Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή αγκινάρα: Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

Διατροφή αγκινάρα: Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

Διατροφή αγκινάρα: Η αγκινάρα είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός γαϊδουράγκαθου.


Aν δεν μεγαλώσατε τρώγοντας αγκινάρες και σας πουν να τις δοκιμάσετε ή να τις δείτε για πρώτη φορά, το σίγουρα είναι πώς θα σας φανούν τρομακτικές και όχι και τόσο νόστιμες. Το πώς κάποιος μαγειρεύει και τρώει μια αγκινάρα δεν φαίνεται από την εμφάνισή της. Η αγκινάρα είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός γαϊδουράγκαθου που είναι είδος λουλουδιού. Τα φύλλα, που ονομάζονται “βράκτια”, καλύπτουν το κέντρο της που ονομάζεται “τσοκ” και βρίσκεται στην κορυφή ενός κρεατοειδούς πυρήνα, που ονομάζεται “καρδιά”. Η καρδιά είναι εντελώς βρώσιμη και εκπληκτικά νόστιμη. Το ασαφές τσοκ είναι πολύ ινώδες για να καταναλωθεί σε κανονικές αγκινάρες, αλλά βρώσιμο στις αγκινάρες baby.

Μπορείτε να βράσετε, να ψήσετε στη σχάρα ή στον φούρνο ή ακόμα και να γεμίσετε τις αγκινάρες . Αλλά ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε αγκινάρες είναι σίγουρα να τις μαγειρέψετε στον ατμό που δεν χάνουν κανέναν  από τα θρεπτικά συστατικά τους. Το βράσιμο της αγκινάρας τείνει να τις κολλάει στο νερό, αλλά οι αγκινάρες στον ατμό μαγειρεύονται με τη σωστή ποσότητα υγρασίας. για να μαγειρέψετε την αγκινάρα στον ατμό προσθέστε ένα φύλλο δάφνης, λίγο σκόρδο και μια φέτα λεμόνι στο νερό που βράζει για να εμποτιστούν οι αγκινάρες με ακόμα περισσότερη γεύση. Μπορείτε να μαγειρέψετε αγκινάρες στον ατμό ή σε χύτρα ταχύτητας . Μια χύτρα ταχύτητας θα μαγειρέψει τις αγκινάρες πιο γρήγορα, αλλά έχετε λιγότερο έλεγχο του αποτελέσματος και είναι εύκολο να τις παραψήσετε.

Πώς να επιλέξετε ποιες αγκινάρες να αγοράσετε

Ακολουθούν μερικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε αγκινάρες:

  • Επιλέξτε αγκινάρες που είναι βαριές όταν τις πιάσετε. Αν τις νιώθετε ελαφριές, το πιο πιθανό είναι να είναι λίγο ξεραμένες και όχι τόσο σαρκώδεις όσο θα έπρεπε.
  • Αν στύψετε την αγκινάρα, τα φύλλα πρέπει να τρίζουν. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος που μπορείτε να πείτε ότι η αγκινάρα είναι φρέσκια.
  • Τα φύλλα πρέπει να κλείνονται με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους και όχι να ξεφλουδίζονται εύκολα. Θυμηθείτε ότι μια αγκινάρα είναι ένα μπουμπούκι λουλουδιών, καθώς μεγαλώνει, τα φύλλα ανοίγουν. 
  • Αν μια αγκινάρα φαίνεται σαν να έχει καεί από τον παγετό, μην ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, αυτές οι λιγότερο όμορφες αγκινάρες μπορούν να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση από αυτές που δεν τις αγγίζει ο παγετός και συχνά έχουν υψηλή τιμή λόγω αυτού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψητές αγκινάρες με πολλά μυρωδικά!

Ποια λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη;

10 Λόγοι που η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη

Κυπριακή συνταγή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon