ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή τραύμα: Η σωστή διατροφή ενισχύει την ανάρρωση από τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Διατροφή τραύμα: Η σωστή διατροφή ενισχύει την ανάρρωση από τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Διατροφή τραύμα: Η λήψη αρκετών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διαδικασίας επούλωσης του εγκεφάλου

Τις πρώτες ημέρες μετά από μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI), το φαγητό είναι συχνά μια εκ των υστέρων σκέψη, καθώς οι κλινικοί γιατροί εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της βλάβης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη προτείνει ότι η λήψη αρκετών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διαδικασίας επούλωσης του εγκεφάλου, καθιστώντας τη διατροφή σημαντικό στοιχείο για τη βελτίωση της φροντίδας του TBI. 

Όταν ένα άτομο έρχεται στο νοσοκομείο με τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα, πολλοί ασθενείς πηγαίνουν για αρκετές ημέρες χωρίς να φάνε ή ακόμη και να λαμβάνουν διατροφή μέσω σωλήνα ή ενδοφλέβια. Ακόμη και τότε, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κλινικοί για τον υπολογισμό των διατροφικών αναγκών ενός ασθενούς δεν έχουν σχεδιαστεί για τις μοναδικές περιστάσεις ενός εγκεφαλικού τραυματισμού και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ΤΒΙ λαμβάνουν πολύ λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται.

Το κλειδί για την έρευνα είναι ένας νέος βιοδείκτης που ανέπτυξε μια ερευνητική ομάδα για να αξιολογήσει τη διατροφική κατάσταση. Ενώ είναι δυνατό να μετρηθεί η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο, η μέτρηση του κατά πόσον η ποσότητα των θερμίδων που παρέχεται στον ασθενή για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες είναι πιο περίπλοκη. Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν τρόπο μέτρησης της ποσότητας γλυκόζης που παράγεται εσωτερικά καθώς το σώμα επεξεργάζεται τις εισροές ενέργειας. Αυτή η μέτρηση, που ονομάζεται κλασματική γλυκονεογένεση, κυμαίνεται από μηδέν (πλήρης τροφοδοσία) έως 100% (δραστικά υποτροφοδοτούμενη).

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς η διατροφική κατάσταση επηρεάζει την κλασματική γλυκονεογένεση και τη σύνθεση πρωτεϊνών σε ένα μοντέλο TBI επίμυ. Χρησιμοποίησαν οξείδιο του δευτερίου, γνωστό και ως βαρύ νερό, ως ιχνηθέτη για την αξιολόγηση της κλασματικής γλυκονεογένεσης και της πρωτεϊνικής σύνθεσης σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου και του σώματος. Συγκρίνοντας αυτές τις δυναμικές σε αρουραίους με διαφορετικά επίπεδα θερμιδικής πρόσληψης, μπόρεσαν να αποκτήσουν γνώσεις για το πώς η διατροφή επηρεάζει τις διαδικασίες επούλωσης του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλάει για τη σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου

6 συμβουλές για πιο υγιεινή ζωή με χρόνιο πόνο

Τι τρώμε το Πάσχα και πόσο υγιεινές είναι οι επιλογές μας;

Είναι καλό το καστανό ρύζι για εσάς;

7 υπερτροφές για μια φιλική προς τον θυρεοειδή διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας.