Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι κατανάλωση: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αλάτι κατανάλωση: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αλάτι κατανάλωση: Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως ορισμένα φαγητά με την προσθήκη μπαχαρικών καμουφλάρονται, έτσι ώστε ο καταναλωτής να θεωρεί πως τρώει κάτι που έχει αρκετό αλάτι.

Αντί να προσθέτουν αλάτι στα γεύματά τους, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να χρησιμοποιούν μπαχαρικά για να δώσουν στο φαγητό τους περισσότερη γεύση και να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο, προτείνει νέα έρευνα. “Εργαζόμασταν ειδικά με έναν πληθυσμό ηλικιωμένων ενηλίκων για να δούμε αν θα μπορούσαμε να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού σε ένα προϊόν και στη συνέχεια να το προσαρμόσουμε στα γούστα τους”, εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Carolyn Ross. Είναι καθηγήτρια επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον στο Πούλμαν. “Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ικανότητα της γεύσης και της όσφρησης είναι γνωστό ότι εξασθενεί με την ηλικία και η ασθενέστερη αντίληψη των αλμυρών γεύσεων μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να καρυκεύουν το φαγητό τους με υπερβολικό αλάτι, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων”, δήλωσε η Ross.


Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, 39 υγιείς άνθρωποι άνω των 60 δοκίμασαν τη γεύση μιας σύνθεσης λευκής σάλτσας που βρίσκεται συνήθως σε έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα με ζυμαρικά κοτόπουλου Cajun. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν εκδοχές της σάλτσας με ποικίλες ποσότητες αλατιού και διαφορετικά μπαχαρικά και καρυκεύματα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση τόσο των βοτάνων όσο και των καρυκευμάτων τσιποτλέ δυσκόλεψε τους συμμετέχοντες να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ σαλτσών με χαμηλά ή υψηλά επίπεδα αλατιού. Αλλά η προσθήκη μόνο βοτάνων – όπως βασιλικός, σκόρδο σε σκόνη και χοντρό πιπέρι – ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην απόκρυψη των δειγμάτων με χαμηλότερο αλάτι, έδειξαν τα ευρήματα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Food Quality and Preference.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μπαχαρικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της πρόσληψης αλατιού από τους ηλικιωμένους. “Μέχρι σήμερα, μια σαφής σχέση μεταξύ της απώλειας γεύσης, και επομένως των υψηλότερων ουδών γεύσης, και της διατροφικής συμπεριφοράς απομένει να καθοριστεί”, είπε η Ross. “Έτσι, διερευνούμε ένα σωρό διαφορετικούς πιθανούς παράγοντες”. Όταν καταστεί εφικτή η στρατολόγηση εθελοντών για προσωπικές μελέτες, οι ερευνητές σχεδιάζουν μια μεγάλη παρακολούθηση για να δουν πώς οι χαμηλότερες ποσότητες αλατιού και διαφορετικές συγκεντρώσεις βοτάνων και μπαχαρικών επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τη γεύση των τροφίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μυστικό της ανατολής για αξέχαστες νύχτες γεμάτες πάθος

Κανέλα υγεία: Οι θαυματουργές ιδιότητες του γευστικού μπαχαρικού

Πιπεριές τσίλι: Είναι υγιεινές ή θα πρέπει να αποφεύγονται;

Τροφές που συνιστούν αναπόσπαστο μέρος μιας αγχολυτικής διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon