Διατροφή

Διαισθητική μαγειρική: Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Διαισθητική μαγειρική: Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Διαισθητική μαγειρική: Μην δεσμεύεστε από την αλληλουχία βημάτων μιας συνταγής, ούτε από την στείρα αναπαραγωγή υλικών. Προσαρμόστε κάθε πιάτο στα γούστα σας, έχοντας εμπιστοσύνη στις αισθήσεις σας!

Οι άνθρωποι συχνά προσκολλώνται σε συνταγές από φόβο μήπως κάνουν κάτι μη βρώσιμο. Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε πολύ σκληρά για να το κάνετε αυτό. Η μεγαλύτερη πρόκληση στο να μάθετε να μαγειρεύετε διαισθητικά είναι να ξεπεράσετε αυτή την ανασφάλεια και να τολμήσετε να κάνετε αυτό που θέλετε. Δοκιμάστε μια μικρή αλλαγή στο επόμενο γεύμα σας και μετά ένα μεγαλύτερο. 9 φορές στις 10 μάλλον θα βγει πολύ καλό. Αφήστε να σας καθοδηγήσει το περιεχόμενο του ψυγείου σας και να κάνετε αντίστροφη μηχανική ενός γεύματος από εκεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταλήξετε με μισοχρησιμοποιημένα συστατικά ή πιθανότητες και άκρα που θα πεταχτούν. Η σκέψη με όρους “κόσμων γεύσεων” – βότανα, μπαχαρικά και συστατικά που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε “τυπικά γαλλικά”, ας πούμε, ή “τυπικά ταϊλανδέζικα” – μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο πιάτο ή συμπληρωματικό ζεύγος. Προσθέστε ρίγανη στις ντομάτες και είναι πιθανό να δεσμευτείτε για την Ιταλία. Ο κουρκουμάς ή το κύμινο μπορεί να προτείνουν ένα ινδικό κάρυ.

Απλοποιήστε τα βήματα, όχι τα συστατικά

Πολλές συνταγές ακολουθούν παρόμοια διαδικασία. Αν κάνετε ένα βήμα πίσω και αρχίσετε να ψάχνετε για τα μοτίβα, μπορείτε να δείτε ποιο βήμα ταιριάζει πού – τότε γίνεται πιο εύκολο να τα αλλάξετε, να τα αλλάξετε ή να τα αφήσετε έξω. Ακολουθήστε μια μέθοδο τριών βημάτων με:

  • βάση (κρεμμύδι, σκόρδο, άλλα αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά, μαγειρεμένα σε κάποιο είδος λίπους),
  • σώμα (φρέσκα προϊόντα και πρωτεΐνη, συχνά υγρά)
  • και κορυφή (βότανα και αρώματα).

Με προσαρμογές στον χρόνο, τη θερμοκρασία και τις ποσότητες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζεστή κατσαρόλα ή σοτάρισμα, στιφάδο ή σούπα, σάλτσα ή τηγανητό. Ακόμη και ένα traybake συνδυάζει το βήμα βάσης και σώματος. Ομοίως, στο άρωμα του κτιρίου, θα μπορούσατε να σκεφτείτε ως προς το φόντο, το προσκήνιο και τον τόνο, με κάθε στρώμα να συμπληρώνει ή να έρχεται σε αντίθεση με το προηγούμενο.

Ξυπνήστε τις αισθήσεις σας

Πολλοί από εμάς έχουμε αποσπαστεί από την αισθητηριακή μας εμπειρία του φαγητού. Μοιράστε ένα βάζο με πασάτα ή μια κονσέρβα με ντομάτες και μετά προσθέστε σε καθένα με τη σειρά λίγο αλάτι, πολύ αλάτι, ελαιόλαδο, ζάχαρη, νιφάδες τσίλι, ξύδι βαλσάμικο, μπαχαρικά ή μυρωδικά. (Κρατήστε ένα απλό, ως τον «έλεγχο».) Ανακατέψτε, δοκιμάστε και αξιολογήστε την απάντησή σας – μπορεί να εκπλαγείτε από τη διαφορά που κάνουν ακόμη και μικρές ποσότητες. Είναι τόσο αποτελεσματικό γιατί συνήθως δεν δίνουμε τόση σημασία.

Κάποιες αλλαγές μπορεί να μην είναι προσεγμένες. Το λάχανο μπορεί να είναι πολύ παχύ και ινώδες για να χρησιμοποιηθεί για το σπανάκι, για παράδειγμα. Αλλά συχνά υπάρχει περισσότερος χώρος για ευελιξία από ό,τι νομίζετε. Αν δεν έχετε μαύρη σοκολάτα για το τσίλι, η σάλτσα Worcestershire θα λειτουργήσει ή κακάο σε σκόνη, ή ακόμα και το τελευταίο κατάλοιπο καφέ από την κούπα σας. Μπορεί να μην έχει ακριβώς τη γεύση του όπως σκόπευε ο προγραμματιστής της συνταγής – αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι κακό. Οι πιθανότητες είναι ότι όταν μαγειρεύετε μια συνταγή δύο φορές με τα ίδια ακριβώς υλικά, θα έχει λίγο διαφορετική γεύση ούτως ή άλλως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπριζόλα ταρτάρ piedmontese με αμύγδαλα και κροστίνι

5 συμβουλές για να βελτιώσετε τις μαγειρικές σας δεξιότητες για μια υγιεινή διατροφή

Πώς μπορεί η μαγειρική να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία;

Φτιάξτε την πιο νόστιμη συνταγή για μουστοκούλουρα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο επικύνδυνη είναι η αυξομείωση βάρους για την υγεία μας;

Φαινόμενο γιο-γιο: Η ορμόνη λεπτίνη μειώνεται καθώς χάνετε βάρος. Όταν τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται αρκετά, αρχίζουμε να νιώθουμε πείνα. Απαντώντας στις περιοριστικές δίαιτες, το σώμα μας επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας για να κρέμεται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Φτιάξτε το δικό σας Mojito φράουλα

Cocktails: Αν δε γνωρίσετε τι να κεράσετε τους καλεσμένους σας στο πάρτι σας, δημιουργήστε ένα από τα πιο δροσιστικά cocktails, Mojito φράουλα.