Διατροφή

Δίαιτα Paleo: Πρόσφατες μελέτες απέτυχαν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς της

Δίαιτα Paleo: Πρόσφατες μελέτες απέτυχαν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς της

Δεδομένου ότι το σκεπτικό για την υιοθέτηση της δίαιτας Paleo δεν υποστηρίζεται από τη διαθέσιμη επιστημονική έρευνα, και οι συστάσεις της για τα μακροθρεπτικά συστατικά δεν είναι επιστημονικά ισχυρές, δεν αποτελεί, υποθέτουμε, έκπληξη το γεγονός ότι τα υποτιθέμενα οφέλη της δίαιτας για την υγεία δεν έχουν υποστηριχθεί από κλινικές μελέτες.

Δίαιτα Paleo: Η δίαιτα Paleo μας προτρέπει να μιμηθούμε τις διατροφικές επιλογές των προϊστορικών προγόνων μας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα όσπρια και την επεξεργασμένη ζάχαρη και να καταναλώνουμε αντ’ αυτών λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, κρέας από βοσκή και θαλασσινά άγριας αλιείας. Οι υποστηρικτές της δίαιτας Paleo υποστηρίζουν ότι τρώγοντας με αυτόν τον τρόπο, θα χάσουμε βάρος και θα μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Οι ρίζες της Παλαιάς Διατροφής μπορούν να εντοπιστούν στη δεκαετία του 1950, αλλά οφείλει τη σημερινή της δημοτικότητα σε ένα βιβλίο του Loren Cordain με τίτλο “The Paleo Diet: Χάστε βάρος και γίνετε υγιείς τρώγοντας τις τροφές για τις οποίες είστε σχεδιασμένοι να τρώτε”, η πρώτη έκδοση του οποίου κυκλοφόρησε το 2001. Στα 22 χρόνια που μεσολάβησαν από την έκδοση του βιβλίου του Cordain, η δίαιτα Paleo έχει υιοθετηθεί από αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους και μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει αναπτυχθεί σε σχέση με αυτήν, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων υψηλής τιμής και ενός συστήματος πιστοποίησης.

Οι ισχυρισμοί της δίαιτας Paleo για την υγεία

Ενώ η δίαιτα Paleo έχει πολλούς οπαδούς, η κλινική έρευνα δεν έχει ακόμη τεκμηριώσει τα υποτιθέμενα οφέλη της για την υγεία. Κατ’ αρχάς, δεν φαίνεται να υπερτερεί των συμβατικών συνιστώμενων διαιτών ως μέσο απώλειας βάρους μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Η μόνη δημοσιευμένη πολυετής μελέτη που αξιολόγησε την επίδραση της Παλαιό-Δίαιτας στην απώλεια βάρους διαπίστωσε ότι η τήρηση της Παλαιό-Δίαιτας δεν ήταν πιο αποτελεσματική από την τήρηση των επίσημων διατροφικών συστάσεων των σκανδιναβικών χωρών μετά από δύο χρόνια. Παρόμοια είναι η ιστορία και με τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την επίδραση της Παλαιάς Διατροφής στις χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της Παλαιό-Δίαιτας στον διαβήτη τύπου 2 ήταν “ασαφείς”. Ομοίως, οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2020 ανέφεραν ότι η τήρηση της Παλαιό-Δίαιτας είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη σχετική αφθονία βακτηρίων του εντέρου που παράγουν μια χημική ουσία που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι η Παλαιό-Δίαιτα θα μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Γιατί τα οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται για την Παλαιό Διατροφή δεν έχουν υποστηριχθεί από κλινικές έρευνες;

Ως εξελικτικοί ανθρωπολόγοι, πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι ότι η Παλαιό Δίαιτα βασίζεται σε μια λανθασμένη παραδοχή και σε λανθασμένα δεδομένα, και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να δείξουμε γιατί η έρευνά μας μάς οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα.

Μια εσφαλμένη παραδοχή

Η ιδέα που διέπει την Παλαιολιθική Δίαιτα είναι ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της παχυσαρκίας και των συναφών ασθενειών σε πολλές χώρες είναι αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας μεταξύ των τροφών που τρώμε και των τροφών που το είδος μας εξελίχθηκε να καταναλώνει. Αυτή η αναντιστοιχία, σύμφωνα με το επιχείρημα, είναι συνέπεια του ότι υπήρξε πολύ λίγος χρόνος από την εμφάνιση της γεωργίας, πριν από 12.000 χρόνια, ώστε η εξέλιξη να έχει προσαρμόσει το είδος μας για να αντιμετωπίσει μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνες ή να επεξεργαστεί τα εξημερωμένα τρόφιμα. Το επιχείρημα αυτό φαίνεται λογικό, επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι η εξέλιξη είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζεται από την έρευνα σχετικά με τα γονίδια που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι εργασίες σχετικά με την επιμονή της λακτάσης – τη συνεχιζόμενη ικανότητα παραγωγής του ενζύμου λακτάση ως ενήλικας – το καταδεικνύουν αυτό. Η λακτάση μας επιτρέπει να χωνεύουμε το σάκχαρο του γάλακτος, τη λακτόζη, οπότε η εμμονή της λακτάσης είναι χρήσιμη για μια διατροφή που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επιμονή της λακτάσης απαντάται σε λίγες μόνο περιοχές, μία από τις οποίες είναι η Ευρώπη. Η έρευνα αρχαίου DNA δείχνει ότι η εμμονή της λακτάσης έχει ηλικία μικρότερη από 5.000 χρόνια στην Ευρώπη. Ομοίως, μια ανάλυση γενετικών δεδομένων από αφρικανικούς πληθυσμούς που δημοσιεύθηκε πέρυσι βρήκε στοιχεία πρόσφατης προσαρμογής σε μια οικογένεια γονιδίων που συνδέονται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ. Στην περίπτωση αυτή, η φυσική επιλογή λειτούργησε τα τελευταία 2.000 χρόνια. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η λογική της αναντιστοιχίας για την υιοθέτηση της Παλαιάς Διατροφής δεν υποστηρίζεται από γενετικές μελέτες. Τέτοιες μελέτες καταδεικνύουν ότι η εξέλιξη μπορεί να παράγει προσαρμογές που σχετίζονται με τη διατροφή σε πολύ λιγότερο χρόνο από αυτόν που έχει παρέλθει από την πρώτη εμφάνιση της γεωργίας.

