Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φυτικές ίνες άνοια: Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για έναν υγιή εγκέφαλο

Φυτικές ίνες άνοια: Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για έναν υγιή εγκέφαλο

Φυτικές ίνες άνοια: Οι διαλυτές φυτικές ίνες ρυθμίζουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Αυτή η σύνθεση μπορεί να επηρεάσει τη νευροφλεγμονή, η οποία παίζει ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας.


Πάντα ακούμε ότι πρέπει να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες. Είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα και έχει επίσης καρδιαγγειακά οφέλη όπως μειωμένη χοληστερόλη. Τώρα, προκύπτουν στοιχεία ότι οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές για έναν υγιή εγκέφαλο. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Nutritional Neuroscience, ερευνητές στην Ιαπωνία έδειξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έρευνες που αξιολόγησαν τη διατροφική τους πρόσληψη μεταξύ 1985 και 1999. Ήταν γενικά υγιείς και ηλικίας μεταξύ 40 και 64 ετών. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν από το 1999 έως το 2020 και σημειώθηκε εάν εμφάνισαν άνοια που απαιτούσε φροντίδα.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα, από συνολικά 3739 ενήλικες, σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή τους. Διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που έτρωγαν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Η ομάδα εξέτασε επίσης εάν υπήρχαν διαφορές για τους δύο κύριους τύπους ινών:

  • Οι διαλυτές ίνες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η βρώμη και τα όσπρια, είναι σημαντικές για τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο, καθώς και για άλλα οφέλη για την υγεία.
  • Οι αδιάλυτες ίνες, που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και ορισμένα άλλα τρόφιμα, είναι γνωστό ότι είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και της άνοιας ήταν πιο έντονη για τις διαλυτές ίνες. “Οι μηχανισμοί είναι επί του παρόντος άγνωστοι, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τις αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου”, λέει ο καθηγητής Yamagishi. “Μια πιθανότητα είναι ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες ρυθμίζουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Αυτή η σύνθεση μπορεί να επηρεάσει τη νευροφλεγμονή, η οποία παίζει ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας. Είναι επίσης πιθανό οι διαιτητικές ίνες να μειώνουν άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως το σωματικό βάρος, το αίμα πίεση, λιπίδια και επίπεδα γλυκόζης.” Σε πολλές χώρες σήμερα, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερες φυτικές ίνες από αυτές που συνιστούν οι διατροφολόγοι. Ενθαρρύνοντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να είναι δυνατό να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης της άνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 οφέλη για την υγεία από τις μπάμιες

Η plant based διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 χρόνια στη ζωή σας

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Όσπρια πλούσια σε φυτικές ίνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon