Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι: Οφέλη για την ποιότητα ζωής ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια

Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι: Οφέλη για την ποιότητα ζωής ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια

Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και ορισμένα συμπτώματα σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι μπορεί να μην μειώσουν τις νοσηλεύσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα.


Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet διαπίστωσε ότι ενώ οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια, δεν μείωσαν κλινικά συμβάντα όπως νοσηλεία ή επισκέψεις στα επείγοντα. Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα για να καλύψει τις απαιτήσεις του σώματος. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν μπορεί να λάβει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζεται. Πολλοί οργανισμοί και γιατροί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια να μειώσουν την ποσότητα αλατιού στη διατροφή τους. Θεωρητικά, η μείωση της ποσότητας του νατρίου βοηθά στην πρόληψη της υπερφόρτωσης υγρών.

Οι ερευνητές στην τρέχουσα μελέτη διαπίστωσαν ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, βρήκαν επίσης ότι μπορεί να μην βοηθήσει στην πρόληψη νοσηλειών και άλλων ανεπιθύμητων κλινικών εκβάσεων.

Βελτιωμένη ποιότητα ζωής

Η εν λόγω μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που περιελάμβανε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες σε έξι διαφορετικές χώρες. Οι ερευνητές τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες. Η ομάδα παρέμβασης έκανε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο όπου κατανάλωνε λιγότερο από 1.500 mg νατρίου ημερησίως. Η ομάδα ελέγχου έλαβε το πρότυπο φροντίδας για την περιοχή όπου βρισκόταν. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την επίπτωση τριών κύριων συμβάντων σε διάστημα 12 μηνών:

  • Νοσηλεία που σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Επισκέψεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Θάνατος από όλες τις αιτίες
  • Εξέτασαν επίσης μερικά άλλα αποτελέσματα, όπως εάν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο βελτίωσε την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές είδαν ότι οι νοσηλείες, οι επισκέψεις στα επείγοντα και όλες οι αιτίες θανάτου δεν μειώθηκαν για τους συμμετέχοντες στην ομάδα δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, ανακάλυψαν ένα μέτριο όφελος στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καφεΐνη ως εναλλακτική θεραπεία των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για καρδιακή ανεπάρκεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ιδανικό δυναμωτικό σνακ

Μπάρες με κινόα: Αυτές οι μπάρες με κινόα είναι γεμάτες ενέργεια, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, καθιστώντας τις την τέλεια επιλογή για ένα υγιεινό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρέπει να μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς;

Ξηροί καρποί: Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια εξαιρετική συνήθεια για την υγεία, καθώς προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πώς να διαλέξεις σωστά ανάμεσα σε έναν αμερικάνο και έναν εσπρέσο

Αν σας αρέσει η ισχυρή γεύση και η ένταση, ο εσπρέσο είναι η ιδανική επιλογή. Από την άλλη, ο αμερικάνος είναι ουσιαστικά ένας εσπρέσο που αραιώνεται με ζεστό νερό, προσφέροντας μια πιο ήπια και λιγότερο συγκεντρωμένη γεύση.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μαΐου

Μάιος Διατροφή: Ο Μάιος είναι ο μήνας που η φύση δίνει απλόχερα τους πρώτους καρπούς της. Οι αγορές γεμίζουν με αρώματα, χρώματα και φρεσκάδα, ενώ οι επιλογές σε φρούτα και λαχανικά πολλαπλασιάζονται,

Πώς να απορροφήσετε όλη την πρωτεΐνη στα όσπρια

Όσπρια: Τα όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια και μπιζέλια, αποτελούν εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, η πλήρης απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη, μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής

Close Icon