Διατροφή

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  - αντί να μετράτε υδατάνθρακες - τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας. 

Οι πατάτες και το καλαμπόκι έχουν μία άσχημη φήμη καθώς αποτελούν αμυλούχα λαχανικά. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι καταναλώνοντάς τα θα αυξήσουν το βάρος τους και τη γλυκόζη. Τα λαχανικά δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίπος, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά επιβραδύνουν την πέψη, σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι και αποτρέπουν τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη θρέψη των “καλών” βακτηρίων στο έντερο σας. Τούτων λεχθέντων, τα αμυλούχα λαχανικά δεν πρέπει να αποφεύγονται και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αμυλούχα vs Μη αμυλούχα λαχανικά

  • Όλα τα λαχανικά περιέχουν κάποιους υδατάνθρακες. Τα λαχανικά κατηγοριοποιούνται σε αμυλούχα ή μη αμυλούχα. Τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν μικρή ποσότητα αμύλου και περιλαμβάνουν τα εξής: αγκινάρα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, αγγούρι, μελιτζάνα, μάραθο, κολοκύθες, χόρτα, πράσινα φασόλια, μπάμιες, κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτα, κα.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά όπως υπονοεί το όνομά τους έχουν περισσότερο άμυλο, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα κοινά αμυλούχα λαχανικά είναι οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο αρακάς.

 

Πώς να μετρήσετε τους υδατάνθρακες

Χρειαζόμαστε μερικούς υδατάνθρακες για να διατηρήσουμε το σώμα μας τροφοδοτημένο και ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είαι τρώγοντας περισσότερα λαχανικά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διαφορετικούς στόχους υδατανθράκων. Τα φρέσκα λαχανικά δεν έχουν ετικέτα τροφίμων, επομένως είναι καλό να έχετε έναν τρόπο εκτίμησης της πρόσληψης υδατανθράκων εάν μετράτε υδατάνθρακες.

  • Γενικά, τα μη αμυλούχα λαχανικά περιέχουν 5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα. Η διαφορά οφείλεται στην απώλεια νερού κατά το μαγείρεμα. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικό φαίνεται το ωμό από το μαγειρεμένο σπανάκι. Έτσι, 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο σπανάκι ή 4 φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι έχουν 20 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά μετρώνται όλα ως μαγειρεμένα. Γενικά, ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα αμυλούχα λαχανικά δίνουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακες.

 

Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  – αντί να μετράτε υδατάνθρακες – τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι θαυματουργές ιδιότητες του καρότου και στα φύλλα του

Φύλλα καρότου: Όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του καρότου, καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Εξίσου υγιεινά όμως είναι και τα φύλλα καρότου, τα οποία συχνά παραβλέπουμε.

Τα οφέλη των αμυλούχων τροφών για την υγεία

Άμυλο διατροφή: Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος.

Περουβιανό κοτόπουλο με αβοκάντο και σαλάτα κινόα

Περουβιανό κοτόπουλο: Γεύσεις από την Λατινική Αμερική προσφέρουν ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη, που το χαρακτηρίζει η φρεσκάδα. Μια πανδαισία χρωμάτων, υφών και ποιοτικών υλικών στο πιάτο σας.

Μπακαλιάρος με αμύγδαλα: Λαχταριστή συνταγή της Αργεντινής με αρωματικά βότανα

Μπακαλιάρος με αμύγδαλα: Δοκιμάστε μια συνταγή με ψάρι από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού και την μακρινή Αργεντινή, σε συνδυασμό με αρωματικά βότανα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Patacon με μπανάνες: Μια συνταγή από την Κολομβία που αξίζει να τολμήσετε

Patacon με μπανάνες: Τα patacon είναι πολύ ευέλικτη συνταγή και μπορούν εύκολα να αναμειχθούν με πολλά άλλα συστατικά, όπως το γουακαμόλε ή το τυρί. Να θυμάστε ότι σερβίρετε ζεστό και ρίχνετε από πάνω τους μια πρέζα αλάτι.

Bacon Cheeseburger Pasta: Ζυμαρικά με μπέικον και γεύση burger που θα σας ξετρελάνουν

Bacon Cheeseburger Pasta: Εάν βρίσκεστε σε δίλημμα για το φαγητό που θέλετε να απολαύσετε και το μυαλό σας έχει χωριστεί ανάμεσα σε burger και ζυμαρικά, τότε αυτή εδώ η συνταγή πρόκειται να σας λύσει τα χέρια και να σας συναρπάσει γευστικά!

Πώς λειτουργεί η τάση προς την ανθυγιεινή διατροφή και πώς να τη σταματήσουμε

Κάποια στιγμή, ένας γιατρός μου εξήγησε ότι η κατανάλωση μεγάλων δόσεων αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ανεξαρτήτως της αρτηριακής πίεσης. Με άλλα λόγια, η χαμηλή μου πίεση δεν με προστατεύει από τον κίνδυνο, ενώ εγώ δεν το γνώριζα καν αυτό.