Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έλαιο αβοκάντο: Γιατί πρέπει να αρχίσετε να αντικαθιστάτε το κραμβέλαιο με αυτό;

Έλαιο αβοκάντο: Γιατί πρέπει να αρχίσετε να αντικαθιστάτε το κραμβέλαιο με αυτό;

Έλαιο αβοκάντο: Το έλαιο αβοκάντο είναι νόστιμο, θρεπτικό, εύκολο στη χρήση και αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κραμβέλαιο. Αν θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα, δοκιμάστε το λάδι αβοκάντο!


Το έλαιο αβοκάντο θεωρείται μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο κραμβέλαιο και άλλα φυτικά έλαια. Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, καθιστώντας το λιγότερο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά. Το λάδι αβοκάντο δεν είναι χημικά επεξεργασμένο και προσφέρει υψηλότερες ποσότητες υγιεινών λιπών σε σύγκριση με το κραμβέλαιο. Αν και το λάδι αβοκάντο μπορεί να είναι πιο ακριβό και κάπως δύσκολο να το βρείτε, έχει το πλεονέκτημα για την υγεία σε σχέση με το κραμβέλαιο. Αυτά τα έλαια διαφέρουν με πολλούς τρόπους, κυρίως την εκχύλισή τους, το σημείο καπνού, την περιεκτικότητα σε λιπίδια και τη συσχέτιση με τη φλεγμονή.

Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά εξευγενισμένο, προσιτό, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να συμβάλλει σε ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις υγείας. Το έλαιο αβοκάντο, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως μη επεξεργασμένο, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής αλλά υψηλότερο σημείο καπνού και μπορεί να είναι ευεργετικό για την πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων υγείας. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία του ελαίου αβοκάντο το καθιστούν εξαιρετικό υποκατάστατο για το κραμβέλαιο.

Κραμβέλαιο και έλαιο αβοκάντο – η εκχύλιση:

Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και περιλαμβάνει τόσο θερμότητα όσο και χημικά στη διαδικασία εκχύλισης. Το κραμβέλαιο προέρχεται από το φυτό ελαιοκράμβης και περιλαμβάνει θέρμανση των θρυμματισμένων σπόρων διαλυμένων σε διαλύτη εξανίου ή μερικές φορές με μεθόδους ψυχρής έκθλιψης. Από εκεί, καθαρίζεται, φιλτράρεται και αποσμείται.

Το Journal of the American Oil Chemist’s Society δημοσίευσε άρθρα που εξέταζαν τη διαδικασία εξευγενισμού του ελαίου canola και διαπίστωσε ότι «αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό τη βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και τις χλωροφύλλες κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λεύκανσης και απόσμησης. Η διαδικασία εξευγενισμού [επίσης] καθιστά το λάδι canola ένα υδρογονωμένο έλαιο τρανς λιπαρών οξέων και η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, ανωμαλίες των αιμοπεταλίων, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και βλάβες από ελεύθερες ρίζες».

Από την άλλη πλευρά, το έλαιο αβοκάντο εξάγεται συχνά με φυγόκεντρο διαχωρισμό (υψηλή ταχύτητα περιστροφής) και δεν απαιτεί θερμότητα ή χημικά, καθιστώντας αυτό το έλαιο μη ραφιναρισμένο ως επί το πλείστον. Ορισμένοι κατασκευαστές λαδιών αβοκάντο επιλέγουν να χρησιμοποιούν θερμότητα ή/και χημικές ουσίες στη διαδικασία εκχύλισης καθιστώντας το ένα εξευγενισμένο λάδι, ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο η τυπική διαδικασία διύλισης που βλέπουμε με το λάδι canola.

Επειδή το λάδι αβοκάντο δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμότητα και χημικές ουσίες όπως το λάδι canola, μπορεί να διατηρήσει περισσότερα από τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Σημαίνει επίσης ότι το λάδι αβοκάντο δεν περιέχει τρανς λιπαρά όπως το κραμβέλαιο. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, τα τρανς λιπαρά μπορούν να δημιουργήσουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για μια ισορροπημένη διατροφή

Γενικό πλάνο διατροφής για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης

Για ποιο λόγο χρειάζεται να προσθέσετε το αβοκάντο στη διατροφή σας;

Πώς να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon