Διατροφή

Διατροφή: Οφέλη της τομάτας για την υγεία

Διατροφή: Οφέλη της τομάτας για την υγεία

Διατροφή: Η κατανάλωση τομάτας και προϊόντων με βάση αυτήν έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης καρκίνου. Οι καρδιακές παθήσεις - συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο.

Η κατανάλωση τομάτας και προϊόντων με βάση αυτήν έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης καρκίνου (Karppi, Laukkanen, Mäkikallio, 2012). Οι καρδιακές παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο.

Μια μελέτη σε μεσήλικες άνδρες συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου και βήτα-καροτίνης στο αίμα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυξανόμενα στοιχεία από κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική κατανάλωση τροφών που περιέχουν λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Επιπλέον, κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη από την κατανάλωση τομάτας για την καταπολέμηση της φλεγμονής και τη μείωση των δεικτών του οξειδωτικού στρες. Οι τομάτες μπορεί να έχουν ακόμη και προστατευτική επίδραση στο εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο πήξης του αίματος.

Ο καρκίνος είναι μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων που εξαπλώνονται πέρα ​​από τα φυσιολογικά τους όρια, εισβάλλοντας συχνά και σε άλλα μέρη του σώματος. Μελέτες παρατήρησης έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωσης τομάτας – και των προϊόντων της – συνδέεται  με μειωμένες συχνότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες, καθώς και καρκίνου των πνευμόνων και του στομάχου (Natl Cancer Inst. 1999).

Μια μελέτη σε γυναίκες δείχνει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις καροτενοειδών – που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις τομάτες – μπορεί να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας κατά της εμφάνισης καρκίνου του μαστού (Sato, Helzlsouer, Alberg. 2002). Τα οφέλη της τομάτας όμως δεν περιορίζονται εκεί, αφού πιστεύεται ότι η κατανάλωση τομάτας και των προϊόντων της μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία του δέρματος.

Ειδικότερα, τα τρόφιμα με βάση την τομάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε λυκοπένιο και άλλες φυτικές ενώσεις που μπορεί να προστατεύουν το δέρμα από αλλοιώσεις που προκαλούνται από το ηλιακό έγκαυμα. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν 40 γραμμάρια πάστα τομάτας – παρέχουν 16 mg λυκοπενίου – με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, παρουσίασαν 40% λιγότερα ηλιακά εγκαύματα (Stahl, Heinrich, 2001).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τέσσερις ενεργειακές τροφές για δύναμη όλη μέρα

Ποιοι χρειάζονται μία διατροφή χωρίς γλουτένη;

Πώς προκαλείται η κέτωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στο αδυνάτισμα

Γλυκαιμικός Δείκτης: Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να περιορίσουν την πείνα τους, να αποφύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού και κατ’ επέκταση να αδυνατίσουν. Πράγματι, ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Η σημασία της βέλτιστης διατροφής για την αθλητική επιτυχία

Στη συµπλήρωση των κοµµατιών του παζλ για τη µεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης, η σωστή διατροφή είναι ένα απαραίτητο κοµµάτι. Ένα κοµµάτι που σε συνδυασµό µε το κατάλληλο προπονητικό πρόγραµµα και την απαραίτητη αγωνιστική τακτική µπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» της επιτυχίας.

Ανοιξιάτικα φρούτα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όλης της οικογένειας

Άνοιξη Δίαιτα: Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μικρών και μεγάλων. Από αυτήν φυσικά δεν πρέπει να λείπουν τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Την άνοιξη οι επιλογές μας αυξάνονται καθώς κάποια φρούτα έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή και αξίζουν να έχουν μία […]

Pancakes γλυκά: O απόλυτος σοκολατένιος πειρασμός

Pancakes γλυκά: Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μία πεντανόστιμη συνταγή για να φτιάξεις και να απολαύσεις υπέροχα σοκολατένια pancakes.Είναι γρήγορο και άκρως οικονομικά για οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα σου θες να τα απολαύσεις.

Γιατί είναι προτιμότερο να επιλέξεις πρωτεΐνη από φάβα και όχι από σόγια σε μια vegan δίαιτα

Vegan διατροφή: Επιστήμονες στο UCPH (Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης) βρήκαν έναν τρόπο δημιουργίας πρωτεϊνικής σκόνης χρησιμοποιώντας φάβα- μια πιο «φιλική» στο περιβάλλον εναλλακτική, που φαίνεται ικανή να κονταροχτυπηθεί με τη σόγια ως φυτική πηγή πρωτεΐνης.

Οι καλύτερες τροφές για την πρόληψη ανάπτυξης φλεγμονών όταν συνδυάζονται

Τα πρώτα δύο υλικά μας χαρίζουν κακοσμία του στόματος, αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελούν ιδανική προσθήκη σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά από σιτάρι: Μαζί, μπορούν να τριπλασιάσουν την απορρόφηση ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων (αθηροσκλήρωση, καρκδίνο, νευροεκφυλιστικές νόσοι και αυτοάνοσα) κατά 66%.