Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Brain food: Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

Brain food: Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

Brain food: Αν και τα θεμέλια της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου τίθενται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης ζωής, ο εγκέφαλος τροφοδοτείται και διαμορφώνεται συνεχώς.


Αν και τα θεμέλια της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου τίθενται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης ζωής, ο εγκέφαλος τροφοδοτείται και διαμορφώνεται συνεχώς από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε την υγεία του εγκεφάλου σαν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να έχετε περισσότερα να αντλήσετε από όταν τα χρειάζεστε. Τούτου λεχθέντος, ποτέ δεν είναι αργά να επενδύσετε στην υγεία του εγκεφάλου σας. Εδώ είναι πώς να χρησιμοποιήσετε τη διατροφή για να βοηθήσετε τον εγκέφαλο σε κάθε στάδιο της ζωής.

Εγκυμοσύνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να λαμβάνετε φολικό οξύ για να υποστηρίξετε μια υγιή εγκυμοσύνη, αλλά υπάρχει μια άλλη λιγότερο γνωστή θρεπτική ουσία που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό, αλλά καθορίζουν επίσης την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά συνέπεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την έλλειψη ιωδίου ως «την πιο σημαντική αιτία εγκεφαλικής βλάβης που μπορεί να προληφθεί» παγκοσμίως. Η έλλειψη ιωδίου βλάπτει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού θα επηρεαστεί αναπόφευκτα, με μελέτες που συνδέουν το χαμηλό μητρικό ιώδιο με τις χαμηλότερες βαθμολογίες για το λεκτικό IQ στην ηλικία των οκτώ. Επειδή απαιτείται επαρκής θυρεοειδική ορμόνη από τη στιγμή της σύλληψης, οι γυναίκες πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη ιωδίου για αρκετούς μήνες πριν τη σύλληψη.

Αυτό μπορεί συνήθως να επιτευχθεί με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία από γαλακτοκομικά, ψάρια και θαλασσινά. Ωστόσο, όσοι δεν τρώνε ζωικές τροφές μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τη λήψη συμπληρώματος ιωδίου. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα, καθώς η υπερβολική ποσότητα προκαλεί δηλητηρίαση από ιώδιο ή υπερθυρεοειδισμό, επομένως είναι σημαντικό να έχετε τη σωστή ισορροπία. Το NHS προτείνει ότι μια συμπληρωματική δόση 0,5 mg ή λιγότερο την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Παιδική ηλικία

Ο εγκέφαλος συνεχίζει την ταχεία ανάπτυξη και ανάπτυξή του κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα ένα που ονομάζεται DHA, αποτελούν σημαντικό ποσοστό της μεμβράνης των εγκεφαλικών κυττάρων. Το DHA θεωρείται αναντικατάστατο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μέσω της τακτικής κατανάλωσης λιπαρών ψαριών. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 5% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρούν τις συστάσεις για την κατανάλωση ψαριών.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε περισσότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει ότι τα δωρεάν σάκχαρα – σάκχαρα που προστίθενται σε τρόφιμα ή ποτά και βρίσκονται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια και τους χυμούς φρούτων και λαχανικών χωρίς ζάχαρη, τα smoothies και τους πουρέδες – δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 5% της ενέργειας (θερμίδες) που λαμβάνετε από τα τρόφιμα και πίνετε κάθε μέρα.

Ενήλικη ζωή

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) αποτελούν το 55% της δίαιτας ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την υψηλότερη στην Ευρώπη. Τα UPF είναι τρόφιμα που πωλούνται έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα για θέρμανση και παράγονται χρησιμοποιώντας συστατικά ή διαδικασίες για τις οποίες δεν υπάρχει αντίστοιχο εγχώριο. Για να βελτιωθεί η γευστικότητα και η διάρκεια ζωής, αυτά τα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι και περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες από τα σπιτικά αντίστοιχά τους. Πώς μπορεί, λοιπόν, να επηρεάζει τον εγκέφαλό μας η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού αυτών των τροφών στη διατροφή μας;

Λοιπόν, πρώτον, η έρευνα δείχνει ότι μας κάνει να χάνουμε την υγιεινή διατροφή για τον εγκέφαλο. Μια μεξικανική μελέτη σε 10.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση UPF, τόσο χαμηλότερη ήταν η πρόσληψη βιταμινών Β, C και Ε και μετάλλων. Μια βραζιλιάνικη μελέτη του 2015 που αξιολόγησε τη διατροφή περισσότερων από 32.898 ατόμων βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Η κατανάλωση των UPFs συσχετίστηκε αντιστρόφως με την πρόσληψη βιταμινών Β3, Β6, Β12, D και Ε, μαγνησίου, σεληνίου και ψευδαργύρου, όλα γνωστά ως σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Με ποιες κοινές ιατρικές παθήσεις σχετίζεται η εγκεφαλική παράλυση;

Η επανάληψη των εμπειριών βοηθά στη μελλοντική λήψη αποφάσεων

Οι ασθενείς με long Covid εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο

Τα αγόρια και τα κορίτσια λειτουργούν διαφορετικά ως προς την σκέψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon