Διατροφή

Διατροφή: Πώς η νηστεία αλλάζει τις γυναικείες ορμόνες αναπαραγωγής;

Διατροφή: Πώς η νηστεία αλλάζει τις γυναικείες ορμόνες αναπαραγωγής;

Διατροφή: Υπήρξε έρευνα σχετικά με το πώς η κατανάλωση φαγητού μόνο για λίγες ώρες της ημέρας και στη συνέχεια μόνο η κατανάλωση νερού μπορεί να επηρεάσει τις γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες.

Η διαλείπουσα νηστεία έχει απογειωθεί ως ένας τρόπος για να χάσετε βάρος χωρίς να χρειάζεται να περιορίσετε τα είδη τροφής που τρώει ένα άτομο. Ωστόσο, υπήρξε έρευνα σχετικά με το πώς η κατανάλωση φαγητού μόνο για λίγες ώρες της ημέρας και στη συνέχεια μόνο η κατανάλωση νερού μπορεί να επηρεάσει τις γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες.

Διαλείπουσα νηστεία

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ενώ οι ορμόνες αλλάζουν με τη διαλείπουσα νηστεία, μπορεί να μην βλάψει τη γονιμότητα. “Έχουμε παρατηρήσει χιλιάδες γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση μέσω διαφορετικών εναλλακτικών ημερήσιων νηστείας και χρονικά περιορισμένων διατροφικών στρατηγικών. Το μόνο που κάνει είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο”, δήλωσε η Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Chicago. «Με τη συντόμευση αυτού του παραθύρου φαγητού, απλώς μειώνεις φυσικά τις θερμίδες».

Πολλές από τις αρνητικές πληροφορίες για τη διαλείπουσα νηστεία προέρχονται από μελέτες σε ποντίκια ή αρουραίους, είπε, ζητώντας περισσότερη έρευνα για τις επιπτώσεις στους ανθρώπους. Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν γυναίκες με παχυσαρκία για οκτώ εβδομάδες. Έκαναν μια «δίαιτα πολεμιστή», η οποία ήταν τέσσερις ή έξι ώρες φαγητού χωρίς να υπολογίζουν θερμίδες ακολουθούμενη από 18 ή 20 ώρες νερό και τίποτα άλλο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα ορμονών των γυναικών με αυτά μιας ομάδας ελέγχου.

Τα επίπεδα της ορμόνης σφαιρίνης που δεσμεύει το φύλο, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει τις αναπαραγωγικές ορμόνες σε όλο το σώμα, δεν άλλαξαν. Ούτε τα επίπεδα τεστοστερόνης και ανδροστενεδιόνης, τα οποία το σώμα χρησιμοποιεί για να παράγει τόσο τεστοστερόνη όσο και οιστρογόνα. Τα επίπεδα της δεϋδροεπιανδροστερόνης ή DHEA άλλαξαν.

Αυτή η ορμόνη χρησιμοποιείται μερικές φορές από τις κλινικές γονιμότητας για τη βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών και της ποιότητας των ωαρίων. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, μειώθηκε κατά περίπου 14% τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ακόμα κι έτσι, τα επίπεδα DHEA παρέμειναν εντός του φυσιολογικού εύρους.

«Αυτό υποδηλώνει ότι στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η μικρή πτώση των επιπέδων DHEA πρέπει να σταθμιστεί με τα αποδεδειγμένα οφέλη γονιμότητας της χαμηλότερης μάζας σώματος», δήλωσε ο Varady σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Πρόσθεσε ότι η πτώση των επιπέδων DHEA στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να είναι ανησυχητική, επειδή η εμμηνόπαυση προκαλεί ήδη μια δραματική πτώση των οιστρογόνων και η DHEA είναι ένα κύριο συστατικό της.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «Μια έρευνα των συμμετεχόντων δεν ανέφερε αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με χαμηλά οιστρογόνα μετεμμηνόπαυση, όπως σεξουαλική δυσλειτουργία ή αλλαγές στο δέρμα». Η υψηλή DHEA έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σημείωσε ο Varady, επομένως μια μέτρια πτώση των επιπέδων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όσοι έκαναν δίαιτα έχασαν 3% έως 4% του βασικού τους βάρους. Η ομάδα σύγκρισης δεν είχε σχεδόν καμία απώλεια βάρους. Οι ερευνητές δεν μέτρησαν τα επίπεδα οιστραδιόλης, οιστρόνης ή προγεστερόνης, όλα ζωτικής σημασίας για την εγκυμοσύνη, σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επειδή αυτά τα επίπεδα ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του μηνιαίου εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν είδαν αλλαγές σε αυτές τις ορμόνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καλύτερα να παίρνετε βιταμίνες από το φαγητό και όχι από το μπουκάλι

Οι άνθρωποι της Νότιας Ασίας υποβάλλονται σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2 με δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Πώς να φτιάξετε θαλασσινό αλάτι από αλμυρό νερό

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ψάρια: Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε τα μανιτάρια;

Μανιτάρια: Τα μανιτάρια είναι το καρποφόρο σώμα ενός μύκητα που ως επί το πλείστον ζει κάτω από το έδαφος ως ένα πολύπλοκο δίκτυο «ριζών» που ονομάζεται μυκήλιο.