Διατροφή

Φρουκτόζη: Υπό αμφισβήτηση οι συστάσεις ότι όλες οι πηγές σακχάρων που την περιέχουν ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο

Φρουκτόζη: Υπό αμφισβήτηση οι συστάσεις ότι όλες οι πηγές σακχάρων που την περιέχουν ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ενημέρωση μελλοντικών διατροφικών οδηγιών σχετικά με την κατανάλωση σακχάρων, με έμφαση στην ανάγκη για περισσότερες μεγάλες, υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες δοκιμές που θα αξιολογούν μια ευρύτερη ποικιλία πηγών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη.

Φρουκτόζη: Ο ρόλος των σακχάρων στη δημόσια υγεία συνεχίζει να συζητείται επειγόντως μεταξύ των επιστημόνων της διατροφής και των επαγγελματιών υγείας – ωστόσο η επιστήμη πίσω από τις επιδράσεις των διαφόρων σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη (π.χ. σακχαρόζη/τραπεζική ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, φρουκτόζη/σάκχαρο φρούτων) στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία ήταν ασαφής. Μια νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση με τίτλο “Σημαντικές πηγές τροφής των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη και παχυσαρκία: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση ελεγχόμενων δοκιμών σίτισης”, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφής, αναδεικνύει τη σημασία της εστίασης στους τύπους των τροφίμων και των διατροφών που καταναλώνονται, καθώς και στις συνολικές θερμίδες, όταν συσχετίζεται η κατανάλωση σακχάρων με την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα εξελισσόμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι η επίδραση των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη στον λιπώδη ιστό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις πηγές τροφής.

Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών (SSBs) σε υπερβολικά επίπεδα θερμίδων οδηγεί σε αυξημένο σωματικό βάρος και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι σαφή σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον λιπώδη ιστό που σχετίζονται με την κατανάλωση άλλων τροφικών πηγών σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη, όπως τα φρούτα, τα οποία συνδέονται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Προκειμένου να συμβάλει στην παροχή πληροφοριών για συστάσεις δημόσιας υγείας με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία, η Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής ανέθεσε την παρούσα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση ελεγχόμενων δοκιμών για την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των διαφόρων πηγών τροφής των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη σε διάφορα επίπεδα ενεργειακού ελέγχου στο σωματικό βάρος και σε άλλες μετρήσεις της παχυσαρκίας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση α (GRADE). Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση εξέτασε 169 κλινικές δοκιμές μεταξύ 10.357 ενηλίκων με ή χωρίς παχυσαρκία που είχαν ή διέτρεχαν κίνδυνο για καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η ανασκόπηση περιελάμβανε τις επιδράσεις 14 διαφορετικών πηγών τροφής που περιέχουν σάκχαρα με φρουκτόζη στα άτομα: Γάλα με γλυκαντικές ουσίες, ζαχαρούχο γάλα, ζαχαρούχο εναλλακτικό γαλακτοκομικό προϊόν (σόγια), 100% χυμός φρούτων, φρουτοποτό, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, μικτές μορφές φρούτων, ζαχαρούχοι κόκκοι δημητριακών και μπάρες, γλυκά και επιδόρπια, μέλι, πρόσθετο θρεπτικό (θερμιδικό) γλυκαντικό, μικτές πηγές με SSBs και μικτές πηγές χωρίς SSBs. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα πρόσληψης με μέση δόση 9% έως 20% της συνολικής ενέργειας σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ενεργειακού ελέγχου, με μέση παρακολούθηση 6-18 εβδομάδων.

Η ανασκόπηση έδειξε ότι η επίδραση των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη στον λιπώδη ιστό μπορεί να διαμεσολαβείται από τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνονται (ενέργεια) και ότι η επίδραση ποικίλλει μεταξύ των τύπων των πηγών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη. Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας σε υψηλές δόσεις (≥100 g/d) SSBs, φρουτοποτών και μικτών πηγών με SSBs οδηγεί γενικά σε αύξηση της παχυσαρκίας. Οι περισσότερες άλλες πηγές τροφίμων που καταναλώνονται σε υψηλές δόσεις (≥100 g/d) δεν παρουσιάζουν επιβλαβείς επιδράσεις στον λιπώδη ιστό, ανεξάρτητα από τον ενεργειακό έλεγχο, ενώ ορισμένες πηγές παρουσιάζουν ακόμη και γενικά μέτριες ευεργετικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, του 100% χυμού φρούτων, των αποξηραμένων φρούτων και του μελιού σε δόσεις 50 g ημερησίως ή λιγότερο. Η βαθμολόγηση των συστάσεων, της εκτίμησης, της ανάπτυξης και της αξιολόγησης GRADE ήταν γενικά μέτρια, πράγμα που σημαίνει ότι η έρευνα παρέχει μια καλή ένδειξη της πιθανής επίδρασης. “Αυτή η ανασκόπηση ενισχύει την ανάγκη για περισσότερες αποχρώσεις στις συστάσεις για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με τα σάκχαρα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας John Sievenpiper, MD, Ph.D., FRCPC, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. “Η έρευνα συνεχίζει να καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της μήτρας των τροφίμων, υποδεικνύοντας ότι συστατικά, όπως τα σάκχαρα που περιέχουν φρουκτόζη, μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικά την υγεία σε διάφορες πηγές τροφίμων. Η καθοδήγηση για τη δημόσια υγεία έχει εξελιχθεί ώστε να επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο συνολικό διατροφικό πρότυπο ενός ατόμου και στον ρόλο των τροφίμων, παρά σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί να απαιτούνται πιο συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα πρόσθετα σάκχαρα για τις διάφορες πηγές τροφίμων που περιέχουν σάκχαρα φρουκτόζης. Σε τελική ανάλυση, οι θερμίδες μετράνε, όπως και η τροφική πηγή των σακχάρων”.

Για τη διεξαγωγή της συνολικής ανασκόπησης, οι συγγραφείς έψαξαν στις ιστοσελίδες MEDLINE, Embase και Cochrane Library έως τον Απρίλιο του 2022 για ελεγχόμενες μελέτες διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Η ομάδα προσδιόρισε τέσσερις σχεδιασμούς δοκιμών με βάση τον ενεργειακό έλεγχο: υποκατάσταση (αντικατάσταση των σακχάρων με ενεργειακή αντιστοιχία), προσθήκη (ενέργεια από σάκχαρα που προστίθενται), αφαίρεση (ενέργεια από σάκχαρα που αφαιρούνται) και ad libitum (ενέργεια από σάκχαρα που αντικαθίστανται ελεύθερα). Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν το σωματικό βάρος, ενώ τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν άλλες μετρήσεις της παχυσαρκίας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η βαθμολόγηση των συστάσεων, της εκτίμησης, της ανάπτυξης και της αξιολόγησης GRADE για την αξιολόγηση της βεβαιότητας των αποδεικτικών στοιχείων και τη σκιαγράφηση των συμπερασμάτων. “Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη διερεύνηση μιας ευρύτερης ποικιλίας τροφικών πηγών σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη, αυτή η ολοκληρωμένη ανασκόπηση είναι επίκαιρη, καθώς η Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών 2025 αξιολογεί επί του παρόντος την πιο πρόσφατη επιστήμη για να ενημερώσει τις επικαιροποιημένες συστάσεις που βασίζονται σε στοιχεία”, σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας Laura Chiavaroli, MSc, Ph.D., Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο. “Υπάρχει μια ευκαιρία για περισσότερη καθοδήγηση με βάση τα τρόφιμα γύρω από τα σάκχαρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Αμερικανοί δεν τρώνε κατά λάθος λιγότερα τρόφιμα που προάγουν την υγεία και περιέχουν φρουκτόζη -ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά από όλες τις μορφές φρούτων, τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία”. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ενημέρωση μελλοντικών διατροφικών οδηγιών σχετικά με την κατανάλωση σακχάρων, με έμφαση στην ανάγκη για περισσότερες μεγάλες, υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες δοκιμές που θα αξιολογούν μια ευρύτερη ποικιλία πηγών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υποκατάστατα ζάχαρης που πρέπει να δοκιμάσετε στη μαγειρική σας

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.