Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δυσμενείς συνέπειες στον οργανισμό από την υπερκατανάλωση ζάχαρης

Δυσμενείς συνέπειες στον οργανισμό από την υπερκατανάλωση ζάχαρης

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η όρεξη για ζάχαρη βρίσκεται στο DNA μας, ενώ είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται μαζικά εδώ και αιώνες. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ήπια κατανάλωσή της είναι το καλύτερο καύσιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού ενώ κάποιοι άλλοι επισημαίνουν ότι η ίδια μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία, την ομορφιά και τη σιλουέτα μας.


Τι ακριβώς όμως ισχύει και τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;

Ο εγκέφαλός μας υποφέρει

Η φρουκτόζη, η ζάχαρη που εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα, είναι ένα συστατικό, με γλυκόζη, από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) και επιτραπέζιας ζάχαρης, το οποίο ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, αναφέρει ο ενδοκρινολόγος Robert Lustig, MD, του Νοσοκομείου παίδων UCSF Benioff στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, μια διατροφή γεμάτη με φρουκτόζη (ειδικά από HFCS) μπορεί σύμφωνα με έρευνα να επηρεάσει τα κέντρα εκείνα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Μας ανοίγει την όρεξη

Σύμφωνα με έρευνες η φρουκτόζη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αίσθημα της όρεξης και της πληρότητας. Με απλά λόγια ένα μπισκότο δεν κόβει την όρεξη μας, αλλά αντιθέτως μας την ανοίγει.

Το δέρμα μας γερνά γρηγορότερα

Σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να παρεμποδίσει την παρασκευή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που κρατά το δέρμα φρέσκο και νεανικό. Μία διατροφή που θα εμπεριέχει αρκετή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και σε πρόωρες ρυτίδες.

Η περίσσεια ζάχαρη αποθηκεύεται ως λίπος

Το ήπαρ έχει μια έμφυτη ικανότητα να μεταβολίζει τη ζάχαρη και να τη χρησιμοποιούν για ενέργεια, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό, εξηγεί ο Dr. Lustig. Η φρουκτόζη που έχει απομείνει μετατρέπεται σε λίπος στο ήπαρ, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα κύτταρα μας πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα

Η φρουκτόζη επιταχύνει τη συνήθη διαδικασία οξείδωσης στα κύτταρα μας, αναφέρει ο Dr. Lustig. Το αποτέλεσμα; Οι πρωτεΐνες, οι ιστοί, και τα όργανα μπορούν να υποστούν σοβαρές ζημιές όπως εκείνης της ηπατικής νόσου και της νεφρικής ανεπάρκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κλασική συνταγή για υγιεινές μπάμιες με ντομάτα 

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon