Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η άγνωστη βιταμίνη που προστατεύει το δέρμα και ρίχνει τη χοληστερίνη

Η άγνωστη βιταμίνη που προστατεύει το δέρμα και ρίχνει τη χοληστερίνη

Μελέτες  σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα αναφέρουν ότι η εφαρμογή βιταμίνης U απευθείας σε πληγές μπορεί να επιταχύνει το κλείσιμο του τραύματος. 

Η βιταμίνη αυτή προβάλλεται συχνά ως θεραπεία για τα έλκη, αν και θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει ακόμη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην επούλωση των πληγών και στη μείωση της χοληστερίνης. Δείτε ποια είναι και που κάνει καλό. Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη και μόνο λίγα από αυτά τα οφέλη υποστηρίζονται επί του παρόντος από την επιστήμη αυτό δεν αναιρεί κάποια από τα οφέλη αυτής της λιγότερο γνωστής βιταμίνης.

 

Τι είναι η βιταμίνη U;

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να προσδιορίσει μια ένωση που βρίσκεται στον χυμό λάχανου. Παρά το όνομά της, η βιταμίνη U δεν είναι στην ουσία βιταμίνη αλλά μάλλον παράγωγο του αμινοξέος μεθειονίνη. Η βιταμίνη U είναι διαθέσιμη όχι μόνο ως συμπλήρωμα, αλλά βρίσκεται επίσης φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.

Τα οφέλη

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του έλκους
  2. Προστατεύει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά σας
  3. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  4. Βοηθάει στην επούλωση των πληγών και στην προστασία του δέρματος

1. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του έλκους

Όταν η βιταμίνη U ερευνήθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1950, ορισμένες μελέτες  πρότειναν την κατανάλωση 1 λίτρου (945 mL) χυμού λάχανου ημερησίως με το σκεπικό ότι βοήθησε τα έλκη του εντέρου να επουλωθούν 4-5 φορές πιο γρήγορα από την τυπική θεραπεία κατά του έλκους που ήταν διαθέσιμη εκείνη την εποχή.

2. Μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά σας

Η βιταμίνη U μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά σας από βλάβες. Σε μια μελέτη που έγινε σε ζώα, η βιταμίνη U φάνηκε ότι βοήθησε στην αναστροφή ορισμένων από τις βλάβες του ήπατος που προκαλούνται από το κοινό φάρμακο κατά των επιληπτικών κρίσεων βαλπροϊκό οξύ.

3. Μπορεί πιθανώς να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Ενώ ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης U συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα στοιχεία παραμένουν αδύναμα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που έγινε σε εργαστήριο βρέθηκε ότι η βιταμίνη U μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία λιποκυττάρων και να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αλλά υπάρχουν λίγες σχετικές μελέτες σε ανθρώπους.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και στην προστασία του δέρματος

Η βιταμίνη U μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), καθώς και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Μελέτες  σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα αναφέρουν ότι η εφαρμογή βιταμίνης U απευθείας σε πληγές μπορεί να επιταχύνει το κλείσιμο του τραύματος. Επιπλέον, η βιταμίνη U φαίνεται να προστατεύει από εγκαύματα και άλλες βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV. Με βάση αυτά τα ευρήματα, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένα καλλυντικά πρέπει να παρασκευάζονται με βιταμίνη U. Ωστόσο, η έλλειψη ανθρώπινης έρευνας σημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ντομάτες και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Πώς το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Κολοκυθάκια: Ένας θησαυρός για την υγεία των ματιών σας

Πότε απαγορεύεται η κατανάλωση τζίντζερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Καρπούζι: Όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου

Καρπούζι: Ενώ η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Close Icon