Διατροφή

Γλουτένη: Γιατί δεν πρέπει να την καταναλώνεις

Γλουτένη: Γιατί δεν πρέπει να την καταναλώνεις

Γλουτένη: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η κύρια θεραπεία για άτομα με κοιλιοκάκη. Πολλοί άνθρωποι χωρίς να πάσχουν από αυτή την κατάσταση ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη για τα υποτιθέμενα οφέλη που έχει για την υγεία.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά τα τρόφιμα να διατηρήσουν το σχήμα τους. Τα περισσότερα δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά περιέχουν γλουτένη.

Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία η γλουτένη βλάπτει το λεπτό έντερο και η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλότητας είναι μια δυσανεξία στα τρόφιμα που οδηγεί σε δυσφορία μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Ωστόσο, μια έρευνα διαπίστωσε ότι έως και 30% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Για άτομα χωρίς δυσανεξία στη γλουτένη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει οφέλη ή κινδύνους για την υγεία;

Πότε είναι βλαβερή η γλουτένη;

Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται και βλάπτει την επένδυση του λεπτού εντέρου τους. Με την επανειλημμένη έκθεση σε γλουτένη, το σώμα καθίσταται λιγότερο ικανό να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλοκές μπορεί να προκύψουν εάν ένα άτομο με κοιλιοκάκη συνεχίζει να τρώει γλουτένη, όπως:

ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

αναιμία

απώλεια βάρους

οστεοπόρωση

αγονία

σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)

νευρολογικές καταστάσεις

Η κοιλιοκάκη προσβάλλει περίπου το 1% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ή 1 στα 133 άτομα. Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με κοιλιοκάκη μπορεί να μη γνωρίζουν ότι το έχουν.

Η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλίας θεωρείται λιγότερο σοβαρή από την κοιλιοκάκη. Η κατανάλωση γλουτένης δε βλάπτει το έντερο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν δυσφορία μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη εμφανίζονται συχνά έξω από το πεπτικό σύστημα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

πονοκεφάλους

θόλωμα εγκεφάλου

πόνος στις αρθρώσεις

μούδιασμα στα άκρα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη από την κοιλιοκάκη. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά μπορεί να επηρεάσουν το 0,5% – 13% των ατόμων.

Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για κοιλιοκάκη και ευαισθησία στη γλουτένη.

Είναι πραγματική η ευαισθησία στη γλουτένη;

Πολλές χώρες αναγνωρίζουν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλίας είναι πρόβλημα. Ωστόσο, αυτός είναι ένας νέος τομέας μελέτης και οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμη την κατάσταση, τους παράγοντες κινδύνου ή πόσο συχνή είναι.

Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι, αντί να αντιδρούν στη γλουτένη σε τρόφιμα, οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAPs), οι οποίες είναι άλλες πρωτεΐνες χωρίς γλουτένη που βρίσκονται στο σιτάρι.

Τα FODMAP υπάρχουν σε κόκκους που περιέχουν γλουτένη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα άτομα με IBS παρουσιάζουν βελτίωση στα συμπτώματα όταν ακολουθούν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ενώ υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις πιθανής ευαισθησίας στη γλουτένη εκτός της κοιλίας, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού οι επιστήμονες καταλάβουν τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις των ευαισθησιών στη γλουτένη.

Ποια είναι τα οφέλη από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Υπάρχουν λίγες επιστημονικές ενδείξεις ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει οφέλη για την υγεία για όσους δεν έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Παρ ‘όλα αυτά, μια έκθεση της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) αναφέρει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς κοιλιοκάκη ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη μεταξύ του 2009 και του 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς προκαλείται η κέτωση

Γιατί το αγγούρι κάνει καλό στην υγεία σας

Τι γνωριζουμε για τη σόγια - Μύθοι και Αλήθειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στο αδυνάτισμα

Γλυκαιμικός Δείκτης: Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να περιορίσουν την πείνα τους, να αποφύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού και κατ’ επέκταση να αδυνατίσουν. Πράγματι, ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Η σημασία της βέλτιστης διατροφής για την αθλητική επιτυχία

Στη συµπλήρωση των κοµµατιών του παζλ για τη µεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης, η σωστή διατροφή είναι ένα απαραίτητο κοµµάτι. Ένα κοµµάτι που σε συνδυασµό µε το κατάλληλο προπονητικό πρόγραµµα και την απαραίτητη αγωνιστική τακτική µπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» της επιτυχίας.

Ανοιξιάτικα φρούτα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όλης της οικογένειας

Άνοιξη Δίαιτα: Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μικρών και μεγάλων. Από αυτήν φυσικά δεν πρέπει να λείπουν τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Την άνοιξη οι επιλογές μας αυξάνονται καθώς κάποια φρούτα έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή και αξίζουν να έχουν μία […]

Pancakes γλυκά: O απόλυτος σοκολατένιος πειρασμός

Pancakes γλυκά: Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μία πεντανόστιμη συνταγή για να φτιάξεις και να απολαύσεις υπέροχα σοκολατένια pancakes.Είναι γρήγορο και άκρως οικονομικά για οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα σου θες να τα απολαύσεις.

Γιατί είναι προτιμότερο να επιλέξεις πρωτεΐνη από φάβα και όχι από σόγια σε μια vegan δίαιτα

Vegan διατροφή: Επιστήμονες στο UCPH (Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης) βρήκαν έναν τρόπο δημιουργίας πρωτεϊνικής σκόνης χρησιμοποιώντας φάβα- μια πιο «φιλική» στο περιβάλλον εναλλακτική, που φαίνεται ικανή να κονταροχτυπηθεί με τη σόγια ως φυτική πηγή πρωτεΐνης.

Οι καλύτερες τροφές για την πρόληψη ανάπτυξης φλεγμονών όταν συνδυάζονται

Τα πρώτα δύο υλικά μας χαρίζουν κακοσμία του στόματος, αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελούν ιδανική προσθήκη σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά από σιτάρι: Μαζί, μπορούν να τριπλασιάσουν την απορρόφηση ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων (αθηροσκλήρωση, καρκδίνο, νευροεκφυλιστικές νόσοι και αυτοάνοσα) κατά 66%.