• Το άσπρο ψωμί είναι ένα φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε ΓΠ, έτσι ώστε τα άτομα με διαβήτη να επωφεληθούν από τον περιορισμό της ποσότητας που τρώνε.
  • Ένας τρόπος για τη διαχείριση του διαβήτη με τη διατροφή είναι η εξισορρόπηση των τροφίμων με υψηλή και χαμηλή GI. Τα τρόφιμα με υψηλό GI αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα περισσότερο από τα τρόφιμα με χαμηλή GI.
  • Όταν επιλέγετε τρόφιμα υψηλού GI, περιορίστε τις μερίδες και συνδυάστε αυτά τα τρόφιμα με πρωτεΐνη ή υγιεινό λίπος για να μειώσετε την επίδραση στο σάκχαρο στο αίμα και να αισθανθείτε γεμάτοι για περισσότερο.

Τα τρόφιμα υψηλά στην κλίμακα ΓΠ περιλαμβάνουν:

  • άσπρο ψωμί
  • φουσκωμένο ρύζι
  • άσπρο ρύζι
  • λευκά ζυμαρικά
  • λευκές πατάτες
  • κολοκύθι
  • ποπ κορν
  • πεπόνια
  • ανανάς

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να θέλουν να περιορίσουν ή να εξισορροπήσουν τα ακόλουθα τρόφιμα:

Τροφές με υδατάνθρακες

  • Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος όλων των γευμάτων. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη θα επωφεληθούν από τον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων σε μια ισορροπημένη διατροφή ή τη σύζευξη υδατανθράκων με μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης ή λίπους.

Φρούτα υψηλής ΓΕ

  • Τα περισσότερα φρούτα είναι χαμηλά στην κλίμακα GI, αν και τα πεπόνια και ο ανανάς έχουν υψηλή GI. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη στο αίμα περισσότερο.

Κορεσμένα και trans λιπαρά

  • Τα ανθυγιεινά λίπη, όπως τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά, μπορούν να κάνουν ένα άτομο με διαβήτη να αισθάνεται χειρότερα. Πολλά τηγανητά και μεταποιημένα τρόφιμα, όπως πατάτες, πατάτες και ψητά, περιέχουν αυτούς τους τύπους λιπών.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

  • Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να στοχεύουν στον περιορισμό ή την αποφυγή ραφιναρισμένης ζάχαρης, πιθανότατα να υπάρχουν τόσο στα γλυκά, τα κέικ και τα μπισκότα που αγοράζονται από το κατάστημα όσο και από σπιτικά.

Ακολουθεί βίντεο για τον διαβήτη