Εσφαλμένα δεδομένα

Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα με τις συστάσεις της Παλαιάς Διατροφής σχετικά με τη συμβολή των τριών μακροθρεπτικών συστατικών -πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος- στη διατροφή ενός ατόμου. Σύμφωνα με την τρέχουσα εκδοχή της Παλαιό-Δίαιτας, θα πρέπει να στοχεύουμε σε μια διατροφή που αποτελείται από 19-35% πρωτεΐνες, 22-40% υδατάνθρακες και 28-58% λίπος, σε σχέση με την ενέργεια. Αυτό καθιστά τη δίαιτα Paleo χαμηλότερη σε υδατάνθρακες και υψηλότερη σε πρωτεΐνες από τις συμβατικές συνιστώμενες δίαιτες, όπως αυτές που προωθούνται από τον Καναδά Υγείας και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα εύρη των μακροθρεπτικών συστατικών που συνιστώνται από τη δίαιτα Paleo βασίζονται σε μια μελέτη του 2000 που υπολόγισε τα ποσοστά των μακροθρεπτικών συστατικών για περισσότερες από 200 ομάδες κυνηγών-συλλεκτών. Ωστόσο, πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτή τη μελέτη. Το πρόβλημα έγκειται στις τιμές των μακροθρεπτικών συστατικών που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για τα φυτικά τρόφιμα. Ενώ χρησιμοποίησαν διάφορα σύνολα τιμών μακροθρεπτικών συστατικών για τις ζωικές τροφές, χρησιμοποίησαν μόνο ένα σύνολο τιμών μακροθρεπτικών συστατικών για τις φυτικές τροφές. Έλαβαν τα δεδομένα για τα φυτικά τρόφιμα από μια ανάλυση των τροφίμων που παραδοσιακά καταναλώνονται από τους ιθαγενείς Αυστραλούς. Στη μελέτη μας, αξιολογήσαμε τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης με δύο σύνολα δεδομένων φυτικών μακροθρεπτικών συστατικών, τα οποία αποτελούνταν από τιμές για φυτά που καταναλώνονται από κυνηγούς-συλλέκτες από διάφορες ηπείρους. Η χρήση δεδομένων φυτών από πολλές ηπείρους παρήγαγε σημαντικά διαφορετικές εκτιμήσεις μακροθρεπτικών συστατικών. Αυτές με τη σειρά τους παρήγαγαν εύρη μακροθρεπτικών συστατικών που είναι ευρύτερα από αυτά που συνιστά η δίαιτα Paleo. Τα εύρη που υπολογίσαμε είναι 14-35% πρωτεΐνες, 21-55% υδατάνθρακες και 12-58% λίπος, κατά ενέργεια. Αυτά τα εύρη επικαλύπτουν τα συνιστώμενα από την Health Canada (10-35% πρωτεΐνες, 45-65% υδατάνθρακες και 20-35% λίπος) και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (10-30% πρωτεΐνες, 45-65% υδατάνθρακες και 25-35% λίπος). Το γεγονός ότι το εύρος των μακροθρεπτικών συστατικών της δίαιτας των κυνηγών-συλλεκτών επικαλύπτει τα κυβερνητικά εγκεκριμένα εύρη μακροθρεπτικών συστατικών θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η δίαιτα Paleo είναι πιο υγιεινή από τις συμβατικές συνιστώμενες δίαιτες.

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη δίαιτα Paleo στο παρελθόν

Δεδομένου ότι το σκεπτικό για την υιοθέτηση της δίαιτας Paleo δεν υποστηρίζεται από τη διαθέσιμη επιστημονική έρευνα, και οι συστάσεις της για τα μακροθρεπτικά συστατικά δεν είναι επιστημονικά ισχυρές, δεν αποτελεί, υποθέτουμε, έκπληξη το γεγονός ότι τα υποτιθέμενα οφέλη της δίαιτας για την υγεία δεν έχουν υποστηριχθεί από κλινικές μελέτες. Η δίαιτα Paleo ήταν ένα αξιόλογο πείραμα, αλλά σε αυτό το σημείο φαίνεται πιθανό ότι οι άνθρωποι που την ακολουθούν μπορεί απλώς να σπαταλούν χρήματα. Οι συμβατικές, συνιστώμενες από την κυβέρνηση δίαιτες προσφέρουν συγκρίσιμα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος. Κατά την άποψή μας, ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη δίαιτα Paleo στο παρελθόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δίαιτα Paleo : η νέα τάση στο αδυνάτισμα

Keto και Paleo: 4 φορές χειρότερες για το περιβάλλον από τη δίαιτα vegan

Ποια οφέλη υγείας απορρέουν από μια χορτοφαγική διατροφή;

Μόνο 8% της Gen Z δεν σκέφτεται να ακολουθήσει vegan διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάτσα: Το μυστικό τσάι που ενισχύει τη σωματική δραστηριότητα

Μάτσα: Η μοναδική σύνθεση των ευεργετικών συστατικών του δίνει μια φυσική ώθηση ενέργειας, αυξάνει το μεταβολισμό και ενισχύει την καύση λίπους, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να είστε πιο δραστήριοι και να πετύχετε τους στόχους ευεξίας σας.

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.