Διατροφή

Φρούτα: Προσθέστε τα ακτινίδια στη διατροφή σας κι αλλάξτε το σώμα σας

Φρούτα: Προσθέστε τα ακτινίδια στη διατροφή σας κι αλλάξτε το σώμα σας

Φρούτα: Τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και διαιτητικές ίνες και παρέχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Το ακτινίδιο είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μούρο που αναπτύσσεται σε ένα είδος ξυλώδους αμπέλου του γένους Actinidia. Τα ακτινίδια έχουν καλλιεργηθεί περίφημα στη Νέα Ζηλανδία, αλλά αυτό το τολμηρό μούρο στην πραγματικότητα προέρχεται από την ανατολική Κίνα.

 

Γιατί πρέπει να τρώμε ακτινίδια;

Το ακτινίδιο συνήθως αναπτύσσεται σε σχήμα οβάλ και έχει περίπου το μέγεθος ενός τυπικού αυγού κοτόπουλου. Το δέρμα του είναι καμηλόχρωμο, ινώδες και επικαλυμμένο με ένα ελαφρύ θολό. Παρά το θολό κάλυμμά του, το δέρμα του ακτινιδίου είναι βρώσιμο και ξινό. Η σάρκα του ακτινιδίου είναι έντονο πράσινο με μοναδική αλλά ευχάριστη υφή και σειρές από διακριτικούς μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους, που μπορούν επίσης να καταναλωθούν. Τα ακτινίδια έχουν γλυκιά, τάρτα και τολμηρή γεύση – καθιστώντας τα μια δημοφιλή προσθήκη σε ένα υγιεινό πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα.

Τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και διαιτητικές ίνες και παρέχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Αυτό το φρούτο τάρτας μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς, την υγεία του πεπτικού συστήματος και το ανοσοποιητικό. Το ακτινίδιο είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτου και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η τάρτα του, η ευχάριστη υφή του και ο χαμηλός αριθμός θερμίδων το καθιστούν μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για σνακ, πλάκες ή ένα μοναδικό επιδόρπιο.

Οφέλη για την υγεία

Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προσφέρουν βασικά οφέλη για την υγεία. Η σάρκα είναι πλούσια σε βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών. Οι διαλυτές διαιτητικές ίνες που βρίσκονται στα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της τακτικής και υγιούς πέψης. Τα ακτινίδια μπορούν να προσφέρουν άλλα οφέλη για την υγεία όπως:

  • Ανοσία. Το ακτινίδιο περιέχει άφθονες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, το ακτινίδιο περιέχει περίπου το 230% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C. Αυτό το τολμηρό φρούτο παρέχει μια έκρηξη θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό σε κάθε μπουκιά. Τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών από το σώμα και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Τελικά, αυτό μπορεί να προστατεύσει το σώμα από φλεγμονές και ασθένειες.
  • Υγεία της καρδιάς. Το ακτινίδιο έχει ιδιότητες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Βοηθώντας στη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και παρέχοντας ώθηση σε βιταμίνη C, το ακτινίδιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Πέρα από αυτό, το ακτινίδιο περιέχει επίσης υψηλό επίπεδο διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μειώνοντας την LDL ή την κακή χοληστερόλη. Ένα πλεόνασμα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, η οποία είναι μια σκλήρυνση των αρτηριών μέσα στην καρδιά.
  • Πεπτική Υγεία. Τόσο με το σκληρό δέρμα όσο και με τη σάρκα του, το ακτινίδιο περιέχει υψηλές ποσότητες διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας και μιας ποικιλίας άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων και δυσφορίας.
  • Θεραπεία του άσθματος. Η αφθονία της βιταμίνης C στα ακτινίδια έχει συνδεθεί με τη μείωση των συμπτωμάτων συριγμού σε ορισμένους ασθενείς με άσθμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την κατανάλωση ακτινιδίων.

  • Οφθαλμική Υγεία. Όταν καταναλώνονται με άλλα υγιεινά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών βιταμινών και καροτενοειδών που βρίσκονται στο ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των οφθαλμικών ασθενειών και να προάγουν τη συνολική οφθαλμική υγεία.
  • Μεγέθη μερίδων. Το ακτινίδιο είναι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ, αλλά, όπως όλα τα φρούτα, εξακολουθεί να περιέχει φυσική ζάχαρη. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να καταναλώνετε ακτινίδια με μέτρο. Ο περιορισμός της πρόσληψης ακτινιδίου στα 140 γραμμάρια ή λιγότερο είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Τα ακτινίδια είναι ένα απολαυστικό φρούτο, αλλά πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από αλλεργίες στο ακτινίδιο. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα από πολύ ήπια έως πιο σοβαρά. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν

  • Κνησμός ή ενόχληση της γλώσσας, των χειλιών ή του στόματος μετά την κατανάλωση ακτινιδίου.
  • Ορατό δερματικό εξάνθημα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πρέπει να προσθέσετε μανταρίνια στη διατροφή σας;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τρώτε φρούτα;

Μάσκες προσώπου που μεταμορφώνουν το δέρμα

Διατροφικές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Ο κρυφός κίνδυνος του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού

Πράσινο τσάι: Αν και η λήψη εκχυλίσματος μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνετε την ημέρα;

Νερό: Η καλή ενυδάτωση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, τον ύπνο και τη γενική υγεία και ευεξία σας. Μάθετε εάν η πρόσληψη νερού σας είναι επαρκής χρησιμοποιώντας αυτό το απλό εργαλείο.

Ποια είναι η ιδανική διατροφή για τα παιδιά με γαστρεντερίτιδα;

Γαστρεντερίτιδα: Οι γονείς και οι φροντιστές λαμβάνουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από την ασθένεια.