Διατροφή

Εγκυμοσύνη: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

Εγκυμοσύνη: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

Εγκυμοσύνη: Η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, οσπρίων και ψαριών σχετιζόταν με χαμηλότερο σχετιζόμενο κίνδυνο δυσμενούς έκβασης εγκυμοσύνης.

Σε μια νέα μελέτη αξιολόγησης της μεσογειακής διατροφής και των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν ενώ ακολουθούσαν την αντιφλεγμονώδη δίαιτα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, αξιολόγησε επίσης τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και άλλων δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης, όπως:

  • ο διαβήτης κύησης,
  • η υπέρταση,
  • ο πρόωρος τοκετός,
  • ο τοκετός μικρού βρέφους σε ηλικία κύησης,
  • και η θνησιγένεια.

«Αυτή η πολυκεντρική, βασισμένη στον πληθυσμό μελέτη επικυρώνει ότι ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων εγκυμοσύνης, με το πιο συναρπαστικό να είναι ο 28% χαμηλότερος κίνδυνος για προεκλαμψία», δήλωσε η Natalie Bello, MD, MPH, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής της Hypertension Research στο Smidt Heart Institute. «Είναι σημαντικό ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του χαμηλότερου κινδύνου δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης φάνηκε σε έναν γεωγραφικά, φυλετικά και εθνοτικά διαφορετικό πληθυσμό».

Η Bello σημειώνει επίσης ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε γυναίκες που παραδοσιακά θεωρούνται προχωρημένης μητρικής ηλικίας, σε εκείνες των 35 ετών και άνω. Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή πάθηση της αρτηριακής πίεσης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ασκεί πίεση στην καρδιά της μητέρας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως εξασθενημένη νεφρική και ηπατική λειτουργία και μειωμένη παροχή αίματος στο έμβρυο.

Εκτός από την προεκλαμψία, ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης μειώθηκε επίσης σε γυναίκες που ακολουθούσαν πιο στενά την υγιεινή για την καρδιά δίαιτα. Η μελέτη αποτελούσε μέρος της Μελέτης Αποτελεσμάτων Εγκυμοσύνης Νούλιπαρους: Παρακολούθηση Μέλλουσας Μητέρας, στην οποία συμμετείχαν 10.038 γυναίκες μεταξύ 2010-2013. Από τις γυναίκες που εγγράφηκαν, 7.798 συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη JAMA Network Open.

Οι γυναίκες που ήταν έγκυες με το πρώτο τους παιδί κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής κατά την πρώτη τους επίσκεψη μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πρώτο τρίμηνο. Το ερωτηματολόγιο επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες των γυναικών κατά τους τρεις μήνες πριν από την επίσκεψή τους και ζήτησε από τις συμμετέχουσες να αναφέρουν την πρόσληψη κοινών τροφών και ποτών.

Στη συνέχεια, οι απαντήσεις των ατόμων κατηγοριοποιήθηκαν στα εννέα συστατικά μιας μεσογειακής διατροφής -λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια, αναλογία μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και αλκοόλ- για να υπολογιστεί η βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν, αναλύθηκαν και μελετήθηκαν από ερευνητές και έδειξαν:

Από τις 7.798 γυναίκες που εγγράφηκαν, το 10% ήταν 35 ετών και άνω, το 11% ήταν μη Ισπανόφωνες Μαύρες, το 17% ήταν Ισπανόφωνες και το 4% ήταν Ασιάτισσες.
Το 20% των εγγεγραμμένων είχαν παχυσαρκία κατά την έναρξη της συμμετοχής τους.
Η υψηλή βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής σχετιζόταν με 21% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης οποιασδήποτε δυσμενούς έκβασης εγκυμοσύνης, καθώς και 28% και 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας/εκλαμψίας και διαβήτη κύησης.

Η Christine Albert, MD, MPH, πρόεδρος του Τμήματος Καρδιολογίας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι συνολικά, αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν μοναδικά ότι στις γυναίκες των Ηνωμένων Πολιτειών, η υιοθέτηση ενός προτύπου μεσογειακής διατροφής μπορεί να αντιπροσωπεύει μια σημαντική προσέγγιση στον τρόπο ζωής για την πρόληψη των ανεπιθύμητων εκβάσεων της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα σε γυναίκες με προχωρημένη μητρική ηλικία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή τους

Η προεκλαμψία συνδέεται με βλάβες των εγκεφαλικών κυττάρων

Σπάνια η κάθετη μετάδοση του SARS-CoV-2 από μητέρα σε νεογνό

2 χρόνια μετά την επέμβαση απώλειας βάρους πριν την προσπάθεια για μωρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα τορτελίνι: Το απόλυτο comfort food με κοτόπουλο και λαχανικά

Σούπα τορτελίνι: Αυτή η εύκολη συνταγή σούπας τορτελίνι κοτόπουλου είναι ένα απλό γεύμα που έχει άφθονα ανακουφιστικά τορτελίνια τυριού και ζουμερό ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε έναν ακαταμάχητο ζωμό! Είναι έτοιμη σε μόλις 40 λεπτά.

Πρέπει να πίνουμε αυτό το υποκατάστατο καφέ;

Καφές Χωρίς Καφεΐνη: Ο καφές, με το πλούσιο άρωμα και τις δυναμωτικές του ιδιότητες, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αγαπημένο ρόφημα για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο.

Συμπληρώματα τζίντζερ μπορεί να ωφελήσουν στα αυτοάνοσα νοσήματα

Τζίντζερ αυτοάνοσα: Από τη βοήθεια στην απώλεια βάρους μέχρι τη διαχείριση της αρθρίτιδας και τη μείωση των συμπτωμάτων της περιόδου, το τζίντζερ έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.