Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φράουλες: 5 Λόγοι για να καταναλώνετε φράουλες

Φράουλες: 5 Λόγοι για να καταναλώνετε φράουλες

Φράουλες: Η κατανάλωση φραουλών φαίνεται να επιβραδύνει την πέψη της γλυκόζης και μετριάζει τη χρήση ινσουλίνης, ειδικά όταν καταναλώνονται με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Η φράουλα, Fragaria, είναι μέλος της οικογένειας των τριαντάφυλλων (rosaceae) και ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα μούρων στον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα από 10 είδη Fragaria που διαφέρουν ως προς τη γεύση, το μέγεθος και την υφή, ωστόσο όλα έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό σε σχήμα καρδιάς, κόκκινη σάρκα και τρίχωμα με σπόρους. Οι φράουλες δεν είναι στην πραγματικότητα φρούτα, καθώς μεταφέρουν τους σπόρους τους στο εξωτερικό και αναπτύσσουν δρομείς, οι οποίοι παράγουν ρίζες που συνεχίζουν να δημιουργούν ένα κλώνο φυτό. Περίπου επτά φρέσκα μούρα υπολογίζονται ως ένα από τα πέντε σας την ημέρα.


Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία των φραουλών;

1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε πολύχρωμες χρωστικές ουσίες που έχουν προστατευτική δράση – αυτές οι ανθοκυανιδίνες πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης φλεγμονωδών καταστάσεων και καρδιακών παθήσεων. Οι μελέτες παρατήρησης φαίνεται να συνδέουν την τακτική κατανάλωση μούρων με λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά.
2. Μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα

Η κατανάλωση φραουλών φαίνεται να επιβραδύνει την πέψη της γλυκόζης και μετριάζει τη χρήση ινσουλίνης, ειδικά όταν καταναλώνονται με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Είναι οι πολύχρωμες ανθοκυανίνες που φαίνεται να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.
3. Μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Οι φράουλες περιέχουν προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, δύο από τις οποίες – το ελλαγικό οξύ και οι ελλαγιταννίνες – έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενες στη διαχείριση ορισμένων από τις επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και διαχειρίζονται την αρτηριακή πίεση. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση αυτών των επιπτώσεων στους ανθρώπους.
4. Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο

Μελέτες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορεί να αποτρέψουν ορισμένους καρκίνους. Το προστατευτικό αποτέλεσμα πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένου του ελλαγικού οξέος και των ελλαγιταννινών, οι οποίες φαίνεται να σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε μελέτες σε ζώα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να καθοριστεί η σωστή μέθοδος δράσης και να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.
5. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και ως εκ τούτου βοηθούν στη μέτρια απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα με πολλές τροφές χαμηλού GI μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του βάρους και για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι φράουλες είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες, αλλά έχουν γλυκιά γεύση, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμες ως γλυκιά λύση.
Είναι οι φράουλες ασφαλείς για κατανάλωση;

Αν και οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να απολαμβάνουμε τις φράουλες χωρίς πρόβλημα, είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Εάν έχετε αλλεργίες στη γύρη σημύδας ή στα μήλα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια δευτερεύουσα τροφική αλλεργία στις φράουλες. Εάν αυτό είναι σχετικό, θα πρέπει να αποφύγετε τις φράουλες.

Οι φράουλες, μαζί με τα φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση που περιλαμβάνει δερματικό εξάνθημα και πρήξιμο.

Οι φράουλες περιέχουν επίσης βρογχογόνα, ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, επομένως όσοι έχουν πάθηση του θυρεοειδούς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψή τους.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε πολύχρωμες χρωστικές ουσίες που έχουν προστατευτική δράση – αυτές οι ανθοκυανιδίνες πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης φλεγμονωδών καταστάσεων και καρδιακών παθήσεων. Οι μελέτες παρατήρησης φαίνεται να συνδέουν την τακτική κατανάλωση μούρων με λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά.

Μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα

Η κατανάλωση φραουλών φαίνεται να επιβραδύνει την πέψη της γλυκόζης και μετριάζει τη χρήση ινσουλίνης, ειδικά όταν καταναλώνονται με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Είναι οι πολύχρωμες ανθοκυανίνες που φαίνεται να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Οι φράουλες περιέχουν προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, δύο από τις οποίες – το ελλαγικό οξύ και οι ελλαγιταννίνες – έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενες στη διαχείριση ορισμένων από τις επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και διαχειρίζονται την αρτηριακή πίεση. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση αυτών των επιπτώσεων στους ανθρώπους.

Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο

Μελέτες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορεί να αποτρέψουν ορισμένους καρκίνους. Το προστατευτικό αποτέλεσμα πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένου του ελλαγικού οξέος και των ελλαγιταννινών, οι οποίες φαίνεται να σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε μελέτες σε ζώα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να καθοριστεί η σωστή μέθοδος δράσης και να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και ως εκ τούτου βοηθούν στη μέτρια απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα με πολλές τροφές χαμηλού GI μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του βάρους και για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι φράουλες είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες, αλλά έχουν γλυκιά γεύση, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμες ως γλυκιά λύση.

Είναι οι φράουλες ασφαλείς για κατανάλωση;

Αν και οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να απολαμβάνουμε τις φράουλες χωρίς πρόβλημα, είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Εάν έχετε αλλεργίες στη γύρη σημύδας ή στα μήλα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια δευτερεύουσα τροφική αλλεργία στις φράουλες. Εάν αυτό είναι σχετικό, θα πρέπει να αποφύγετε τις φράουλες.

Οι φράουλες, μαζί με τα φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση που περιλαμβάνει δερματικό εξάνθημα και πρήξιμο.

Οι φράουλες περιέχουν επίσης βρογχογόνα, ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, επομένως όσοι έχουν πάθηση του θυρεοειδούς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε τις φράουλες στην ανοιξιάτικη διατροφή σας

Εύκολο smoothie σοκολάτας και φράουλας

Ποιες τροφές διατηρούν την χοληστερόλη στα επιθυμητά επίπεδα;

Πώς να εφαρμόσετε το Φενγκ Σούι στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon