Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Πώς να φτιάξετε μαγιονέζα χωρίς γλουτένη στο σπίτι

Διατροφή: Πώς να φτιάξετε μαγιονέζα χωρίς γλουτένη στο σπίτι

Διατροφή: Παραδοσιακά, η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά, ωστόσο, προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.


Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ενώ, παραδοσιακά η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τον εξονυχιστικό έλεγχο στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.

Για να φτιάξετε την πεντανόστιμη σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ξίδι (π.χ. λευκό, κόκκινο ή μηλόξυδο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) χυμό λεμονιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • επιπλέον μπαχαρικά, όπως μαύρο ή άσπρο πιπέρι, μουστάρδα Ντιζόν, σπόρους μουστάρδας, σελινόσπορο
  • μια πρέζα ζάχαρης (προαιρετικά)

Πώς να φτιάξετε τη σπιτική μαγιονέζα:

Σε έναν μικρό επεξεργαστή τροφίμων, ανακατέψτε το αυγό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύδι και το αλάτι και ανακατέψτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε αργά, προσθέτοντας το λάδι – μερικές σταγόνες κάθε φορά. Εάν προσθέσετε πάρα πολύ λάδι πολύ γρήγορα, η μαγιονέζα σας μπορεί να μην πυκνώνει σωστά. Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού και τυχόν επιπλέον μπαχαρικά που θέλετε να προσθέσετε.

Παρόλο που είναι ωραίο να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους λαδιών και ξιδιών στη σπιτική σας συνταγή για μαγιονέζα, φροντίστε να αποφύγετε τη χρήση ξιδιού βύνης ή ρυζιού, καθώς μπορεί να περιέχουν γλουτένη.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα αυγά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη συνταγή αφήνονται ωμά, μπορεί να είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε παστεριωμένα αυγά για να περιορίσετε κάθε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Φυλάξτε τη σπιτική μαγιονέζα στο ψυγείο για έως και 14 ημέρες. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε μυρωδιά, μούχλα ή ξαφνική αλλαγή στο χρώμα της μαγιονέζας, είναι καλύτερο να την απορρίψετε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε τρόποι να φτιάξετε πεντανόστιμα και υγιεινά αυγά

Γαλλία: Το πρώτο vegan εστιατόριο που παίρνει αστέρι Michelin

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή σύμμαχος για το ανοσοποιητικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon