Διατροφή

Γκότζι Μπέρι: Η υπερτροφή υπερτόνωσης!

Γκότζι Μπέρι: Η υπερτροφή υπερτόνωσης!

Γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στο Θιβέτ το GojiBerry (το μούρο της ευτυχίας) είναι ένα φυτό που πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται στα ελληνικά χωράφια. Υπάρχουν αναφορές ότι το Γκότζι Μπέρι έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αναζωογονεί και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, γι’ αυτό  θεωρείται υπερτροφή (superfood) και αποκαλείται «ελιξήριο της μακροζωίας». Μοιάζουν με μικρές, κόκκινες σταφίδες και πωλούνται αποξηραμένα σε καταστήματα μπαχαρικών ή σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Η θαυματουργή αυτή υπερτροφή, φαίνεται πως αποτελεί must για τα επίπεδα της ενέργειάς μας, καθώς σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «JournalofAlternativeandComplementaryEnergy», αναφέρθηκε πως σε δείγμα ατόμων που κατανάλωσαν γκότζι μπέρι για 14 συνεχόμενες ημέρες, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων ενέργειας και καλής διάθεσης.

Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πολλοί διατροφολόγοι μας συνιστούν την ημερήσια κατανάλωσή τους ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής:

Ιδιότητες : Πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και με ελάχιστες θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμίνης Α. Μία μερίδα γκότζι μπέρι περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης πρωτεϊνης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για φρούτο. Η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και η χαμηλή σε λιπαρά, τα καθιστούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Πώς θα τα καταναλώσετε: Συνήθως θα τα βρείτε να πωλούνται αποξηραμένα και έτσι μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως τις σταφίδες. Αν θέλετε να τα εντάξετε στο πρωινό σας, δοκιμάστε τα με δημητριακά, βρώμη ή γιαούρτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε στο smoothie σας ή να τα προσθέσετε στο χοιρινό ή τη γαλοπούλα σας, ως μια γλυκιά και θρεπτική πινελιά.

Δίαιτα: Χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας, ωθώντας μας να καταναλώσουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Υπέρταση : Έρευνες έχουν αποδείξει την επίδραση της κατανάλωσης γκότζι μπέρι στην καταπολέμηση της υπέρτασης και του διαβήτη. Φαίνεται επίσης πως επιδρούν θετικά και στην καταπολέμηση των εμφραγμάτων και των καρδιακών προσβολών.

Καλό στα μάτια

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «JournalofAmericanAcademyofOptometry», αποκάλυψε πως τα γκότζι μπέρι αποτρέπουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.