Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διακοπή καπνίσματος

Διακοπή Κάπνισμα: Οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερου πρόχειρου φαγητού & στην αύξηση βάρους

Διακοπή Κάπνισμα: Οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερου πρόχειρου φαγητού & στην αύξηση βάρους

"Ο φόβος της αύξησης του βάρους είναι μια σημαντική ανησυχία μεταξύ των καπνιστών που σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα. Το κλειδί για την άρση αυτών των εμποδίων είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που αυξάνουν την επιθυμία για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας".

Διακοπή Κάπνισμα: Οι πρώην καπνιστές που πάσχουν από διακοπή νικοτίνης μπορεί να προτιμούν λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα για να καλύψουν το κενό. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα διαπίστωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε κακή διατροφή, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση βάρους. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το οπιοειδές σύστημα – οι εγκεφαλικές λειτουργίες που είναι υπεύθυνες για τον εθισμό και τη ρύθμιση της όρεξης – μπορεί να κάνει τους πρώην καπνιστές που πάσχουν από διακοπή νικοτίνης να προτιμούν λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα για να καλύψουν το κενό.

Ο επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Mustafa al’Absi, αδειούχος ψυχολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Duluth Campus, ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματά του στην Εφημερίδα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Journal of Drug and Alcohol Dependence. «Εξετάσαμε αν η οξεία απόσυρση νικοτίνης αυξάνει ή όχι την πρόσληψη πρόχειρου φαγητού-υψηλού σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη-και πώς εμπλέκονται οι υποδοχείς που ανακουφίζουν από το άγχος του οπιοειδούς συστήματος», δήλωσε ο al’Absi σε δελτίο τύπου από το πανεπιστήμιο.

“Ο μετριασμός αυτών των προκλήσεων κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας θα βοηθήσει τους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα, ενώ θα κατανοήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και θα ενθαρρύνουν πιο υγιείς αποφάσεις.” Η μελέτη ανέλυσε μια ομάδα συμμετεχόντων καπνιστών και μη καπνιστών μεταξύ 19 και 75 ετών.

Όλα τα άτομα κλήθηκαν να σταματήσουν τη χρήση νικοτίνης για 24 ώρες και έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε 50 mg ναλτρεξόνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ασθενών με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες. Στο τέλος των δύο συνεδριών πριν και μετά την προσωρινή διακοπή, στους συμμετέχοντες προσφέρθηκε μια ποικιλία από σνακ που διέφεραν σε υψηλή έως χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και διαστάσεις αλμυρού, γλυκού και λιπαρού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αντιμετώπιζαν απόσυρση νικοτίνης κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες. Όσοι είχαν πάρει τη ναλτρεξόνη ήταν λιγότερο πιθανό να επιλέξουν ένα φαγητό με πολλές θερμίδες. “Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση τροφίμων, ειδικά εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, για την αντιμετώπιση του αρνητικού συναισθήματος και της αγωνίας που χαρακτηρίζει τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι κατά τη διακοπή του καπνίσματος”, δήλωσε ο al’Absi.

“Τα αποτελέσματα προκλινικών και κλινικών ερευνών το υποστηρίζουν και καταδεικνύουν ότι το άγχος αυξάνει την τάση για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.” Η αύξηση βάρους ή ο φόβος αύξησης βάρους μετά τη διακοπή, πιστεύει ο al’Absi, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί την υποτροπή ορισμένων καπνιστών.

“Αυτά τα ευρήματα επεκτείνουν παλαιότερες μελέτες που υποδεικνύουν τον αντίκτυπο της χρήσης καπνού στην όρεξη και βοηθούν στον εντοπισμό της επίδρασης ενός σημαντικού βιολογικού συνδέσμου, του οπιοειδούς συστήματος του εγκεφάλου, στην όρεξη κατά τη διακοπή της νικοτίνης”, δήλωσε ο al’Absi. “Ο φόβος της αύξησης του βάρους είναι μια σημαντική ανησυχία μεταξύ των καπνιστών που σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα. Το κλειδί για την άρση αυτών των εμποδίων είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που αυξάνουν την επιθυμία για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος

Διακοπή καπνίσματος: συμβουλές για να μην παχύνετε

Τέσσερα έως πέντε κιλά προσθέτει η διακοπή του καπνίσματος

Γιατί παχαίνω μετά την διακοπή του τσιγάρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μηχανική μάθηση εντοπίζει φάρμακα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα

"Ορισμένα από τα φάρμακα που εντοπίσαμε δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές για την ικανότητά τους να βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά υπάρχουν ακόμη και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι που θα μπορούσαν να εξεταστούν σε μελλοντικές έρευνες".

Όταν το κάπνισμα έχει αρνητικό πρόσημο και στην ψυχική υγεία

Σε μια σειρά ανθρώπων (γιατροί, ψυχολόγοι κτλ.) που μπορούν να γίνουν αρωγοί στη διακοπή του καπνίσματος συμπεριλαμβάνεται και ο καθηγητής φυσικής αγωγής (ο γυμναστή σας), καθώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει θετικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι πνεύμονες “αυτοκαθαρίζονται” μετά τη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με έρευνα

Οι πνεύμονές μας έχουν μια σχεδόν «μαγική» ικανότητα να αποκαθιστούν μέρος της βλάβης που προκάλεσε το κάπνισμα – αλλά μόνο μετά τη διακοπή, αναφέρει νέα έρευνα. Οι μεταλλάξεις που προκαλούν τον καρκίνο του πνεύμονα θεωρούσαμε μέχρι πρόσφατα ότι ήταν μη αναστρέψιμες και επέμεναν ακόμα και μετά τη διακοπή. Αλλά νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό […]

Μένουμε σπίτι και δεν καπνίζουμε

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα εκτιμά ότι η πανδημία του νοσήματος από τον νέο κορωνοϊού αναδεικνύει για πρώτη φορά το κάπνισμα ως άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής και της Δημόσιας Υγείας. Η βιβλιογραφία της χρήσης προϊόντων καπνού (τσιγάρων, πούρων, ηλεκτρονικών τσιγάρων, ναργιλέ, θερμαινόμενων μη καιομένων, νέων καπνικών προϊόντων κ.α.) σε σχέση […]

Επιχειρήματα για τροποποιήσεις του αντικαπνιστικού νόμου

«Είναι λογικό να υπάρχει ζημία στις επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν πολλοί καπνιστές στην Ελλάδα. Και αυτοί δεν έγιναν από μόνοι τους. Αυτοί οι καπνιστές πριν από 20 χρόνια βομβαρδίζονταν από τα ΜΜΕ με διαφημίσεις για τσιγάρα. Και έπειτα αν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα στην Ελλάδα ας απαγορεύσουμε την πώληση από τα περίπτερα. Γιατί δεν μπορεί […]

Αμερικανική έρευνα για την παράλληλη χρήση τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου

Για πρώτη φορά έγινε έρευνα σε βάθος χρόνου για τις επιπτώσεις που έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους πνεύμονες. Η έρευνα, που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλου του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του ατμιστή να εμφανίσει κάποια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, το […]

Close Icon