Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δίαιτα μόδα: Γιατί να αποφύγετε μια δίαιτα της μόδας;

Δίαιτα μόδα: Γιατί να αποφύγετε μια δίαιτα της μόδας;

Δίαιτα μόδα: Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς οι δίαιτες της μόδας; Κάνουν καλό, λειτουργούν ή απλά υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να παρέχουν;

Αν το να τρως υγιεινά ήταν πραγματικά τόσο εύκολο όσο ένα μήλο την ημέρα. Ή τρώγοντας μόνο σούπα. Ή τρώγοντας ορισμένες τροφές με βάση την ομάδα αίματός σας… ο γιατρός σας θα σας το είχε πει μέχρι τώρα. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν κρύβει κάποιο μαγικό μυστικό απώλειας βάρους. Η αλήθεια είναι ότι το κλειδί για την υγιεινή διατροφή είναι οι ίδιες συμβουλές που ακούτε συνέχεια. Τρώτε μια ποικιλία από ολόκληρα, φυσικά τρόφιμα. Πάρτε πολλά φυτικά προϊόντα. Περιορίστε την πρόσληψη συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων στο ελάχιστο.

Λοιπόν, αυτές οι μοντέρνες δίαιτες που διασκεδάζουν οι διασημότητες και οι influencers των social media; Αυτοί που υπόσχονται να «απαλλαγούν γρήγορα από το λίπος της κοιλιάς» ή «να χάσουν 10 κιλά σε μια εβδομάδα»; Δεν πρόκειται να το κόψει. Γιατί, λοιπόν, οι δίαιτες της μόδας έχουν γίνει τόσο διάχυτες στην κουλτούρα μας; Και πώς ξέρετε εάν οι συμβουλές διατροφής που λαμβάνετε είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη; Η εγγεγραμμένης διαιτολόγος Maxine Smith, RD, LD, μιλά σχετικά με το πώς να εντοπίσουμε μια μοντέρνα δίαιτα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή βασισμένη σε στοιχεία.

Τι είναι μια δίαιτα μόδας;

Οι δίαιτες μόδας είναι προγράμματα διατροφής που συχνά προωθούνται ως η «καλύτερη» ή «γρηγορότερη» προσέγγιση για την απώλεια βάρους. Μπορούν να ακούγονται σαν ένα νέο “hack” που ανακαλύφθηκε και υπόσχεται έναν καλύτερο, πιο υγιή εσάς. Οι δίαιτες μόδας συχνά περιλαμβάνουν την εξάλειψη ορισμένων τροφίμων, την απαγόρευση ολόκληρων ομάδων τροφίμων ή την υπερπώληση των πλεονεκτημάτων ενός συγκεκριμένου τροφίμου. Για παράδειγμα, μερικές μοντέρνες δίαιτες:

  • Περιλαμβάνουν Hype ειδικά τρόφιμα.
  • Προτείνουν να υπερβάλλετε σε ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά που περιέχουν προβιοτικά.
  • Τονίζουν τη σημασία της κατανάλωσης πολλών λιπαρών αλλά πολύ λίγων υδατανθράκων.
  • Προτείνουν μια δίαιτα πολύ υψηλή σε πρωτεΐνη.
  • Εξαλείφουν σημαντικές πηγές διατροφής, όπως τα δημητριακά.
  • Απαγορεύουν ορισμένα συστατικά, όπως οι λεκτίνες.
  • Σας υποχρεώνον να αγοράζετε τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματά τους.
  • Προτείνουν ένα άκαμπτο πρόγραμμα διατροφής που επιτρέπει μόνο ορισμένα τρόφιμα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή που επιτρέπει μόνο ορισμένα τρόφιμα σε συνδυασμό με άλλα.

 

Το θέμα είναι ότι οι δίαιτες της μόδας βασίζονται συχνά σε περιορισμένη ή ελαττωματική έρευνα – δηλαδή, όταν βασίζονται καθόλου σε έρευνα. «Συχνά, οι μοντέρνες δίαιτες θα βασίζονται σε κάποιες πληροφορίες που έχουν μάθει στην έρευνα, αλλά θα τις εκμεταλλεύονται σε τέτοιο ακραίο σημείο που δεν είναι πλέον επιστημονικά έγκυρες», εξηγεί ο Smith. Για παράδειγμα, σίγουρα, τα φρούτα είναι υγιεινά για εσάς. Κανείς δεν θα το υποστηρίξει αυτό. Σημαίνει όμως αυτό ότι είναι υγιές να γίνεσαι πλήρης φρουτώδες και να χορταίνεις εξ ολοκλήρου με φράουλες και εσπεριδοειδή; Οχι.

