Διατροφή

Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας. Όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη «άμυλο», μπορεί να σκεφτούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτά αποθηκεύουν ενέργεια ως άμυλο, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα τρόφιμα πλούσια σε άμυλο είναι πολύτιμα συστατικά και στην κουζίνα, καθώς μπορούν να πυκνώσουν τις σούπες και τις σάλτσες χωρίς να προσθέσουν λίπος.

Τι είναι το άμυλο;

Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των λαχανικών και των φρούτων. Η εξαγωγή καθαρού αμύλου από τα τρόφιμα παράγει μια λευκή, άγευστη και άοσμη σκόνη που δεν διαλύεται σε κρύο νερό ή αλκοόλ. Το άμυλο είναι πολυσακχαρίτης, που σημαίνει ότι είναι μια μακριά αλυσίδα που περιλαμβάνει έναν τύπο μορίου και αποτελείται από μόρια γλυκόζης. Μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές: αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη.

  • Η αμυλόζη είναι ένα γραμμικό ή ευθύγραμμο πολυμερές που οι επιστήμονες περιγράφουν ως άμορφο ή στερεό.
  • Η αμυλοπηκτίνη σχηματίζει μια διακλαδισμένη αλυσίδα και είναι κρυσταλλική.

 

Διαφορετικά φυτά περιέχουν ποικίλες αναλογίες αυτών των μονάδων πολυσακχαρίτη. Ωστόσο, η αμυλόζη γενικά αποτελεί το πολύ 30% του αμύλου, με το υπόλοιπο να είναι αμυλοπηκτίνη. Τα φυτά δημιουργούν αυτά τα πολυμερή αμύλου για να αποθηκεύουν τη γλυκόζη που δημιουργούν κατά τη φωτοσύνθεση. Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε άμυλο είναι καλές πηγές ενέργειας.

Όταν κάποιος τρώει τροφή που περιέχει άμυλο, το σώμα διασπά τα φυσικά πολυμερή σε μονάδες γλυκόζης, οι οποίες παρέχουν ενέργεια σε όλο το σώμα. Εκτός από το ότι αποτελούν μέρος μιας θρεπτικής δίαιτας, διάφορες βιομηχανίες —συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντω— χρησιμοποιούν άμυλο στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υδατάνθρακες που αδυνατίζουν και σας χαρίζουν υγεία

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοχύλια με πέστο από μπρόκολο

Ζυμαρικά: Δημιουργήστε μία πεντανόστιμη και υγιεινή συνταγή για όλη την οικογένεια. Προσθέστε στα μακαρόνια σας μπρόκολο και κάντε τα παιδιά σας να το λατρέψουν!

Μείνετε χορτάτοι και στη θάλασσα!

Σνακ για παραλία: Η επιλογή του φαγητού για την παραλία είναι δύσκολη! Πρέπει να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες, όπως την άμμο, το βάρος των φαγητών και την ποσότητα. Μάθετε ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα για την παραλία και κάντε πικνίκ κάθε μέρα!