Διατροφή

Αναψυκτικά: Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ξεκινά την εφαρμογή του φόρου στη ζάχαρη

Αναψυκτικά: Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ξεκινά την εφαρμογή του φόρου στη ζάχαρη

Αναψυκτικά: Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της φορολογίας ανά λίτρο αναψυκτικών με ζάχαρη για τη μείωση των περιπτώσεων Μη Μεταδοτικών Ασθενειών.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της φορολογίας N10 ανά λίτρο αναψυκτικών με ζάχαρη για τη μείωση των περιπτώσεων Μη Μεταδοτικών Ασθενειών. Ο κ. Dennis Ituma, Γενικός Έφορος Τελωνείων, Τμήμα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και Βιομηχανικών Κίνητρων, το έκανε γνωστό σε μια διαδραστική συνεδρίαση σε μια Συνάντηση στην Abuja. Η συνάντηση οργανώθηκε από την Εθνική Δράση για τη Μείωση της Ζάχαρης για να προτείνει τρόπους εφαρμογής φορολογικών και άλλων παρεμβάσεων για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη στη χώρα. Σύμφωνα με το Ituma, τα τελωνεία έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή της φορολόγησης όλων των εταιρειών που παράγουν τέτοια προϊόντα από την 1η Ιουνίου 2022.

“Το N10 ανά λίτρο Αναψυκτικών με Ζάχαρη έχει εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου, έως τις 21 Ιουλίου, πρέπει να έχουν εισπραχθεί όλοι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και να έχουν καταβληθεί στον λογαριασμό της ομοσπονδίας. Θα πρέπει να σας ενδιαφέρει ότι η φορολόγηση των αναψυκτικών με ζάχαρη ήταν πολιτική της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης το 1984, αλλά σταμάτησε τον Ιανουάριο του 2009. Προηγουμένως τόσο τα σακχαρώδη αναψυκτικά όσο και τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός φορολογούνταν μέχρι το 2009 όταν τα SSB αφαιρέθηκαν από τα φορολογητέα ποτά. Μόνο τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός παράγουν N414 δισεκατομμύρια, τα SSB θα αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα που παράγονται από τα ποτά”.

Σχετικά με το πώς τα τελωνεία θα διασφάλιζαν τη σωστή φορολογία των εταιρειών, η Ituma είπε ότι η υπηρεσία ορίζει κατοίκους τελωνειακούς υπαλλήλους σε όλα τα εργοστάσια που παράγουν SSB που λαμβάνουν τις μετρήσεις όλων των καθημερινών παραγωγών. Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Νιγηρίας (NAN) αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Νιγηρίας ενέκρινε τη φορολογία N10 ανά λίτρο στα SSBs τον Δεκέμβριο του 2021. Μέλος του συνασπισμού και Διευθύνων Σύμβουλος TalkHealth9ja, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, ο Δρ Las Eze ζήτησε ένα καλά καθορισμένο πλαίσιο πολιτικής που θα υποστηρίζει την άμεση μεταφορά τυχόν χρημάτων που προκύπτουν από αυτόν τον φόρο σε ορισμένες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας.

“Αυτή είναι μια συνηγορία για να διασφαλιστεί ότι τα πρόσθετα έσοδα που προέρχονται από αυτό διοχετεύονται σε ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη. Όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ορισμένοι τύποι καρκίνου, η παχυσαρκία και τόσοι άλλοι. Επίσης, πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και αποτελεσματική χρήση αυτών των πόρων. Σε αυτά τα χρήματα θα είναι μέρος του ενοποιημένου ταμείου εσόδων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, το οποίο το ταμείο παροχής βασικής υγειονομικής περίθαλψης λαμβάνει τουλάχιστον ένα τοις εκατό κάθε χρόνο. Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ώθηση, αν και ο πρωταρχικός σκοπός για εμάς στην πίεση αυτού του φόρου δεν είναι η κυβέρνηση να βγάλει περισσότερα χρήματα, είναι να αποθαρρύνει την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη”, είπε ο Eze.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν προέρχονταν επιπλέον χρήματα από αυτό, αυτοί οι πόροι θα πρέπει επίσης να διατεθούν για τον έλεγχο και τη συμβολή στη μείωση του βάρους των συνθηκών υγείας που προκύπτουν από τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Μιλώντας επίσης στη συνάντηση, ο κ. Jekeli Usman, Βοηθός Clark, Επιτροπή της Βουλής για τις Υπηρεσίες Υγείας, Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, επαίνεσε τον συνασπισμό για την επιτυχία της υπεράσπισής του. Διαβεβαίωσε τον συνασπισμό ότι η Εθνοσυνέλευση θα διασφαλίσει ότι τα κονδύλια όταν δημιουργούνται θα χρησιμοποιηθούν συνετά μέσω των πιστώσεων του προϋπολογισμού και των καθηκόντων επίβλεψης, όταν τελικά τα κονδύλια αποδεσμευθούν σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ο κ. Musa Umar, εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Προϋπολογισμού και Εθνικού Σχεδιασμού από την πλευρά του προέτρεψε τον συνασπισμό να δεσμεύσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην εφαρμογή του ταμείου φορολογίας αναψυκτικών με ζάχαρη.

Ο Ουμάρ είπε ότι ήταν σημαντικό να εμπλακούν όσοι βρίσκονται στο υψηλό επίπεδο χάραξης πολιτικής στη συνηγορία να λάβουν τη δέσμευσή τους να διοχετεύουν τα κεφάλαια από τους φόρους σε ζητήματα υγείας που προέκυψαν από την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη. Το NAN αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση SSB είναι παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία, τα ΜΜΝ όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και η τερηδόνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά έναν ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης 20% στα αναψυκτικά με ζάχαρη. Στη συνάντηση συμμετείχαν υψηλού επιπέδου ενδιαφερόμενα μέρη, όπως το Υπουργείο Υγείας, Οικονομικών, Εθνοσυνέλευση, Τελωνεία Νιγηρίας, Παγκόσμια Τράπεζα και Συνασπισμός NASR.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης: Οδηγίες για ανέμελες και ασφαλείς διακοπές

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες για γυναικείο καρκίνο του ήπατος

Έφηβοι: Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές στην πανδημία έπειτα από 30 χρόνια

Κόψτε την καφεΐνη με φυσικό τρόπο χωρίς πονοκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν

5 οφέλη υγείας για το πεπόνι

Πεπόνι: Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το πεπόνι έχει μια ήπια υδαρή και ζαχαρώδη γεύση και είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, διαιτητικές ίνες, υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες και καροτενοειδή.

4 Σνακ για απώλεια βάρους

Διατροφή: Τα υγιεινά σνακ για απώλεια βάρους είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένα.

Παραδοσιακό κυπριακό γλυκό του 19ου αιώνα

Φλαούνες: Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό Κυπριακό έδεσμα φτιαγμένο από φύλλο με γέμιση από ειδικό τυρί, σταφίδες και δυόσμο, που αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα.