Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φυσική αντηλιακή προστασία με διατροφή

Φυσική αντηλιακή προστασία με διατροφή

 Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βελτιώνουν την ενδογενή αντηλιακή προστασία του δέρματος. Δείτε ποιες είναι αυτές οι τροφές. Τα επίπεδα της μελανίνης δεν είναι τα ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Όσοι έχουν πιο σκουρόχρωμο δέρμα διαθέτουν περισσότερη μελανίνη και άρα μεγαλύτερη αντηλιακή προστασία, απ’ ό,τι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο, σύμφωνα με πολλές μελέτες, μία εκ των οποίων δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences.

Επιπλέον, είναι εφικτό να αυξήσουμε τα επίπεδα της μελανίνης στο δέρμα μας, εάν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες από ορισμένα συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή της. Μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2014 στο περιοδικό Food and Function, είχε δείξει πως απαιτείται αρκετός καιρός (τουλάχιστον 10 εβδομάδες) για να βελτιωθεί με τη βοήθεια της διατροφής η φωτοπροστασία στο δέρμα.

Η μελανίνη απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), ενώ η παραγωγή της διεγείρεται όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Επειδή, όμως, πολύς κόσμος εκτίθεται στον ήλιο αλόγιστα, η μελανίνη δεν προλαβαίνει να ασκήσει επαρκή αντηλιακή προστασία, γι’ αυτό και την ενισχύουμε με τα αντηλιακά προϊόντα.

Ακόμα κι αν ένας άνθρωπος δεν κάνει ηλιοθεραπεία στην παραλία, εκτίθεται στον ήλιο όλες τις ώρες τις ημέρες που βρίσκεται σε υπαίθριους χώρους αλλά ακόμα και όταν κάθεται στη σκιά και πέφτει πάνω του η αντανακλώμενη υπεριώδης ακτινοβολία. Στην UV εκτίθεται το δέρμα και τις ημέρες με συννεφιά, διότι το 80% της ακτινοβολίας αυτής διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει έως την επιφάνεια της γης. Επομένως, όσο πιο ενισχυμένη είναι η ενδογενής, φυσική αντηλιακή προστασία του δέρματος, τόσο το καλύτερο για την υγεία του και την προστασία από τον δερματικό καρκίνο.

Δείτε ποια συστατικά προσφέρουν αντηλιακή προστασία:

Χαλκός και τυροσίνη

Δύο από τα συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή της μελανίνης είναι ο χαλκός και η τυροσίνη.

Ο χαλκός διεγείρει την παραγωγή τόσο της μελανίνης όσο και της ελαστίνης, μίας πρωτεΐνης που βοηθά το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο περιοδικό Current Chemical Biology.

Ο οργανισμός χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες χαλκού για να λειτουργεί ομαλά, αλλά και πάλι θεωρείται ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Καλές πηγές του είναι τα στρείδια, το συκώτι, τα νεφρά και τα οστρακόδερμα. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν χαλκό είναι τα δαμάσκηνα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες και τα καρύδια.

Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που διευκολύνει την παραγωγή της μελανίνης. Τα αμινοξέα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους των πρωτεϊνών, επομένως πολλά τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης περιέχουν τυροσίνη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα προϊόντα σόγιας, τα αυγά, τα ψάρια, τα τυριά και η γαλοπούλα.

Τα αντιοξειδωτικά

Την παραγωγή της μελανίνης φαίνεται πως αυξάνουν σημαντικά και τα αντιοξειδωτικά. Αν και η φωτοπροστατευτική δράση τους αποτελεί ακόμα αντικείμενο μελέτης, μερικές έρευνες υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν.

Μία από αυτές, που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research, έδειξε ότι τα φλαβονοειδή, όπως η κυανιδίνη, όχι μόνο μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα από τις επιδράσεις της UV, αλλά και από την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος: το μελάνωμα.

Άλλα αντιοξειδωτικά που μπορεί να ασκήσουν αντηλιακή προστασία στο δέρμα είναι τα καροτενοειδή που προσδίδουν στα πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν π.χ. το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η βήτα-καροτίνη.

Αντηλιακή δράση ασκούν και οι πολυφαινόλες, όπως η EGCG στο πράσινο τσάι, η ρεσβερατρόλη στα κόκκινα σταφύλια και το ελλαγικό οξύ στα μούρα.

Τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες συσσωρεύονται στο δέρμα και απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ενώ την μεγαλύτερη προστασία την παρέχουν μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης τους. Μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνες C και Ε), προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες παράγονται όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Όταν το δέρμα διαθέτει αρκετά αντιοξειδωτικά και αυτά σταματήσουν τις ελεύθερες ρίζες εν τη γενέσει τους, προστατεύεται το DNA των δερματικών κυττάρων από τις βλάβες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι ο καρκίνος του δέρματος αρχίζει από τις βλάβες (μεταλλάξεις) που προκαλούνται στο DNA από την έκθεση στην UV».

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία προστατεύει το δέρμα και από το ηλιακό έγκαυμα. Τη δράση αυτή ασκούν τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες C και Ε, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σκουρόχρωμα μούρα και η μαύρη σοκολάτα. Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Ο καφές έχει αντηλιακή προστασία

Γενικά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες κατάλληλα τρόφιμα για βελτίωση της φυσικής αντηλιακής προστασίας του δέρματος είναι, μεταξύ άλλων, οι τομάτες, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα μούρα, τα σταφύλια, τα ρόδια, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα γκρέιπφρουτ, τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια αλλά και ο καφές και το πράσινο τσάι. Σε μία μελέτη η καθημερινή κατανάλωση καφέ σχετίσθηκε ακόμα και με μείωση των πιθανοτήτων αναπτύξεως μελανώματος, ενώ ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες με πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε μία ομάδα αντιοξειδωτικών που λέγονται κατεχίνες.

Βέβαια, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν απλώς κάποιες ευνοϊκές συσχετίσεις και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο τα προαναφερθέντα τρόφιμα μόνο οφέλη έχουν να παράσχουν στην υγεία. Επομένως, εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (π.χ. μια αλλεργία), μπορείτε κάλλιστα να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οφέλη και τροφές που περιέχουν αυτή τη NMN

Καρύδια: Η ιδανική επιλογή σνακ για διαρκή ενέργεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το δημοφιλές ποτό που θωρακίζει την υγεία του νεφρού

Νεφρά:Τα cranberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της προαγωγής της υγείας των νεφρών.

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη αλευρόπιτα με σπανάκι και φέτα

Αλευρόπιτα: Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Ένας ισχυρός σύμμαχος στη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Ελιά: Για να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα οφέλη της ελιάς για την υγεία, οι ερευνητές διερευνούν τις δυνατότητες του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς στη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

4+1 ιδέες για να σε συντροφεύουν στην μελέτη σου

Σνακ Μελέτη: Όταν μελετάτε για πολλές ώρες, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε τον εγκέφαλό σας με τα σωστά σνακ για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να εστιάσετε ευκρινή.

Γιατί οι κολοκυθόσποροι θεωρούνται σύμμαχοι για την υγεία της καρδιάς;

Κολοκυθόσποροι :Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι γεμάτα μαγνήσιο, υγιή λίπη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς.

Μια αυθεντική ιταλική συνταγή

Σπιτικά νιόκι: Τα σπιτικά νιόκι είναι ένα απολαυστικό και ανακουφιστικό ιταλικό πιάτο που μπορεί να απογειώσει κάθε γεύμα. Με λίγα απλά υλικά και λίγη υπομονή, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτά τα μαλακά, μαξιλαράκια ζυμαρικά από την αρχή.

Close Icon