Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ενεργειακά ποτά: Ποιες αρνητικές επιδράσεις μπορεί να έχουν στην υγεία;

Ενεργειακά ποτά: Ποιες αρνητικές επιδράσεις μπορεί να έχουν στην υγεία;

Συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες επιδράσεις στον παιδιατρικό πληθυσμό ήταν η αϋπνία (35,4%), το στρες (35,4%) και η καταθλιπτική διάθεση (23,1%). Συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες επιδράσεις στον ενήλικο πληθυσμό ήταν η αϋπνία (24,7%), η νευρικότητα/ανησυχία/το τρέμουλο στα χέρια (29,8%) και γαστρεντερικές διαταραχές (21,6%).

Τα ενεργειακά ποτά έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της πνευματικής και της σωματικής διέγερσης. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στα ενεργειακά ποτά, όπως η καφεΐνη, η ταυρίνη, τα εκχυλίσματα βοτάνων, η ζάχαρη και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, στοχεύουν στην ενίσχυση της ενέργειας. Η πρώτη εμφάνισή τους έγινε στην Ευρώπη και την Ασία τη δεκαετία του 1960. Από τότε η δημοτικότητα των ενεργειακών ποτών έχει αυξηθεί εκθετικά, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το 2006 κυκλοφόρησαν περίπου 500 νέες μάρκες που παγκοσμίως, ενώ έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 240% στις πωλήσεις μεταξύ του 2004 και του 2009. Τα ενεργειακά ποτά είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο προϊόν στη βιομηχανία των ποτών από τότε που εμφανίστηκε το εμφιαλωμένο νερό.


Ωστόσο, ανησυχία υπάρχει σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες επιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωσή τους. Σε πρόσφατη ανασκόπηση αξιολογήθηκαν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν κλινικές μελέτες που ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από κατανάλωση ενεργειακού ποτού από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων MEDLINE, EMBASE και PubMed έως τον Νοέμβριο του 2019.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 32 μελέτες και 96.549 άτομα. Συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες επιδράσεις στον παιδιατρικό πληθυσμό ήταν η αϋπνία (35,4%), το στρες (35,4%) και η καταθλιπτική διάθεση (23,1%). Συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες επιδράσεις στον ενήλικο πληθυσμό ήταν η αϋπνία (24,7%), η νευρικότητα/ανησυχία/το τρέμουλο στα χέρια (29,8%) και γαστρεντερικές διαταραχές (21,6%). Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αύξησε σημαντικά την πιθανότητα αϋπνίας (OR, 5,02; 95% CI, 1,72-14,63) και νευρικότητας (OR, 3,52; 95% CI, 1,28-9,67) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων, ταχυκαρδίας, μυϊκού πόνου, άγχους και κοιλιακού άλγους ήταν μεγαλύτερες στην ομάδα πρόσληψης ενεργειακών ποτών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν σημαντικά. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι τα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού και οι απόπειρες βρέθηκαν επίσης σημαντικά υψηλότερα στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά περισσότερες από μία φορές την ημέρα, ακολουθούμενοι από εκείνους που κατανάλωναν 3 έως 6 ποτά την εβδομάδα και 1 με 2 ποτά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

Η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με ενεργειακά ποτά μείωσε σημαντικά την πιθανότητα κατασταλτικών επιδράσεων και αύξησε την πιθανότητα διεγερτικών επιδράσεων. Οι καταναλωτές που αναμείγνυαν αλκοόλ με ενεργειακά ποτά φάνηκε ότι έπιναν πολύ περισσότερο αλκοόλ από ό,τι οι καταναλωτές που προσλάμβαναν μόνο αλκοόλ.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία Διαιτολόγο;

Συμπερασματικά, συνιστάται η αποφυγή της συχνής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών (<5-7 ενεργειακά ποτά/εβδομάδα) και η αποφυγή της ταυτόχρονης κατανάλωσης αλκοόλης. Επιπλέον θα ήταν καλό να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο της πώλησης ενεργειακών ποτών στον παιδιατρικό πληθυσμό λόγω των αρνητικών επιδράσεων που ανευρέθηκαν σε υψηλά ποσοστά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανάπτυξη, σύνθεση σώματος και ενδοκρινικά προβλήματα στο σύνδρομο Williams

Πώς μπορείτε να ζείτε άνετα ακόμα και αν έχετε οστεοπόρωση;

Πώς η στοματική υγιεινή επηρεάζει την εμφάνιση άνοιας;

Πώς αραιώνεται το αίμα φυσικά για την αποφυγή εγκεφαλικού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι τροφές που προάγουν την παραγωγή γάλακτος;

Θηλασμός: Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή γάλακτος και να εξασφαλίσετε την υγεία τόσο τη δική σας όσο και του μωρού σας.

Frozen Yogurt: DIY παγωμένο γιαούρτι με μπανάνες

Frozen Yogurt: Το παγωμένο γιαούρτι με μπανάνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δροσιστείτε σε μια ζεστή μέρα και είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για το παγωτό.

Οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία των αυτιών σας!

Μανιτάρια: Χάρη στην ποικιλία τους σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα μανιτάρια μπορούν να είναι ένας νόστιμος σύμμαχος για τη γενική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ακοής σας.

Ποια είναι η πιο διάσημη συνταγή στον κόσμο;

Διάσημη συνταγή: Ο εντοπισμός της μοναδικής «πιο διάσημης συνταγής» στον κόσμο είναι μια γευστική πρόκληση. Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν τα δικά τους πολύτιμα πιάτα, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Τι περιλαμβάνεται σε ένα κλασικό ελληνικό πρωινό;

Ελληνικό πρωινό: Ένα κλασικό ελληνικό πρωινό είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός απλών, φρέσκων και θρεπτικών συστατικών, που αντικατοπτρίζει τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας και την έμφαση στην υγεία και τη φιλοξενία.

Close Icon