ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

COVID: Νέα θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει την αίσθηση της όσφρησης σε ασθενείς με μακροχρόνια λοίμωξη

COVID: Νέα θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει την αίσθηση της όσφρησης σε ασθενείς με μακροχρόνια λοίμωξη

"Μας εξέπληξαν ορισμένα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν 100% επίλυσης της φαντoσμίας σε ορισμένους ασθενείς, καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής".

COVID: Χρησιμοποιώντας μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία υπό την καθοδήγηση εικόνας, οι ερευνητές μπορεί να είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την αίσθηση της όσφρησης σε ασθενείς που έχουν υποφέρει από μακροχρόνια COVID, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). Η παροσμία, μια κατάσταση κατά την οποία η αίσθηση της όσφρησης δεν λειτουργεί πλέον σωστά, είναι ένα γνωστό σύμπτωμα της COVID-19. Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι επηρεάζεται έως και το 60% των ασθενών με COVID-19.

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς ανακτούν την αίσθηση της όσφρησης με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι ασθενείς με μακροχρόνια COVID συνεχίζουν να έχουν αυτά τα συμπτώματα για μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τη μόλυνση, επηρεάζοντας αρνητικά την όρεξή τους για φαγητό και τη συνολική ποιότητα της ζωής τους. “Η μετά-COVID παροσμία είναι συχνή και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Adam C. Zoga, M.D., M.B.A., καθηγητής μυοσκελετικής ακτινολογίας στο Jefferson Health στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. “Οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν αποστροφή για τρόφιμα και ποτά που συνήθιζαν να απολαμβάνουν”. Η διαστρεβλωμένη αίσθηση της όσφρησης μπορεί επίσης να επηρεάσει την αντίληψη της όσφρησης και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από φαντοσμία, μια κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να ανιχνεύουν μυρωδιές – βρώμικες ή ευχάριστες – που δεν υπάρχουν στο περιβάλλον τους. Για να αξιολογήσουν μια πιθανή θεραπεία για τους ασθενείς με μακροχρόνια παρωσμία μετά την COVID, οι ερευνητές εξέτασαν τα πιθανά οφέλη του καθοδηγούμενου με αξονική τομογραφία αποκλεισμού του αστεροειδούς γαγγλίου. Μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει ακούσιες διεργασίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η αναπνοή και η πέψη, τα αστεροειδή γάγγλια είναι νεύρα σε κάθε πλευρά του λαιμού. Παρέχουν ορισμένα σήματα στο κεφάλι, τον αυχένα, τα χέρια και ένα τμήμα του άνω μέρους του θώρακα. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν αποκλεισμό του αστεροειδούς γαγγλίου, ο οποίος περιλαμβάνει την έγχυση αναισθητικού απευθείας στο αστεροειδές γάγγλιο στη μία πλευρά του λαιμού για τη διέγερση του περιφερειακού αυτόνομου νευρικού συστήματος. Η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά και δεν απαιτείται νάρκωση ή ενδοφλέβια αναλγησία. Ο αποκλεισμός του αστεροειδούς γαγγλίου έχει χρησιμοποιηθεί με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αθροιστικών πονοκεφάλων, του πόνου του φαντάσματος των άκρων, των συνδρόμων Raynaud και Meniere, της στηθάγχης και της καρδιακής αρρυθμίας. “Η παροσμία έχει αναφερθεί προηγουμένως ως σπάνια διαταραχή που εμφανίζεται μετά από εγκεφαλικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, εγκεφαλικό επεισόδιο, ιογενή σύνδρομα και με ορισμένους όγκους στο κεφάλι και τον λαιμό”, δήλωσε ο Δρ Ζόγκα. “Δεν ήμασταν απόλυτα βέβαιοι ότι η διαδικασία θα λειτουργούσε για την παροσμία”.

Για τη μελέτη, 54 ασθενείς παραπέμφθηκαν από έναν ειδικό για το αυτί, τη μύτη και το λαιμό μετά από τουλάχιστον έξι μήνες παροσμίας μετά την Covid, η οποία ήταν ανθεκτική στις φαρμακευτικές και τοπικές θεραπείες. Χρησιμοποιήθηκε καθοδήγηση με αξονική τομογραφία για την τοποθέτηση μιας σπονδυλικής βελόνας στη βάση του λαιμού για την έγχυση στο αστεροειδές γάγγλιο. Οι ερευνητές πρόσθεσαν μια μικρή δόση κορτικοστεροειδούς στο αναισθητικό στο φαρμακολογικό παρασκεύασμα, υποπτευόμενοι ότι ο ιός Sars-Cov-2 μπορεί να προκαλεί φλεγμονή των νεύρων. “Ο αρχικός ασθενής είχε τρομερά θετική έκβαση, σχεδόν αμέσως, με συνεχή βελτίωση έως το σημείο της υποχώρησης των συμπτωμάτων σε τέσσερις εβδομάδες”, δήλωσε ο Δρ Ζόγκα. “Μας εξέπληξαν ορισμένα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν 100% επίλυσης της φαντoσμίας σε ορισμένους ασθενείς, καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής”. Η παρακολούθηση έγινε για 37 ασθενείς (65%), με 22 (59%) από τους 37 να αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων μία εβδομάδα μετά την ένεση. Από αυτούς τους 22, οι 18 (82%) ανέφεραν σημαντική προοδευτική βελτίωση έως ένα μήνα μετά την επέμβαση. Στους τρεις μήνες, υπήρξε μέση βελτίωση των συμπτωμάτων κατά 49% (εύρος από 10% έως 100%) μεταξύ των 22 ασθενών. Είκοσι έξι ασθενείς επέστρεψαν για μια δεύτερη ένεση που χορηγήθηκε στην άλλη πλευρά (αντίπλευρη) του λαιμού τους μετά από διάστημα τουλάχιστον έξι εβδομάδων. Ενώ η δεύτερη ένεση δεν ήταν αποτελεσματική σε ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρώτη ένεση, το 86% των ασθενών που ανέφεραν κάποια βελτίωση μετά την πρώτη ένεση ανέφεραν πρόσθετη βελτίωση μετά την αντίθετη ένεση. Δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες. “Άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο Δρ Ζόγκα. “Αυτή η ένεση λειτουργεί”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα δείχνει γιατί η απώλεια όσφρησης συνεχίζεται ακόμα και μετά την ανάρρωση

Μακροχρόνια απώλεια όσφρησης & γεύσης στο 5% των κρουσμάτων Covid

Τουλάχιστον 27 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα όσφρησης & γεύσης

Oι ειδικοί θεωρούν πως το μελλοντικό πρόβλημα θα είναι η long covid

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.