Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αθηναϊκή σαλάτα: Ένα εμβληματικό πιάτο μιας άλλης εποχής

Αθηναϊκή σαλάτα: Ένα εμβληματικό πιάτο μιας άλλης εποχής

Αθηναϊκή σαλάτα: Ήταν ένα εμβληματικό πιάτο της αθηναϊκής αστικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές, πολύ δημοφιλές πριν από αρκετές δεκαετίες και κάθε καλός νοικοκύρης φρόντιζε να διακοσμεί το ψάρι πιο εντυπωσιακά.



Ένα εμβληματικό πιάτο της Αττικής είναι η «Αθηναϊκή σαλάτα», από βραστό ψάρι (μπακαλιάρο ή τσιπούρα) με μυρωδικά, καρότα, πατάτες, κάπαρη και αγγουράκια τουρσί. Το ψάρι καθαρίζεται και η σάρκα του ντύνεται με σπιτική μαγιονέζα και ψιλοκομμένα λαχανικά, ενώ το αρχικό του σχήμα διατηρείται κρατώντας την κεφαλή του ψαριού για το σερβίρισμα. Ήταν ένα εμβληματικό πιάτο της αθηναϊκής αστικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές. Ήταν πολύ δημοφιλές πριν από αρκετές δεκαετίες και κάθε καλός νοικοκύρης φρόντιζε να διακοσμεί το ψάρι πιο εντυπωσιακά.

Στις μέρες μας, αυτό το πιάτο έχει ξεχαστεί και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε θυμούνται την ύπαρξή του ανάμεσα στα άλλα πιάτα του εορταστικού και εορταστικού μενού. Είναι όμως ένα εκλεκτό πιάτο για ένα δείπνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και άλλες γιορτές. Αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει μια μέρα νωρίτερα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν το διασκεδάζεις. Ακολουθώντας την οικογενειακή μου παράδοση, μπορείτε να συνεχίσετε να φτιάχνετε αυτό το πιάτο εκ των προτέρων, κάτι που μπορεί να είναι πολύ βολικό και να βοηθήσει τις γεύσεις να ενωθούν, οδηγώντας σε ένα πολύ γευστικό και δροσιστικό συνοδευτικό.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Φιλέτο μπακαλιάρου 1,5 κιλών
  • 1 μέτρια κίτρινη πατάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 3 μέτρια καρότα κομμένα κατά μήκος
  • 1 κοτσάνι σέλινο
  • 2 κοτσάνια άνηθου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 7 κόκκοι πιπεριού
  • 1 ¼ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 120 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
  • 240 γρ. πράσινα φασόλια κομμένα σε κύβους
  • 3 κουταλιές της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. αγγουράκι τουρσί
  • 3 αγγούρια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Σε μια μεσαία-μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε 5 φλιτζάνια νερό, πατάτα, κρεμμύδι, καρότα, σέλινο, άνηθο, φύλλα δάφνης, κόκκους πιπεριού. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα, αλλά να μην ψηθούν υπερβολικά.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες και τα καρότα από την κατσαρόλα κρατώντας τον ζωμό λαχανικών.
  • Όσο ψήνονται οι πατάτες και τα καρότα, βάλτε να βράσουν 3 φλιτζάνια νερό σε μια μέτρια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τον αρακά και τα πράσινα φασόλια και μαγειρέψτε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τον αρακά και τα φασόλια.
  • Βάζουμε τον ζωμό να βράσει, προσθέτουμε το ψάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ψάρι να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά. Όσο ψήνεται το ψάρι, κόβουμε σε κύβους τα καρότα και τις πατάτες. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε το ψάρι σε ένα πιάτο.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε τα ψάρια, τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά, τα πράσινα φασόλια, τις πίκλες, την κάπαρη με ¾ φλιτζάνι μαγιονέζα.
  • Μεταφέρετε το μείγμα σε μια μακριά πιατέλα (κατά προτίμηση πιατέλα ψαριού), και δημιουργήστε ένα οβάλ σχήμα.
  • Καλύπτουμε το μείγμα με τις φέτες αγγουριού, τοποθετώντας τις με τρόπο που να θυμίζουν λέπια ψαριού. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν δεν τρώμε μετά την προπόνηση;

Ποια τρόφιμα συμπεριλαμβάνουν βιταμίνη D;

Tips για να μαγειρεύετε πιο υγιεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψωμί: Τελικά συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους;

Ψωμί: Το ψωμί είναι ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα στη διατροφή μας και, συχνά, κατηγορείται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η σχέση του ψωμιού με την αύξηση βάρους δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Το αν το ψωμί σας κάνει να πάρετε βάρος

Παντζάρια: Το απαραίτητο τρόφιμο για την διατροφή της εγκύου

Παντζάρια: Τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τη γενική υγεία και βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης του μωρού.

Πώς να διορθώσετε τα συνηθισμένα μαγειρικά λάθη;

Μαγειρικά λάθη:Τα μαγειρικά λάθη είναι αναπόφευκτα, αλλά η αντιμετώπισή τους είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Με μερικές απλές τεχνικές και δημιουργικές λύσεις, μπορείτε να αποφύγετε σχεδόν κάθε αποτυχία και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Πώς να φτιάξετε σπιτικά ζυμαρικά;

DIY pasta: Με απλά βήματα και λίγη εξάσκηση, μπορείτε να απολαύσετε τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά των δικών σας δημιουργιών.

Close Icon