Διατροφή

Διατροφή: Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

Διατροφή: Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

Διατροφή: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές περιέχουν λακτόζη και πόσο εύκολα μπορούμε να προχωρήσουμε στην πέψη της.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σακχάρων. Μερικοί είναι μονοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι μεμονωμένες μονάδες ζάχαρης και συχνά αναφέρονται ως «απλά» σάκχαρα. Άλλα σάκχαρα είναι οι δισακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούνται από συνδεδεμένα ζεύγη μονοσακχαριτών. Οι τρεις κύριοι μονοσακχαρίτες που καταναλώνουμε είναι η φρουκτόζη , η γαλακτόζη και η γλυκόζη . Συνδυάζονται σε διάφορα ζεύγη για να σχηματίσουν τους τρεις δισακχαρίτες που είναι πιο σημαντικοί στην ανθρώπινη διατροφή: λακτόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη.

Από πού προέρχεται η λακτόζη;

Η λακτόζη αναφέρεται μερικές φορές ως «ζάχαρη γάλακτος» επειδή βρίσκεται φυσικά μόνο στο γάλα των θηλαστικών – συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των κατσικιών και των ανθρώπων. Το γάλα από αγελάδες και κατσίκες χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού, αλλά δεν περιέχουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα την ίδια ποσότητα λακτόζης. Για παράδειγμα, τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ελβετικό περιέχουν πολύ λίγη ή καθόλου λακτόζη, ενώ το γάλα, το παγωτό και το γιαούρτι περιέχουν υψηλότερες ποσότητες λακτόζης.

Είναι η λακτόζη φυσικό ή προστιθέμενο σάκχαρο;

Η ζάχαρη που καταναλώνουμε συχνά περιγράφεται είτε ως φυσική ζάχαρη είτε ως προσθήκη ζάχαρης . Όπως πολλοί άλλοι τύποι σακχάρων, η λακτόζη μπορεί να θεωρηθεί τόσο φυσικό σάκχαρο όσο και πρόσθετο σάκχαρο, ανάλογα με την πηγή της. Η λακτόζη είναι εγγενής στο γάλα των θηλαστικών και μπορεί επίσης να απομονωθεί από αυτήν την αρχική πηγή και να κρυσταλλωθεί για χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, καραμέλες, κατεψυγμένα επιδόρπια, φοντάν, προϊόντα κρέατος, σάλτσες και σούπες. Η λακτόζη που βρίσκεται στο απλό γάλα και στα απλά γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται φυσικό σάκχαρο, ενώ η λακτόζη που προστίθεται σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά ως συστατικό κατά την παρασκευή θεωρείται προστιθέμενη ζάχαρη.

Πώς πέπτεται η λακτόζη;

Η πέψη της λακτόζης συμβαίνει στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια του ενζύμου που είναι γνωστό ως λακτάση. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στους μονοσακχαρίτες γαλακτόζη και γλυκόζη, γεγονός που τους καθιστά διαθέσιμους για απορρόφηση. Η γλυκόζη τελικά προσλαμβάνεται από τα κύτταρά μας με τη βοήθεια της ινσουλίνης. Η γαλακτόζη μεταφέρεται στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε γλυκόζη για χρήση στην παραγωγή ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε ένα ζεστό ρωσικό πιάτο με μανιτάρια!

Τι πρέπει να τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση πιπεριών;

Είναι το θαλασσινό αλάτι πιο υγιεινό από το κανονικό αλάτι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.