Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εννιά σοβαρές ασθένειες σχετίζονται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Εννιά σοβαρές ασθένειες σχετίζονται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Το κόκκινο κρέας, διαπίστωσαν ερευνητές στις ΗΠΑ, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να χάσει κάποιος τη ζωή του από 9 σοβαρές ασθένειες, με την παρατηρούμενη σχέση να είναι δοσοεξαρτώμενη. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο κόκκινο κρέας καταναλώνει κανείς, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση BMJ, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες θανάτου από αυτές τις ασθένειες.


Οι ερευνητές, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στο Μέριλαντ, μελέτησαν πάνω από 536.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 71 ετών, παρακολουθώντας τις διατροφικές τους συνήθειες σε σχέση με την υγεία τους για διάστημα 16 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές εστίασαν συγκεκριμένα στη συνολική κατανάλωση κρέατος, στην κατανάλωση κόκκινου φρέσκου και επεξεργασμένου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και στην κατανάλωση λευκού κρέατος (πουλερικά και ψάρι).

Συγκριτικά με το 20% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας, το 20% που κατανάλωναν το περισσότερο φάνηκε να διατρέχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από 9 αιτίες: 1) καρκίνο, 2) καρδιοπάθεια, 3) αναπνευστικά νοσήματα, 4) εγκεφαλικό, 5) διαβήτη, 6) λοιμώξεις, 7) Αλτσχάιμερ, 8) νεφρική νόσο και 9) νόσο του ήπατος.

Το λευκό κρέας, αντιθέτως, φάνηκε να ωφελεί την υγεία των συμμετεχόντων, αφού όσοι εξ αυτών κατανάλωναν το περισσότερο είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες συγκριτικά με όσους κατανάλωναν το λιγότερο. Όπως επισημαίνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Arash Etemadi, επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και η μεγάλη διάρκεια της μελέτης καθιστούν τη σχέση που εντοπίστηκε διόλου αμελητέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κλασική συνταγή για υγιεινές μπάμιες με ντομάτα 

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon