιβίωση και τη λειτουργία των νευρώνων. 

Η φλεγμονή είναι ένας κοινός παράγοντας σε πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal Of Molecular Sciences έδειξε πώς η βιταμίνη Κ μπλοκάρει τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου και ως εκ τούτου μετριάζει ορισμένες από τις χρόνιες φλεγμονές που σχετίζονται με τη γήρανση. Μειώνοντας τη φλεγμονή, η βιταμίνη Κ μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ

Για να αποκομίσετε τα οφέλη της βιταμίνης Κ, είναι απαραίτητο να τη συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Ως εκ τούτου, ο Choudhary απαρίθμησε μερικές διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ: 

  • Λαχανικά: Σπαράγγια, μπρόκολο, μπάμιες, λάχανο, κολοκύθα, μαρούλι, κουνουπίδι 
  • Φυλλώδη πράσινα: Σπανάκι
  • Βότανα: Μαϊντανός
  • Όσπρια: Σόγια, 
  • Ζωικά Προϊόντα: Αυγά
  • Γαλακτοκομικά Προϊόντα: Τυρί, γάλα, γιαούρτι
  • Φρούτα: Φράουλες, δαμάσκηνα, ακτινίδιο, αβοκάντο, βατόμουρα
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πιο πλούσια σε βιταμίνη C τρόφιμα

Η σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη του καρκίνου

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης B12 - Προσοχή στην υγεία σας

Γιατί οι κρέμες προσώπου περιέχουν βιταμίνη C;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι φαγητό να φτιάξετε στον σύντροφό σας μετά από ένα τσακωμό;

Τσακωμός φαγητό: Όταν προκύπτουν εντάσεις μετά από έναν καυγά με τον σύζυγό σας, η προετοιμασία ενός ανακουφιστικού και στοχαστικού γεύματος μπορεί να είναι μια ουσιαστική χειρονομία που θα σας βοηθήσει να διορθώσετε το ρήγμα και να επανασυνδεθείτε.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου 

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και νάτριο, ενώ δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα οφέλη του τζίντζερ στη μείωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών

Η ανακάλυψη των οφελών του τζίντζερ στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών αναδεικνύει έναν ακόμα λόγο για να ενσωματώσουμε αυτό το θαυματουργό μυρωδικό στην καθημερινή μας διατροφή.