Διατροφή

Γλουτένη τι είναι: Ποια σνακ συστήνονται σε όσους την αποφεύγουν

Γλουτένη τι είναι: Ποια σνακ συστήνονται σε όσους την αποφεύγουν

Γλουτένη τι είναι : Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, στη σίκαλη και το τρικάλε (διασταύρωση μεταξύ σίτου και σίκαλης). Στην καθημερινή διατροφή μας θα τη συναντήσουμε σε κέικ, ζυμαρικά, δημητριακά, μπισκότα, ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρεατοπαρασκευάσματα, σε σούπες κ.α. Επίσης, ίχνη γλουτένης συναντώνται και σε πολλά προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, όπως στις σάλτσες, τα γλυκά, τα dressing για τις σαλάτες κ.α.

Ποιοί χρειάζεται να την αποφεύγουν;

Σε κάποιους ανθρώπους εμφανίζεται μια χρόνια και αυτοάνοση πάθηση του λεπτού εντέρου η οποία ονομάζεται κοιλιοκάκη και η οποία αφορά στη μη ανοχή του οργανισμού στην γλουτένη. Επίσης η κοιλιοκάκη συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία 9-36 μηνών, αλλά και σε ενήλικες 30-40 ετών. Η γλουτένη φυσιολογικά μέσω της πεπτιδάσης διασπάται στο λεπτό έντερο, όμως στους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν διασπάται λόγω μειωμένης δραστικότητας ή ακόμη και λόγω έλλειψης του συγκεκριμένου ενζύμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλάπτονται οι λάχνες του εντέρου, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών της τροφή που καταναλώνεται από το άτομο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, μονάχα οι άνθρωποι που πάσχουν από εντεροπάθεια στη γλουτένη θα πρέπει να την αποφεύγουν και όχι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Διαβάστε ένα ενδιαφέρον ακόμη άρθρο:Πώς εκδηλώνεται η τροφική δυσανεξία

psomi.jpg

Τι επιλογές χωρίς γλουτένη υπάρχουν στο εμπόριο;

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιτακτικής ανάγκης για θρέψη των ανθρώπων που χρειάζεται να τρέφονται με τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχει υπάρξει εμπλουτισμός της αγοράς με θρεπτικά και απολαυστικά τρόφιμα άνευ γλουτένης.

Μερικά παραδείγματα που μπορείτε να βρείτε στα supermarkets είναι:

Crackinettes με ρύζι και καλαμπόκι

Ψωμί σε φέτες χωρίς γλουτένη

Φρυγανιές χωρίς γλουτένη

Μπισκότα με κακάο ή πορτοκάλι χωρίς γλουτένη

Όλα τα παραπάνω είναι αμυλούχες τροφές, που συνδυάζοντας τες με κάποια πρωτεϊνούχα τροφή, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, κεφίρ κ.α., καθώς και μια φρέσκια τροφή (φρούτο-λαχανικό) μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πλήρη συνδυασμό.

Πως να ξεχωρίσω τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Τα εγκεκριμένα και ασφαλή τρόφιμα άνευ γλουτένης, είναι εκείνα που φέρουν το σήμα στην συσκευασία τους που είναι το διαγραμμένο σιτάρι.

gluten.jpeg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βελγικό μοσχάρι Carbonnade με μπύρα

Τα προτερήματα της πρωτεΐνης στο πρωινό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί νιώθουμε συνέχεια πεινασμένοι όλη την ημέρα;

Πείνα ακόρεστη: Ακόμα και αν έχουμε φάει, μερικές φορές αισθανόμαστε ότι πεινάμε πολύ. Αντί να καταφύγουμε σε υπερκατανάλωση, μπορούμε να εντρυφήσουμε στα βαθύτερα αίτια αυτής της ακόρεστης πείνας.

Οι θαυματουργές ιδιότητες του καρότου και στα φύλλα του

Φύλλα καρότου: Όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του καρότου, καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Εξίσου υγιεινά όμως είναι και τα φύλλα καρότου, τα οποία συχνά παραβλέπουμε.

Τα οφέλη των αμυλούχων τροφών για την υγεία

Άμυλο διατροφή: Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος.

Περουβιανό κοτόπουλο με αβοκάντο και σαλάτα κινόα

Περουβιανό κοτόπουλο: Γεύσεις από την Λατινική Αμερική προσφέρουν ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη, που το χαρακτηρίζει η φρεσκάδα. Μια πανδαισία χρωμάτων, υφών και ποιοτικών υλικών στο πιάτο σας.