Γιατί οι δίαιτες της μόδας είναι κακές για εσάς

Ορισμένες καταστάσεις υγείας απαιτούν τον περιορισμό ή την εξάλειψη ορισμένων τροφίμων από τη διατροφή σας. Αυτή είναι μια αρκετά τυπική, υποστηριζόμενη από την επιστήμη προσέγγιση για τη διαχείριση καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η νεφρική νόσος, ο διαβήτης ή η κοιλιοκάκη. Αυτές οι δίαιτες θα πρέπει να ελέγχονται στενά από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όπως ένας γιατρός ή ένας διαιτολόγος για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε σωστή διατροφή και διαχειρίζεστε την κατάστασή σας.

Αλλά οι μοντέρνες δίαιτες δεν πωλούνται συνήθως ως αλλαγή υγιεινού τρόπου ζωής για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις. Πιο συχνά διαφημίζονται ως ένα μυστικό απώλειας βάρους DIY, γρήγορη και εύκολη. Αυτό που δεν σας λένε, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να σας αφήσουν σε κίνδυνο να χάσετε την απαραίτητη διατροφή και ότι τα αποτελέσματά τους πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν. Οι δίαιτες της μόδας συνήθως δεν λαμβάνουν υπόψη την πλήρη γκάμα βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται πραγματικά το σώμα σας.

«Το πρόβλημα με τις δίαιτες μόδας είναι ότι συχνά προωθούν την εξάλειψη των τροφίμων που περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της καλής υγείας», λέει ο Smith. Οι δίαιτες της μόδας μπορεί να στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως διαιτητικές ίνες ή υδατάνθρακες, καθώς και ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και προστατευτικά φυτοχημικά. Η μείωση των θρεπτικών συστατικών μπορεί να σας αφήσει σε κίνδυνο να αναπτύξετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες της μόδας μπορεί να δίνουν υπερβολική έμφαση σε συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί επίσης να είναι προβληματικά. Όταν οι δίαιτες της μόδας υποδηλώνουν ότι τροφές όπως το γκρέιπφρουτ ή τα μούρα acai είναι η νέα τροφή, συχνά ενθαρρύνουν την κατανάλωση τους σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συνιστώνται από σημαντικούς οργανισμούς υγείας όπως η American Heart Association ή η Academy of Nutrition and Dietetics.

Όλες οι μοντέρνες δίαιτες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Προτείνουν μια προσωρινή λύση σε αυτό που για πολλούς ανθρώπους είναι μια δια βίου πρόκληση. Δηλαδή απώλεια βάρους. Μόλις σταματήσει η δίαιτα, συνήθως χάνεται κάθε όφελος. «Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στην απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε μερικά κιλά για λίγο. Αλλά το χαμένο βάρος συνήθως ανακτάται γρήγορα», σημειώνει ο Smith. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι δίαιτες της μόδας δεν επικεντρώνονται στην τροποποίηση του τρόπου ζωής, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το βάρος, και αυτές οι δίαιτες δεν είναι βιώσιμες σε όλη τη ζωή».

Ο Smith εξηγεί ότι οι εξαιρετικά περιοριστικές δίαιτες είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν. Το να κόψετε ολόκληρο το φαγητό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε στέρηση και να σας οδηγήσει σε λαχτάρα. Και οι περισσότερες δίαιτες της μόδας δεν επιτρέπουν πολλά στον τρόπο της ευελιξίας. Άρα, «κλέβετε» στη διατροφή σου. Τελικά το εγκαταλείπεις γιατί είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς. Και καθώς οι περισσότερες μοντέρνες δίαιτες δεν ενσωματώνουν επίσης άλλες τροποποιήσεις υγιεινής διαβίωσης, όπως άσκηση, βελτιωμένες συνήθειες ύπνου ή άγχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7 οφέλη από την κατανάλωση χυμού κριθαριού για την υγεία σας

Πώς η κατανάλωση γλυκών μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους;

Το ταξίδι σας στο αδυνάτισμα σαμποτάρεται με αυτά τα 6 λάθη διατροφής

Τι να τρώτε και τι να παραλείπετε στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Ποιες είναι οι τροφές που προάγουν την παραγωγή γάλακτος;

Θηλασμός: Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή γάλακτος και να εξασφαλίσετε την υγεία τόσο τη δική σας όσο και του μωρού σας.

Close Icon