Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διατροφή και χημική βενζοφαινόνη-3: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο μαστού

Διατροφή και χημική βενζοφαινόνη-3: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο μαστού

Διατροφή και χημική βενζοφαινόνη-3: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο μαστού. Σε µια νέα µελέτη σε ζώα, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις που έχει ένας συνδυασμός δίαιτας και έκθεσης στη χημική βενζοφαινόνη-3 (BP- 3) στους όγκους του µαστού. Οι επιστήμονες βρήκαν μια περίπλοκη σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων.

Ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στην BP-3- ένα κοινό συστατικό σε αντηλιακό και άλλα προϊόντα- είναι πιθανό να αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τους όγκους του μαστού αδένα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oncotarget, παρέχει τη βάση για περαιτέρω έρευνα με σκοπό την επιβεβαίωση των ευρημάτων και τη διερεύνηση του βαθμού στον οποίο είναι πιθανό να αναπαραχθούν στον άνθρωπο. Η BP-3 είναι ένα κοινό συστατικό του αντιηλιακού, καθώς και σε πολλά άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Ωστόσο, θεωρείται επίσης ότι πρόκειται για χημική ουσία ενδοκρινικής διαταραχής (EDC).


Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε EDC αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές καταστάσεις υγείας ενός ατόμου, όπως η παχυσαρκία, το μειωμένο βάρος κατά τη γέννηση, ο διαβήτης, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ο καρκίνος του μαστού. Υπάρχουν πολλά που δεν είναι ακόμη γνωστά για τα EDC. Οι ερευνητές βρήκαν μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της δίαιτας, της BP- 3, και της ανάπτυξης όγκων. Για τα ποντίκια που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών λιπαρών, η BP- 3 φάνηκε να προσφέρει κάποια προστασία κατά της ανάπτυξης των επιθηλιακών όγκων, ενώ παράλληλα αύξησε τη επιθετικότητα των όγκων των κυττάρων των ατράκτων. Τα ποντίκια στα οποία δόθηκε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εφηβείας δεν έλαβαν καμία από τις ευεργετικές επιδράσεις της BP- 3 στους επιθηλιακούς όγκους, οι οποίοι αυξήθηκαν πιο επιθετικά.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα ποντίκια σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε διατροφή με χαμηλά λιπαρά, η 2η ομάδα έλαβε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και η 3η ομάδα έλαβε δίαιτα υψηλή σε λίπος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και έπειτα χαμηλή σε λίπος. Μέχρι το τέλος της μελέτης, δύο τύποι καρκίνου του μαστού είχαν αναπτυχθεί σε σχεδόν όλα τα ποντίκια: οι όγκοι του επιθηλίου, οι οποίοι είναι παρόμοιοι με τα κύτταρα του μαστικού αδένα, και οι όγκοι των κυττάρων των αξόνων, οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα: Γιατί τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν ανεπαρκή μεταβολισμό;

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κολχικίνη δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό 

Κολχικίνη: Τα αποτελέσματα συμβάλλουν στην επιστημονική συζήτηση και προτάσσουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση άλλων φαρμακευτικών πιθανών θεραπειών, καθώς και την τήρηση ενδεδειγμένων πρωτοκόλλων θεραπείας που βασίζονται σε αποδεδειγμένα δεδομένα.

Γιατί το άγχος επηρεάζει κυρίως γυναίκες;

Άγχος: Το άγχος είναι μια κοινή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες

Apps για την έμμηνο ρύση θέτουν σε κίνδυνο τις χρήστριες 

Η συλλογή και αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου, τα συμπτώματα, η διάθεση και άλλα σχετικά στοιχεία, μπορεί να αποτελέσει στόχο για hackers ή κακόβουλες εταιρείες. Αν τα δεδομένα αυτά διαρρεύσουν ή καταχραστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καταστάσεις παρενόχλησης, διακρίσεων ή ακόμα και οικονομικής εκμετάλλευσης της χρήστριας.

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Close Icon