Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Η εύρεση της σωστής εναλλακτικής φυσικής ζάχαρης είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζετε.


Επαναλαμβανόμενα ακούμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή μας μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο να αναπτύξουμε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, χρόνια φλεγμονή, μεταβολικές αλλαγές και οδοντικά προβλήματα. Η αγάπη μας για τα γλυκά τρόφιμα οδήγησε στην παραγωγή εναλλακτικών ζάχαρης και τώρα κατακλυζόμαστε από επιλογές. Επιστήμονες της διατροφής και εγκεκριμένοι διαιτολόγοι εξηγούν τους διαφορετικούς τύπους υποκατάστατων ζάχαρης και τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Παραδείγματα τεχνητών γλυκαντικών: ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι συνθετικές χημικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα, έτσι ώστε οι γεύσεις μας να αντιλαμβάνονται μια γλυκιά γεύση χωρίς να προσθέτουν θερμίδες στη διατροφή μας.

«Είναι 200 ​​έως 600 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη», λέει ο Christopher Gardner, Ph.D., επιστήμονας διατροφής στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης του Στάνφορντ. Αυτό σημαίνει ότι ένα ελάχιστο ποσό απαιτείται για να γλυκαθούν τα πράγματα και το οποίο ουσιαστικά δεν έχει θερμιδική επίδραση. 

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλες έρευνες για τα ζώα δείχνουν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης τεχνητού γλυκαντικού και της παχυσαρκίας και του διαβήτη. “Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επίκινδυνα γιατί ξεγελούν τον εγκέφαλο σας να γεύεται ζάχαρη, αλλά τελικά το σώμα σας ξέρει ότι δεν το φάγατε, οπότε αυτό που καταλήγει να συμβαίνει είναι ότι είναι πιθανό να επιθυμείτε περισσότερη ζάχαρη!”, λέει η Laura Iu, R.D.N., πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφής και ιδιοκτήτης της εταιρίας Laura Iu Nutrition.

Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της ψυχολογικής ικανοποίησης, σύμφωνα με τον Gardner. Για παράδειγμα, μπορεί να φάτε ένα απογευματινό σνακ που περιέχει απλά ένα τεχνητό γλυκαντικό αλλά στη συνέχεια να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να καταναλώσει ένα ζαχαρούχο επιδόρπιο μετά, επειδή δεν τον περιποιηθήκατε νωρίτερα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου με όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης ήταν ότι οι άνθρωποι βάζουν ζάχαρη σε άθλιες τροφές», λέει ο Gardner. «Το έκανε λίγο πιο υγιεινό; Σίγουρα, αλλά δεν το έκανε υγιεινό φαγητό. ”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Με τη διατροφή των Okinawans θα τα εκατοστήσεις στην κυριολεξία

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να νιώσεις αμέσως καλύτερα

Η άβολη παρενέργεια της κατανάλωσης μπανάνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon