Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.


Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας. Όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη «άμυλο», μπορεί να σκεφτούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτά αποθηκεύουν ενέργεια ως άμυλο, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα τρόφιμα πλούσια σε άμυλο είναι πολύτιμα συστατικά και στην κουζίνα, καθώς μπορούν να πυκνώσουν τις σούπες και τις σάλτσες χωρίς να προσθέσουν λίπος.

Τι είναι το άμυλο;

Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των λαχανικών και των φρούτων. Η εξαγωγή καθαρού αμύλου από τα τρόφιμα παράγει μια λευκή, άγευστη και άοσμη σκόνη που δεν διαλύεται σε κρύο νερό ή αλκοόλ. Το άμυλο είναι πολυσακχαρίτης, που σημαίνει ότι είναι μια μακριά αλυσίδα που περιλαμβάνει έναν τύπο μορίου και αποτελείται από μόρια γλυκόζης. Μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές: αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη.

  • Η αμυλόζη είναι ένα γραμμικό ή ευθύγραμμο πολυμερές που οι επιστήμονες περιγράφουν ως άμορφο ή στερεό.
  • Η αμυλοπηκτίνη σχηματίζει μια διακλαδισμένη αλυσίδα και είναι κρυσταλλική.

 

Διαφορετικά φυτά περιέχουν ποικίλες αναλογίες αυτών των μονάδων πολυσακχαρίτη. Ωστόσο, η αμυλόζη γενικά αποτελεί το πολύ 30% του αμύλου, με το υπόλοιπο να είναι αμυλοπηκτίνη. Τα φυτά δημιουργούν αυτά τα πολυμερή αμύλου για να αποθηκεύουν τη γλυκόζη που δημιουργούν κατά τη φωτοσύνθεση. Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε άμυλο είναι καλές πηγές ενέργειας.

Όταν κάποιος τρώει τροφή που περιέχει άμυλο, το σώμα διασπά τα φυσικά πολυμερή σε μονάδες γλυκόζης, οι οποίες παρέχουν ενέργεια σε όλο το σώμα. Εκτός από το ότι αποτελούν μέρος μιας θρεπτικής δίαιτας, διάφορες βιομηχανίες —συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντω— χρησιμοποιούν άμυλο στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υδατάνθρακες που αδυνατίζουν και σας χαρίζουν υγεία

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon