Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας. Όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη «άμυλο», μπορεί να σκεφτούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτά αποθηκεύουν ενέργεια ως άμυλο, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.


Τα τρόφιμα πλούσια σε άμυλο είναι πολύτιμα συστατικά και στην κουζίνα, καθώς μπορούν να πυκνώσουν τις σούπες και τις σάλτσες χωρίς να προσθέσουν λίπος.

Τι είναι το άμυλο;

Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των λαχανικών και των φρούτων. Η εξαγωγή καθαρού αμύλου από τα τρόφιμα παράγει μια λευκή, άγευστη και άοσμη σκόνη που δεν διαλύεται σε κρύο νερό ή αλκοόλ. Το άμυλο είναι πολυσακχαρίτης, που σημαίνει ότι είναι μια μακριά αλυσίδα που περιλαμβάνει έναν τύπο μορίου και αποτελείται από μόρια γλυκόζης. Μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές: αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη.

  • Η αμυλόζη είναι ένα γραμμικό ή ευθύγραμμο πολυμερές που οι επιστήμονες περιγράφουν ως άμορφο ή στερεό.
  • Η αμυλοπηκτίνη σχηματίζει μια διακλαδισμένη αλυσίδα και είναι κρυσταλλική.

 

Διαφορετικά φυτά περιέχουν ποικίλες αναλογίες αυτών των μονάδων πολυσακχαρίτη. Ωστόσο, η αμυλόζη γενικά αποτελεί το πολύ 30% του αμύλου, με το υπόλοιπο να είναι αμυλοπηκτίνη. Τα φυτά δημιουργούν αυτά τα πολυμερή αμύλου για να αποθηκεύουν τη γλυκόζη που δημιουργούν κατά τη φωτοσύνθεση. Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε άμυλο είναι καλές πηγές ενέργειας.

Όταν κάποιος τρώει τροφή που περιέχει άμυλο, το σώμα διασπά τα φυσικά πολυμερή σε μονάδες γλυκόζης, οι οποίες παρέχουν ενέργεια σε όλο το σώμα. Εκτός από το ότι αποτελούν μέρος μιας θρεπτικής δίαιτας, διάφορες βιομηχανίες —συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντω— χρησιμοποιούν άμυλο στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υδατάνθρακες που αδυνατίζουν και σας χαρίζουν υγεία

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Close Icon