Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;

Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;

Αμύγδαλα αθλητισμός: Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλου βελτιώνει τις αθλητικές αποδόσεις ακόμη και σε επαγγελματίες αθλητές και ενισχύει την αντοχή.


Τα αμύγδαλα είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Η κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και πολλά ακόμη. Πώς όμως επιδρούν στη βελτίωση της απόδοσης στων αθλητισμό; Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση των αμυγδάλων στα στοιχεία της απόδοσης άσκησης αντοχής σε εκπαιδευμένους αθλητές. Η μελέτη διήρκεσε 10 εβδομάδες, ενώ ο έλεγχος έγινε με εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι λεπτομέρειες της μελέτης για την αθλητική απόδοση

Οκτώ εκπαιδευμένοι άνδρες ποδηλάτες και δύο τριαθλητές επιλέχθηκαν τυχαία για να καταναλώσουν 75 g/d ολόκληρα αμύγδαλα (ALM) ή ισοθερμιδικά μπισκότα (COK). Κατανάλωναν το καθορισμένο φαγητό για 4 εβδομάδες και στη συνέχεια το εναλλακτικό φαγητό για άλλες 4 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3 δοκιμασίες απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν σε 125 λεπτά άσκησης σταθερής κατάστασης (SS) και χρονική δοκιμή 20 λεπτών (TT) σε έναν σταθερό εκπαιδευτή εσωτερικού χώρου στην αρχή της μελέτης (BL). Το ίδιο επανέλαβαν και στο τέλος κάθε φάσης παρέμβασης. Το φλεβικό αίμα συλλέχθηκε το πρωί πριν από τη δοκιμή απόδοσης για βιοχημικές μετρήσεις. Επίσης συλλέχθηκε αίμα από τα δάχτυλα κατά τη διάρκεια της δοκιμής για τον προσδιορισμό της γλυκόζης. Η οξείδωση των υδατανθράκων και του λίπους, η ενεργειακή δαπάνη και η χρήση οξυγόνου υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας ανάλυση αναπνευστικών αερίων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Το ALM αύξησε την ποδηλατική απόσταση κατά τη διάρκεια του TT κατά 1,7 km σε σύγκριση με το BL (21,9 έναντι 20,2 km, P = 0,053). Αντίστοιχα το COK αυξήθηκε 0,6 km (20,8 έναντι 20,2 km, P> 0,05). Το ALM, αλλά όχι το COK, οδήγησε σε υψηλότερη CHO και χαμηλότερη οξείδωση λίπους και λιγότερη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια του TT από το BL (P <0,05). Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον καρδιακό ρυθμό μεταξύ BL, ALM και COK. Το ALM διατήρησε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το TT από το COK (P <0,05). Το ALM είχε υψηλότερη βιταμίνη Ε και αιμοσφαιρίνη και χαμηλότερο ελεύθερο λιπαρό οξύ στον ορό (P <0,05), ελαφρώς αυξημένη αργινίνη και νιτρικό οξείδιο και ινσουλίνη πλάσματος (P> 0,05) από το BL και υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα από τον COK (P <0,05).

Συμπερασματικά, ολόκληρα τα αμύγδαλα βελτίωσαν την ποδηλατική απόσταση και τα στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση αντοχής περισσότερο από τα ισοθερμικά μπισκότα σε εκπαιδευμένους αθλητές. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα αμύγδαλα μπορούν να συμβάλουν στην κράτηση και χρήση CHO και στην αποτελεσματική χρήση οξυγόνου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή εκείνων που λαμβάνουν προπόνηση άσκησης για βελτίωση της απόδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν αμύγδαλα;

2 εξωτικές συνταγές με αμύγδαλα που σας ταξιδεύουν

Γιατί τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν αμύγδαλα τακτικά;

Φτιάξτε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι & απολαύστε πλούσια γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon