Διατροφή

Φρούτα και λαχανικά : Η κατανάλωση τους αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Φρούτα και λαχανικά : Η κατανάλωση τους αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Φρούτα και λαχανικά : Πιθανώς η λιγότερο αμφιλεγόμενη συμβουλή σε όλη τη διατροφή είναι να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δηλαδή να τρώτε περισσότερα φυτά, καθώς ο όρος λαχανικό σημαίνει ουσιαστικά όλα τα μέρη του φυτού που δεν είναι φρούτα

Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο, αλλά μια νέα μελέτη μάς βοήθησε να δούμε ακριβώς πόσο περισσότερο. Οι ερευνητές  ακολούθησαν τους ανθρώπους και τη διατροφή τους με την πάροδο του χρόνου για να δημιουργήσουν μια καμπύλη δόσης-απόκρισης μεταξύ κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και θνησιμότητας Τα άτομα που κατανάλωναν πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα έζησαν επιπλέον τρία χρόνια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα άτομα που δεν έτρωγαν φυτικά.

Σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, εκείνοι που έτρωγαν τέσσερις έχασαν το μήνα από τη διάρκεια ζωής τους. Όσοι έτρωγαν τρεις μερίδες έχασαν τρεις μήνες. Στη συνέχεια, η καμπύλη άρχισε να κατεβαίνει από το βράχο. Σε δύο μερίδες την ημέρα, τα άτομα έζησαν επτά μήνες μικρότερα, και σε μία μερίδα την ημέρα, σχεδόν ενάμισι χρόνο, σε μισή μερίδα την ημέρα, τα άτομα έζησαν σχεδόν δύο χρόνια λιγότερο και σε μηδενικά μερίδια τα άτομα έχασαν τρία χρόνια.

Άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη

  • Αυτή η μελέτη εξέτασε κυρίως άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών. Είναι πολύ αργά στα 70 μας; Όχι. Οι γυναίκες στα 70 τους με τα περισσότερα καροτενοειδή φυτοθρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος τους ήταν διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν πέντε χρόνια από εκείνες με τις χαμηλότερες. Αυτό σημαίνει να διπλασιαστεί η πιθανότητα επιβίωσης κάποιου απλώς τρώγοντας μερικά περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Μελέτη της Ταιβάν

  • Σε μια μελέτη από την Ταϊβάν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δαπάνη μόλις 50 σεντ την ημέρα σε φρούτα ή λαχανικά θα μπορούσε να αγοράσει τους ανθρώπους περίπου 10% πτώση της θνησιμότητας. Αυτό είναι αρκετά παζάρι. Φανταστείτε εάν υπήρχε ένα φάρμακο που – χωρίς παρενέργειες – θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 10%. Πόσο πιστεύετε ότι θα χρεώνουν οι εταιρείες ναρκωτικών; Πιθανώς περισσότερα από 50 σεντ.

Η συμβολή των φρούτων και λαχανικών στον οργανισμό

  • Όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώμε, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά παίρνουμε . Ή όσον αφορά συγκεκριμένες ασθένειες, αντιοξειδωτικά τροφίμων και καρκίνο και αντιοξειδωτικά τροφίμων, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις .

Ακολουθεί βίντεο για το προσδόκιμο ζωής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΟΑΕΔ Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας : Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων

Απολέπιση σώματος : Συμβουλές για να το κάνετε σωστά

Χυμός Τουρσί : Τα οφέλη του στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρωινό χωρίς πολλούς υδατάνθρακες: Γίνεται; (Keto friendly edition)

Keto πρωινό συνταγές: Ιδέες για εύκολα και γρήγορα πρωινά, τα οποία μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε ελάχιστα λεπτά χωρίς να σας γεμίσουν με κενές θερμίδες και υπερβολικούς υδατάνθρακες. Ενέργεια και γεύση για το πρωινό σας ξύπνημα!

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Η μείωση της ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατ. καρδιαγγειακά νοσήματα

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Δημιουργικοί τρόποι να εντάσσουμε σταφύλια στην καθημερινότητά μας

Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Korean Journal of Family Medicine τον Ιανουάριο του 2021 σημείωσε ότι τα σταφύλια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (και τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, καθιστώντας τα κατάλληλο σνακ για άτομα που ζουν με αυτή την πάθηση).

Διατροφικό σχήμα για πιο αποτελεσματικά εμβόλια

Η χορήγηση καθημερινών συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκε να αυξάνει την ποσότητα αντισωμάτων που παρήγαγαν μετά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του τετάνου.

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.