Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Διατροφή: Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Διατροφή: Ποια τρόφιμα που περισσεύουν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και ποια όχι; Ποια θα αντέξουν στην ψύξη και ποια θα πρέπει να μεταμορφώσετε γρήγορα σε κάποιο νέο πιάτο;


Μπορείτε να καταψύξετε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, αρκεί να μην υπάρχουν συστατικά που να «πίνουν» νερό, όπως πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι (εκτός αν το ρύζι είναι μέρος κάποιου πιο περίπλοκου τροφίμου όπως γεμιστά λαχανικά ή κρεατοκεφτέδες και ρυζοκεφτέδες). Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε, γιατί όταν ξεπαγώσουν η συνοχή τους δεν θα είναι και τόσο ωραία. Βλέπετε, το νερό που θα έχουν απορροφήσει κατά το μαγείρεμα θα παγώσει και όταν ξεπαγώσουν, το νερό θα τους δώσει απλά μια πολύ άχαρη σπογγώδη υφή.

 Το ίδιο ισχύει και για τις ακόλουθες τροφές:

  • Μαγειρευτά κρέατα (ειδικά αυτά με σάλτσες)
  • Παστίτσιο και λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά αλλά είναι εντάξει)
  • Μπουρεκάκια και κεφτεδάκια (καλύτερα αν είναι ωμά αλλά μπορείτε να τα καταψύξετε και ψημένα)
  • Φασολάκια και μπιζέλια
  • Φασόλια
  • Λαχανικά γεμιστά και ντολμάδες
  • Κρέπες (σκέτες ή με γέμιση)
  • Κέικ, μπισκότα και φυσικά ψωμί, που μπορεί να φανεί εντελώς φρέσκο ​​αν το βγάλετε από την κατάψυξη, το ξεπαγώσετε και μετά το βάλετε στο φούρνο!

Μπορούν τα τρόφιμα να χαλάσουν ακόμα κι αν βρίσκονται στην κατάψυξη;

Φυσικά και μπορούν! Εάν τα τρόφιμα δεν έχουν συσκευαστεί σωστά ή τα έχετε διατηρήσει στην κατάψυξη για πολύ καιρό (πάνω από 2-3 μήνες), τότε μπορεί να χαλάσουν. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν η θερμοκρασία στην κατάψυξη δεν έχει ρυθμιστεί σωστά. (Κάθε ψυγείο έχει τις δικές του ρυθμίσεις, ενώ μερικά μπορεί να έχουν και ειδικές «ζώνες» – συρτάρια για κάθε είδος φαγητού.) Πώς θα καταλάβετε αν κάτι έχει χαλάσει; Πρώτα και κύρια: Όταν ξεπαγώνει, μυρίζει άσχημα. Το χρώμα του μπορεί να αλλοιωθεί και όταν το βγάλετε από την κατάψυξη θα παρατηρήσετε ένα είδος εγκαύματος στην επιφάνειά του που ονομάζεται «καύση κατάψυξης». Αυτό προκαλείται από την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, οπότε μην μπείτε καν στον κόπο να το ξεπαγώσετε.

5 πράγματα που πρέπει να προσέχετε κατά την συσκευασία

Ο τρόπος που θα συσκευαστεί το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του καθώς και το πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Αν λοιπόν θέλετε να καταψύξετε το φαγητό σας, πρέπει να το συσκευάσετε με τον σωστό τρόπο:

  1. Επιλέξτε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες τροφίμων που είναι κατάλληλες για χρήση στην κατάψυξη (όπως σακούλες κατάψυξης).
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικολλήσει ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα με γραμμένο το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης.
  3. Χρησιμοποιήστε λίγο λαδόκολλα για να μην κολλάνε μεταξύ τους ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μπιφτέκια σας για παράδειγμα. Για τον ίδιο λόγο, καλύτερα να τα παγώσετε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα δίσκο και μετά να τα τοποθετήσετε σε σακούλα κατάψυξης. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με ψωμιά, λαχανικά ή μπισκότα.
  4. Χωρίστε τα φαγητά που θέλετε να καταψύξετε σε μερίδες. Με αυτόν τον τρόπο, όταν το χρειάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακριβή ποσότητα που χρειάζεστε χωρίς να χρειαστεί να πετάξετε το υπόλοιπο μόλις αποψυχθεί.
  5. Χρησιμοποιήστε πυρίμαχα δοχεία ή δοχεία μιας χρήσης για τα φαγητά που θα πρέπει να μαγειρευτούν στο φούρνο αμέσως μόλις βγουν από την κατάψυξη, προκειμένου να ζεσταθούν ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία μαγειρέματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα προσθέσετε τα παντζάρια στη διατροφή σας;

5 Θεαματικά οφέλη του θαλασσινού αλατιού στη διατροφή σας

Κέικ με κομμάτια μήλου, αλατισμένη καραμέλα & ζαχαρωμένα πεκάν

Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon