Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διαίτα: Κόβετε τους υδατάνθρακες; Μην πείτε «όχι» σε αυτά τα αμυλούχα τρόφιμα

Άμυλο διαίτα: Κόβετε τους υδατάνθρακες; Μην πείτε «όχι» σε αυτά τα αμυλούχα τρόφιμα

Άμυλο διαίτα: Άραγε, τα αμυλούχα τρόφιμα - σύνθετοι υδατάνθρακες - εξακολουθούν να έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή;


Όταν αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, ένα από τα πρώτα πράγματα που ακούμε είναι ότι οι απλοί υδατάνθρακες (εκτός από τα φρούτα και το γάλα) πρέπει να αποφεύγονται. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες ωστόσο είναι απαραίτητοι. Γιατί; Η διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους σχετίζεται άμεσα με τις φυτικές ίνες. Επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες, επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι σχεδόν πάντα πιο πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Δεν ανήκουν όμως όλα τα αμυλούχα τρόφιμα στη λίστα της υγιεινής διατροφής σας. Εδώ είναι οι αγαπημένες μας επιλογές.

Όσπρια: Θρεπτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας

Μαύρα φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, φάβα κλπ. Τα πιο υγιεινά αμυλούχα τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με τα φασόλια να είναι στην κορυφή της λίστας των καλύτερων επιλογών. Τι μας παρέχουν τα όσπρια:

  • Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης.
  • Οι φυτικές ίνες τους υποστηρίζουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο για νόσους του παχέος εντέρου όπως η εκκολπωματίτιδα και ορισμένοι καρκίνοι.
  • Ο συνδυασμός πρωτεϊνών-φυτικών ινών σας κρατάει χορτάτους περισσότερο, βοηθώντας στον έλεγχο των μερίδων που καταναλώνετε και περιορίζει τα ακανόνιστα σνακ ή τσιμπολογήματα.
  • Επιπλέον, τα όσπρια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών – οι τελευταίες σχετίζονται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και την αρθρίτιδα.

Ολικής αλέσεως προϊόντα: Η ανεπεξέργαστη θρεπτική πηγή

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Στα αγαπημένα μας περιλαμβάνονται το άγριο ρύζι και το φαγόπυρο, τα οποία διαθέτουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, ριβοφλαβίνης και νιασίνης. Το καστανό ρύζι δεν μπαίνει στη λίστα επειδή έχει λιγότερες φυτικές ίνες. Αλλά η επικρατέστερη επιλογή πρέπει να είναι η κινόα. Αυτή η φυτική, πλήρης πηγή πρωτεΐνης περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα-όπως τα ζωικά προϊόντα, αλλά χωρίς κανένα ζωικό λίπος. Η κινόα είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα, όπως σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και ψευδάργυρος. Και με τον συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών, χωνεύεται αργά, γεγονός που σας βοηθά στην απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η δυναμική των αμυλούχων τροφίμων

Ρυζόνερο μαλλιά: Μια αρχαία παράδοση που έγινε σύχρονη τάση-Πόσο βοηθά;

Πόσα αμυλούχα λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγάλα οφέλη των μούρων για την υγεία του ήπατος

Μούρα: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. αποτελούν έναν απλό γευστικό τρόπο να υποστηρίξουμε την ηπατική λειτουργία και τη συνολική μας υγεία.

Είναι όντως πιο υγιεινές οι τηγανητές πατάτες αέρος; 

Air fryer: Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη έκθεση στο λάδι μπορούν να μειώσουν την ποιότητα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Αντίθετα, οι τηγανητές πατάτες αέρος μαγειρεύονται με κυκλοφορία ζεστού αέρα, επιτρέποντας την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.

Νέα πρότυπα για τον ορισμό των υγιεινών τροφίμων

Διατροφή :Με καλύτερη ενημέρωση και αυστηρότερα πρότυπα, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν τρόφιμα που συμβάλλουν στην προσωπική τους ευημερία και προστατεύουν το περιβάλλον.

Το Matcha καταστρέφει τον σίδηρο στον οργανισμό;

Matcha: Δεν καταστρέφει τον σίδηρο, αλλά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή του, ειδικά όταν λαμβάνεται με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Εάν καταναλώνεται με μέτρο, δεν ενέχει κίνδυνο για τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Προκαλούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα φλεγμονή;

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, ωστόσο, η σύνδεσή τους με τη φλεγμονή είναι ένα θέμα που συχνά συζητείται. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Μπορούν οι μπανάνες να μας ανακουφίσουν από το πρήξιμο;

Μπανάνα Πρήξιμο: Οι μπανάνες είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Ένα από τα ζητήματα που συχνά απασχολεί πολλούς ανθρώπους είναι το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Close Icon