Διατροφή

Άμυλο διαίτα: Κόβετε τους υδατάνθρακες; Μην πείτε «όχι» σε αυτά τα αμυλούχα τρόφιμα

Άμυλο διαίτα: Κόβετε τους υδατάνθρακες; Μην πείτε «όχι» σε αυτά τα αμυλούχα τρόφιμα

Άμυλο διαίτα: Άραγε, τα αμυλούχα τρόφιμα - σύνθετοι υδατάνθρακες - εξακολουθούν να έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή;

Όταν αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, ένα από τα πρώτα πράγματα που ακούμε είναι ότι οι απλοί υδατάνθρακες (εκτός από τα φρούτα και το γάλα) πρέπει να αποφεύγονται. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες ωστόσο είναι απαραίτητοι. Γιατί; Η διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους σχετίζεται άμεσα με τις φυτικές ίνες. Επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες, επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι σχεδόν πάντα πιο πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Δεν ανήκουν όμως όλα τα αμυλούχα τρόφιμα στη λίστα της υγιεινής διατροφής σας. Εδώ είναι οι αγαπημένες μας επιλογές.

Όσπρια: Θρεπτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας

Μαύρα φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, φάβα κλπ. Τα πιο υγιεινά αμυλούχα τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με τα φασόλια να είναι στην κορυφή της λίστας των καλύτερων επιλογών. Τι μας παρέχουν τα όσπρια:

  • Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης.
  • Οι φυτικές ίνες τους υποστηρίζουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο για νόσους του παχέος εντέρου όπως η εκκολπωματίτιδα και ορισμένοι καρκίνοι.
  • Ο συνδυασμός πρωτεϊνών-φυτικών ινών σας κρατάει χορτάτους περισσότερο, βοηθώντας στον έλεγχο των μερίδων που καταναλώνετε και περιορίζει τα ακανόνιστα σνακ ή τσιμπολογήματα.
  • Επιπλέον, τα όσπρια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών – οι τελευταίες σχετίζονται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και την αρθρίτιδα.

Ολικής αλέσεως προϊόντα: Η ανεπεξέργαστη θρεπτική πηγή

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Στα αγαπημένα μας περιλαμβάνονται το άγριο ρύζι και το φαγόπυρο, τα οποία διαθέτουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, ριβοφλαβίνης και νιασίνης. Το καστανό ρύζι δεν μπαίνει στη λίστα επειδή έχει λιγότερες φυτικές ίνες. Αλλά η επικρατέστερη επιλογή πρέπει να είναι η κινόα. Αυτή η φυτική, πλήρης πηγή πρωτεΐνης περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα-όπως τα ζωικά προϊόντα, αλλά χωρίς κανένα ζωικό λίπος. Η κινόα είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα, όπως σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και ψευδάργυρος. Και με τον συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών, χωνεύεται αργά, γεγονός που σας βοηθά στην απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δυναμική των αμυλούχων τροφίμων

Ρυζόνερο μαλλιά: Μια αρχαία παράδοση που έγινε σύχρονη τάση-Πόσο βοηθά;

Πόσα αμυλούχα λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Λαχταριστά κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες

Τα κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες είναι μια τέλεια συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε, γιατί ετοιμάζονται με εύκολα με υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας.

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.