Διατροφή

Εσπεριδοειδή και όχι μόνο

Εσπεριδοειδή και όχι μόνο

Όταν μιλάμε για τη βιταμίνη C, το μυαλό μας πάει αμέσως στο πορτοκάλι, όμως δεν είναι αυτή η μόνη καλή πηγή της βιταμίνης στη διατροφή μας. Πολλά ακόμη φρούτα και λαχανικά παρέχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ώστε να είμαστε προστατευμένοι από ιώσεις και λοιπές λοιμώξεις. Παράλληλα, η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου, διατηρώντας το δέρμα νεανικό και σφριγηλό.

Τέλος, η βιταμίνη C υποστηρίζει τη μεταβολική λειτουργία, συμβάλλοντας στη μεταφορά λιποκυττάρων στα μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του οργανισμού, ώστε το λίπος να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας αντί να συσσωρεύεται στο σώμα.

Επειδή ο οργανισμός μας ούτε παράγει ούτε αποθηκεύει τη βιταμίνη C, πρέπει να του παρέχουμε εμείς καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες μέσω της διατροφής μας. Οι ενήλικες άντρες χρειάζονται περίπου 90 mg βιταμίνης C ημερησίως, ενώ οι γυναίκες 75 mg.

Ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C. Δείτε ποιες τροφές δίνουν μεγαλύτερες ποσότητες της βιταμίνης:

  1. Φράουλες: Ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει 85 mg βιταμίνης C, καθώς επίσης και μαγγάνιο, το οποίο συμβάλλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σακχάρου.
  2. Ανανάς: Ένα φλιτζάνι του τροπικού φρούτου παρέχει 79 mg βιταμίνης C. Η βρωμελίνη του ανανά διευκολύνει επίσης την πέψη των πρωτεϊνών.
  3. Μάνγκο: Ένα ολόκληρο μάνγκο παρέχει 122 mg βιταμίνης C. Η ζεαξανθίνη του φρούτου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα μάτια.
  4. Λαχανάκια Βρυξελλών: Ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών δίνει 75 mg βιταμίνης C, καθώς και πληθώρα συστατικών με αντικαρκινική δράση.
  5. Ακτινίδιο: Μόλις δύο ολόκληρα ακτινίδια δίνουν 128 mg βιταμίνης C. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου χάρη στην ιδιότητά του να προωθεί την παραγωγή ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη.
  6. Γκουάβα: Το εξωτικό φρούτο δίνει την εντυπωσιακή ποσότητα των 377 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο και σε φυτικές ίνες.
  7. Χρωματιστές πιπεριές: Μία πράσινη πιπεριά παρέχει 95 mg βιταμίνης C, ενώ μία κίτρινη έως και 341 mg! Τα λαχανικά αυτά δίνουν υπέροχη γεύση στις σάλτσες και τις σαλάτες, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες.
  8. Ροδάκινα: Ένα μέτριο ροδάκινο δίνει περίπου 140 mg βιταμίνης C.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το φαγητό συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της ευχαρίστησης;

Ποια φαγητά μπορούν να συνοδευτούν από λευκό κρασί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ratatouille: Ένα πεντανόστιμο στιφάδο λαχανικών

Το Ratatouille είναι ένα κλασικό γαλλικό πιάτο της Προβηγκίας που ξεχειλίζει από γεύση και είναι ιδανικό για την προβολή των φρέσκων προϊόντων της καλοκαιρινής περιόδου.

Ποια είναι η σωστή και η καλύτερη δίαιτα για όσους έχουν προδιαβήτη;

Προδιαβήτης δίαιτα: Η διάγνωση του προδιαβήτη είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι ακόμη αρκετά υψηλά ώστε να ταξινομηθούν ως διαβήτης τύπου 2.

Τα οφέλη για την υγεία των λιπαρών ψαριών

Τα λιπαρά ψάρια μπορούν να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας σε ένα πιο υγιές σώμα και μια υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Carbonara: Η αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα

Carbonara: Με την κρεμώδη υφή και την ανακουφιστική του γεύση, αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ένα γρήγορο δείπνο ή για ένα οικογενειακό γεύμα το Σαββατοκύριακο.