Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυγό διατροφή: Η διατροφική αξία και η εναλλακτικοί τρόποι μαγειρέματος

Αυγό διατροφή: Η διατροφική αξία και η εναλλακτικοί τρόποι μαγειρέματος

Σύμφωνα με συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) και μετά από έρευνες, φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό


Αυγό διατροφή: Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι κατανάλωσής τους, από βραστά, ποσέ, σε ομελέτα, μέχρι και τηγανιτά.

Αναλυτικά τη διατροφική αξία του αυγού:

Ένα μεγάλο αυγό μας δίνει: 80 kcal, 6γρ πρωτεΐνη και 5γρ λιπαρά!

Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Πιο παλιά υπήρχε η αντίληψη ότι αυτά ευθύνονταν για την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, παρόλα αυτά η ισορροπημένη κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την χοληστερόλη. Σύμφωνα με συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) και μετά από έρευνες, φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά στην αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της φαίνεται ότι είναι η μεγάλη πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Η συχνή κατανάλωση αυγών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης – ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη – η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων.

Τα αυγά είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές χολίνης, μία σημαντική θρεπτική ουσία που πολλά άτομα ίσως να μην λαμβάνουν επαρκώς. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών.

Τα αυγά είναι πλούσια στη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που είναι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για την υγεία των ματιών και βοηθούν στην πρόληψη του καταρράκτη. Ακόμη, τα αυγά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Είναι επίσης, πολύ πλούσια σε υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη, η οποία εάν λαμβάνεται σε επαρκή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και να βελτιώσει την υγεία των οστών. Τα αυγά προκαλούν κορεσμό, ο οποίος ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της μέρας και έτσι βοηθούν έμμεσα στην απώλεια βάρους.

Τρόποι μαγειρέματος:

Αυγά βραστά: Μαγειρεύονται με το κέλυφός τους σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό και μπορούν να γίνουν σφιχτά ή μελάτα ανάλογα με τον χρόνο βρασίματος (από 5 μέχρι 12 λεπτά).

Αυγά στο φούρνο: Για να τα ετοιμάσουμε, απλά τα βάζουμε στο φούρνο με το κέλυφος τους και περιμένουμε περίπου 25-30 λεπτά για να ψηθούν.

Αυγά ποσέ (poached eggs): Μαγειρεύονται σε κατσαρολάκι με νερό (όχι καυτό) χωρίς το κέλυφος τους. Ετοιμάζονται σε 2-3 λεπτά.

Τηγανιτά αυγά: Βάζουμε τα αυγά σε τηγάνι χωρίς το κέλυφος τους, με λίγο λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο).

Αυγά σκραμπλ (scrambled eggs): Για την παρασκευή τους, σπάμε 2-3 αυγά, τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μέχρι να γίνει το μείγμα ενιαίο, προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι και τα ρίχνουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι, ταυτόχρονα ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το μείγμα και σε λίγα λεπτά είναι έτοιμα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τυρί αν θέλουμε.

Ομελέτα: Για να την ετοιμάσουμε, σπάμε 2-3 αυγά και τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι, προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι και όταν το μείγμα σταθεροποιηθεί, είναι έτοιμη. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λαχανικά, τυρί κλπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μυστικά για να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς στην εμμηνόπαυση

Γάλα θερμίδες: Πώς επιδρά το πλήρες στην καρδιά

Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: πώς δεν θα μας παχύνουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon