Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η σόγια είναι γεμάτη με ισοφλαβόνες, που είναι ένα είδος φυτικού οιστρογόνου (φυτοοιστρογόνο) γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ έχει παρόμοια χημική δομή με το ανθρώπινο οιστρογόνο.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου του μαστού; Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, που είναι φυτικά οιστρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα σόγιας δεν περιέχουν αρκετά υψηλά επίπεδα οιστρογόνων για να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.


Ο Δρ Dawn Mussallem, ειδικός στην ιατρική στον τρόπο ζωής στην Mayo Clinic, λέει ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας με μέτρο μπορεί να είναι ευεργετική. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να τρώνε προϊόντα σόγιας όπως:

  • τόφου,
  • ξηρούς καρπούς σόγιας,
  • και edamame.

 

Ο Δρ Mussallem λέει ότι η φυτική πρωτεΐνη δεν αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Η σόγια περιέχει οιστρογόνα φυτικής προέλευσης που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. “Εδώ και χρόνια, προσπαθώ να καταρρίψω τον μύθο για τη σόγια και τον καρκίνο του μαστού. Και φαίνεται ότι το μήνυμα δεν έχει βγει ακόμα γιατί σχεδόν κάθε μέρα, κάθε ασθενής που βλέπω ανησυχεί για την κατανάλωση προϊόντων σόγιας”, λέει ο Δρ. Mussallem.

Η σόγια είναι γεμάτη με ισοφλαβόνες, που είναι ένα είδος φυτικού οιστρογόνου (φυτοοιστρογόνο) γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Έχει παρόμοια χημική δομή με το ανθρώπινο οιστρογόνο, αλλά η σόγια συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων στον ιστό του μαστού με διαφορετικό τρόπο, δυνητικά ενεργώντας ως ογκοκατασταλτικός. «Η κατανάλωση σόγιας μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όχι μόνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια φυτική πρωτεΐνη, αλλά βελτιώνει επίσης τα αποτελέσματα του καρκίνου του μαστού σας», λέει ο Δρ Mussallem.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου κρέατος, και να περιορίζετε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας πολύχρωμων λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 χορτοφαγικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο

Τα αλλεργιογόνα τρόφιμα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τα βρέφη, διαπιστώνει έρευνα

Η Novartis Hellas στο πλευρό των γυναικών με καρκίνο του μαστού

Πόσο σημαντική είναι η μαστογραφία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon