Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Διατροφή: Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Διατροφή: Το πρωινό μπορεί κάλλιστα να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ειδικά όσον αφορά τη διατήρηση της καλής γνωστικής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παράλειψη πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στη μέση έως μεγάλη ηλικία, ενώ η διατήρηση μιας χρονικής κατανομής της ενεργειακής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής υγείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από άνοια και η συχνότητα της νόσου αυξάνεται σταθερά. Ο αριθμός του πληθυσμού αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η άνοια επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα ζωής των ατόμων, αλλά προσθέτει επίσης σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στις οικογένειες και την κοινωνία. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της χρονικής κατανομής της ενεργειακής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας (TPEI) και του κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ TPEI και γνωστικής λειτουργίας σε επίπεδο πληθυσμού είναι σχετικά ελλιπή.

Διατροφή και γνωστική λειτουργία

Προηγούμενες μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η διαταραχή του χρόνου των γευμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στους ρυθμούς του ρολογιού στον ιππόκαμπο, επηρεάζοντας έτσι τη γνωστική λειτουργία. Σύμφωνα με μια δοκιμή βραχυπρόθεσμης παρέμβασης σε 96 νεαρούς ενήλικες, η διαίρεση ίσων ποσοτήτων φαγητού σε τέσσερα γεύματα μεταξύ 9 π.μ. και 3 μ.μ. θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με την κατανάλωση δύο φορές μεταξύ 9 π.μ. και 3 μ.μ. Ωστόσο, λείπει μακροχρόνια μελέτη σχετικά με τα TPEI και τη γνωστική λειτουργία.

Πρόσφατα, οι Δρ Changzheng Yuan και Dongmei Yu στο Πανεπιστήμιο Zhejiang δημοσίευσαν μια εργασία στο Life Metabolism με τίτλο «Τα χρονικά μοτίβα της ενεργειακής πρόσληψης και της γνωστικής λειτουργίας και η παρακμή της: μια μελέτη κοόρτης με βάση την κοινότητα στην Κίνα». Με βάση τη δημόσια βάση δεδομένων China Nutrition Health Survery (CHNS), συνολικά 3.342 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη, οι οποίοι ήταν ενήλικες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερης ηλικίας (μέση ηλικία 62 ετών) από εννέα επαρχίες της Κίνας με αρχική ηλικία ≥ 55 ετών .

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν: 1) έναν αλγόριθμο k-means που βασίζεται σε δεδομένα για τον προσδιορισμό έξι μοτίβων TPEI, συμπεριλαμβανομένων των μοτίβων «ομοιόμορφα κατανεμημένων», μοτίβων «κυρίαρχου πρωινού», μοτίβου «κυρίαρχου γεύματος», μοτίβου «κυρίαρχου δείπνου». Μοτίβο «πλούσιο σε σνακ» και μοτίβο «παράλειψης πρωινού». 2) Η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την τροποποιημένη Τηλεφωνική Συνέντευξη για Γνωσιακή Κατάσταση (TICS-m), που περιλαμβάνει άμεσες και καθυστερημένες ανακλήσεις λέξεων (20 βαθμοί), μέτρηση προς τα πίσω (2 βαθμοί) και τεστ αφαίρεσης σειριακό-7 (5 βαθμοί). Η συνολική συνολική γνωστική βαθμολογία κυμαινόταν από 0 έως 27, με υψηλότερη βαθμολογία να αντιπροσωπεύει καλύτερη γνωστική λειτουργία. 3) Η συσχέτιση των TPEI με τη γνωστική λειτουργία για 10 χρόνια αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας γραμμικά μικτά μοντέλα (LMMs), τα οποία προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο, τη διαμονή, τη συνολική ενέργεια, τη φυσική δραστηριότητα, την κατάσταση καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ, το εισόδημα του νοικοκυριού, το επίπεδο εκπαίδευσης. και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι, σε σύγκριση με εκείνους με «ομοιόμορφα κατανεμημένο» μοτίβο, οι βαθμολογίες της μακροπρόθεσμης γνωστικής λειτουργίας ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε εκείνους που είχαν μη ισορροπημένο TPEI, ειδικά εκείνους με το πρότυπο «παράλειψης πρωινού». Έτσι, η διατήρηση ισορροπημένων TPEI έχει δυνητικά θετικά αποτελέσματα στη γνωστική υγεία, ενώ η παράλειψη πρωινού μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των βέλτιστων TPEI στη γνωστική λειτουργία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό μας κάνει η κατανάλωση χυμών;

Σε ποια τρόφιμα κρύβεται πρόσθετη ζάχαρη;

Πόσο κακό κάνουν τα γλυκαντικά στην υγεία μας;

Μιλήστε στο παιδί σας για το βάρος, αλλά αποφεύγοντας το στίγμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια νόστιμη συνταγή χωρίς ενοχές

Υγιεινή πίτσα: Η πίτσα δεν είναι πλέον εχθρός της διατροφής σας. Δοκιμάστε τη συνταγή, πειραματιστείτε με τα υλικά και απολαύστε νόστιμη πίτσα χωρίς ενοχές.

Ένας θησαυρός υγείας που δεν πρέπει να πετάτε

Σπόροι πεπονιού: Αντί να πετάτε τους σπόρους καρπουζιού, σκεφτείτε να τους καθαρίσετε, να τους ψήσετε ελαφρά και να τους προσθέσετε στη διατροφή σας. Είναι μια απλή, φυσική προσθήκη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Κοτόπουλο με σως μελιού - Η συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Κοτόπουλο με σως μελιού: Το κοτόπουλο με μέλι είναι μια εξαιρετική συνταγή που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του μελιού με την αλμυρή γεύση του κοτόπουλου, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι ταυτόχρονα γευστικό και απλό στην παρασκευή του.

Τραγανές πατάτες με δεντρολίβανο

Τραγανές πατάτες με δεντρολίβανο: Το άρωμα και η γεύση του θα κάνουν κάθε γεύμα ξεχωριστό. Δοκιμάστε το και καταπλήξτε τους καλεσμένους σας με την απλότητα και τη νοστιμιά αυτού του πιάτου!

Η ιδανική συνταγή για ένα υπέροχο γλυκό

Μάτσα Κρίνκλ Κουκίζ:Τα μάτσα κρίνκλ κουκίζ δεν είναι μόνο μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, αλλά και μια ευκαιρία να πειραματιστείτε με τη γεύση του μάτσα στη ζαχαροπλαστική.

Πώς επηρεάζει τον διαβήτη το ζωικό βούτυρο;

Ζωικό βούτυρο: Όταν καταναλώνεται υπεύθυνα και σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, το ζωικό βούτυρο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη του διαβήτη.

Close Icon