ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Πώς ο covid-19 μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς;

Covid-19: Πώς ο covid-19 μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς;

Covid-19: Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν μια σύνδεση μεταξύ του COVID-19 και ενός αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού, που μπορεί να επιμείνει έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο ιός COVID-19 μπορεί να μολύνει άμεσα τις στεφανιαίες αρτηρίες, οδηγώντας σε φλεγμονή της λιπώδους πλάκας μέσα σε αυτές, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί ορισμένα άτομα που προσβάλλονται από τον COVID-19 είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά και γιατί τα άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις αντιμετωπίζουν επιδεινωμένα καρδιακά προβλήματα μετά τη μόλυνση.

Covid-19 και υγεία καρδιάς

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν μια σύνδεση μεταξύ του COVID-19 και ενός αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού, που μπορεί να επιμείνει έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Αυτή η μελέτη εμβαθύνει στους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτές τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με προϋπάρχουσα λιπώδη πλάκα στις αρτηρίες τους που υπέκυψαν στον COVID-19, αλλά οι επιπτώσεις επεκτείνονται σε άτομα όλων των ηλικιών που προσβάλλονται από τον ιό.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται για το COVID-19, μπορεί να μολύνει διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των πνευμόνων. Μόλις ο ιός φτάσει στα κύτταρα, το ανοσοποιητικό σύστημα αποστέλλει λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μακροφάγα για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση και να αφαιρέσουν τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες. Ωστόσο, όταν τα μακροφάγα κατακλύζονται από χοληστερόλη, μετατρέπονται σε αφρώδη κύτταρα, έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων που συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι εάν ο SARS-CoV-2 μπορούσε να μολύνει αρτηριακά κύτταρα, τα μακροφάγα μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στην υπάρχουσα πλάκα. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο ιός υπήρχε σε ιστούς στεφανιαίας αρτηρίας και πλάκας από θύματα του COVID-19.

Στη συνέχεια, η ομάδα απομόνωσε αρτηριακά κύτταρα και κύτταρα πλάκας, συμπεριλαμβανομένων μακροφάγων και αφρωδών κυττάρων, από υγιή άτομα και τα εξέθεσε στον ιό σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η μελέτη έδειξε ότι ο ιός ήταν ικανός να μολύνει αυτά τα κύτταρα, με τα μακροφάγα και τα αφρώδη κύτταρα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αφρώδη κύτταρα μπορεί να χρησιμεύσουν ως δεξαμενές για τον ιό μέσα στην αθηρωματική πλάκα. Άτομα με σημαντική συσσώρευση πλάκας μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρές ή παρατεταμένες λοιμώξεις COVID-19.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν την απελευθέρωση κυτοκινών, μορίων που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη φλεγμονή και προάγουν το σχηματισμό πλάκας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα άτομα με προϋπάρχουσα πλάκα και επακόλουθη λοίμωξη COVID-19 αντιμετωπίζουν επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά πολύ μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό.

Η μελέτη ενισχύει την κατανόησή μας για την πολύπλευρη φύση του COVID-19 και τον αντίκτυπό του σε διάφορα κύτταρα και ιστούς του σώματος. Υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς έρευνας τόσο για τις οξείες όσο και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη διεξήχθη σε μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ατόμων και με τα αρχικά στελέχη του ιού να υπάρχουν στη Νέα Υόρκη μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαΐου 2021. Τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν άμεσα για άλλα στελέχη ιού ή νεότερα, υγιέστερα άτομα .

Αυτή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research στις 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νόμπελ Ιατρικής: Απονεμήθηκε σε επιστήμονες για τα εμβόλια mRNA Covid

Τι να περιμένετε για την αναπνευστική περίοδο της γρίπης, του RSV και του Sars-Cov-2

Ερευνητές συζητούν την επανεκτίμηση των προφυλάξεων COVID-19 το 2023

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρώτη κλινική δοκιμή ιατρικής ακριβείας στον καρκίνο του πνεύμονα με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

"Το Lung-MAP έφερε σε επαφή την ακαδημαϊκή κοινότητα, την υπεράσπιση, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τη βιομηχανία, με κοινό στόχο να φέρει νέες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου σε όλους τους ασθενείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Είμαι υπερήφανος για τα επιτεύγματα που πετύχαμε μαζί την τελευταία δεκαετία και ανυπομονώ να βοηθήσω άλλους να διαμορφώσουν προγράμματα που βασίζονται στην επιτυχία του Lung-MAP", δήλωσε ο Herbst.

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.