Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;

Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;

Αμύγδαλα αθλητισμός: Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλου βελτιώνει τις αθλητικές αποδόσεις ακόμη και σε επαγγελματίες αθλητές και ενισχύει την αντοχή.

Τα αμύγδαλα είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Η κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και πολλά ακόμη. Πώς όμως επιδρούν στη βελτίωση της απόδοσης στων αθλητισμό; Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση των αμυγδάλων στα στοιχεία της απόδοσης άσκησης αντοχής σε εκπαιδευμένους αθλητές. Η μελέτη διήρκεσε 10 εβδομάδες, ενώ ο έλεγχος έγινε με εικονικό φάρμακο (placebo).


Οι λεπτομέρειες της μελέτης για την αθλητική απόδοση

Οκτώ εκπαιδευμένοι άνδρες ποδηλάτες και δύο τριαθλητές επιλέχθηκαν τυχαία για να καταναλώσουν 75 g/d ολόκληρα αμύγδαλα (ALM) ή ισοθερμιδικά μπισκότα (COK). Κατανάλωναν το καθορισμένο φαγητό για 4 εβδομάδες και στη συνέχεια το εναλλακτικό φαγητό για άλλες 4 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3 δοκιμασίες απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν σε 125 λεπτά άσκησης σταθερής κατάστασης (SS) και χρονική δοκιμή 20 λεπτών (TT) σε έναν σταθερό εκπαιδευτή εσωτερικού χώρου στην αρχή της μελέτης (BL). Το ίδιο επανέλαβαν και στο τέλος κάθε φάσης παρέμβασης. Το φλεβικό αίμα συλλέχθηκε το πρωί πριν από τη δοκιμή απόδοσης για βιοχημικές μετρήσεις. Επίσης συλλέχθηκε αίμα από τα δάχτυλα κατά τη διάρκεια της δοκιμής για τον προσδιορισμό της γλυκόζης. Η οξείδωση των υδατανθράκων και του λίπους, η ενεργειακή δαπάνη και η χρήση οξυγόνου υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας ανάλυση αναπνευστικών αερίων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Το ALM αύξησε την ποδηλατική απόσταση κατά τη διάρκεια του TT κατά 1,7 km σε σύγκριση με το BL (21,9 έναντι 20,2 km, P = 0,053). Αντίστοιχα το COK αυξήθηκε 0,6 km (20,8 έναντι 20,2 km, P> 0,05). Το ALM, αλλά όχι το COK, οδήγησε σε υψηλότερη CHO και χαμηλότερη οξείδωση λίπους και λιγότερη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια του TT από το BL (P <0,05). Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον καρδιακό ρυθμό μεταξύ BL, ALM και COK. Το ALM διατήρησε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το TT από το COK (P <0,05). Το ALM είχε υψηλότερη βιταμίνη Ε και αιμοσφαιρίνη και χαμηλότερο ελεύθερο λιπαρό οξύ στον ορό (P <0,05), ελαφρώς αυξημένη αργινίνη και νιτρικό οξείδιο και ινσουλίνη πλάσματος (P> 0,05) από το BL και υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα από τον COK (P <0,05).

Συμπερασματικά, ολόκληρα τα αμύγδαλα βελτίωσαν την ποδηλατική απόσταση και τα στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση αντοχής περισσότερο από τα ισοθερμικά μπισκότα σε εκπαιδευμένους αθλητές. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα αμύγδαλα μπορούν να συμβάλουν στην κράτηση και χρήση CHO και στην αποτελεσματική χρήση οξυγόνου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή εκείνων που λαμβάνουν προπόνηση άσκησης για βελτίωση της απόδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν αμύγδαλα;

2 εξωτικές συνταγές με αμύγδαλα που σας ταξιδεύουν

Γιατί τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν αμύγδαλα τακτικά;

Φτιάξτε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι & απολαύστε πλούσια γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon