Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Healthy eating: Πώς θα ωθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

Healthy eating: Πώς θα ωθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

Healthy eating: Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους.


Τα παιδιά θα τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά εάν οι οικογένειες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να φάνε γεύματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης της ψυχολόγου υγείας καθηγητή Jutta Mata από το Πανεπιστήμιο του Mannheim και του καθηγητή Ralph Hertwig, Διευθυντή στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο.

Το πείραμά τους δείχνει ότι τα παιδιά θα τρώνε πολύ περισσότερα φρούτα και λαχανικά εάν μείνουν στο τραπέζι μόνο για δέκα λεπτά περισσότερο από το συνηθισμένο – 30 λεπτά συνολικά. Κατά μέσο όρο, έτρωγαν περίπου 100 γραμμάρια περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου μία από τις πέντε συνιστώμενες καθημερινές μερίδες φρούτων και λαχανικών και ισοδυναμεί με ένα μικρό μήλο ή μια μικρή πιπεριά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Αυτό το αποτέλεσμα έχει πρακτική σημασία για τη δημόσια υγεία, επειδή μια επιπλέον ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου κατά 6 έως 7%,» εξηγεί ο καθηγητής Μάτα. «Για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχουν αρκετά φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι – τα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς είναι τα καλύτερα», προσθέτει η ψυχολόγος υγείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν πενήντα ζευγάρια γονέων και 50 παιδιά. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών στη μελέτη ήταν οκτώ ετών και ο μέσος όρος ηλικίας των γονέων ήταν 43 ετών. Συμμετείχαν ισάριθμα αγόρια και κορίτσια. Στους συμμετέχοντες σερβίρεται ένα τυπικό γερμανικό δείπνο με ψωμί σε φέτες, αλλαντικά και τυρί καθώς και φρούτα και λαχανικά, κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.

“Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους. Είχαμε ήδη βρει υποδείξεις αυτής της σχέσης σε μια μετα-ανάλυση μελετών που εξετάζουν τα ποιοτικά συστατικά του υγιεινού οικογενειακά γεύματα Σε αυτή τη νέα πειραματική μελέτη, μπορέσαμε να αποδείξουμε μια πρώην μοναδική σχέση συσχέτισης», λέει ο Ralph Hertwig, Διευθυντής στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα μεγαλύτερα οικογενειακά γεύματα δεν οδήγησαν τα παιδιά να τρώνε περισσότερο ψωμί ή αλλαντικά, αλλά επίσης δεν έτρωγαν περισσότερο επιδόρπιο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα κομμάτια των φρούτων και των λαχανικών σε μέγεθος μπουκιάς ήταν πιο εύκολο να καταναλωθούν και επομένως πιο δελεαστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη της φράουλας για υγιές και λαμπερό δέρμα

Κάντε αποτοξίνωση μετά τις ημέρες του Πάσχα

Τι είναι το Gut Hacking και τι προτείνουν οι διαιτολόγοι;

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε αν πάσχετε από παχυσαρκία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon