ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Η χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Covid-19: Η χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

«Τα φυτικά διατροφικά πρότυπα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που επηρεάζουν θετικά διάφορους τύπους κυττάρων, οι οποίοι εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζουν άμεσες αντιικές ιδιότητες», σημειώνουν.

Covid-19: Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και χαμηλή σε γαλακτοκομικά και κρέας συνδέεται με 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης “Διατροφή Πρόληψη & Υγεία BMJ”. «BMJ Nutrition Prevention & Health».

Η έρευνα έγινε σε 702 ενήλικες την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου 2022. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες και τη συχνότητα που κατανάλωναν τις ομάδες τροφίμων, καθώς και τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες: παμφάγων ή διατροφής κυρίως φυτικής προέλευσης. Η ομάδα φυτικής διατροφής διαιρέθηκε περαιτέρω σε όσους έτρωγαν κρέας τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα και σε χορτοφάγους και βίγκαν. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ηλικία και το φύλο μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, οι παμφάγοι ανέφεραν υψηλότερο ποσοστό ιατρικών παθήσεων και χαμηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας, ενώ και οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ήταν περισσότεροι στην ομάδα αυτή, όλοι παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 και σοβαρότερα συμπτώματα. Συνολικά, 330 άτομα δήλωσαν ότι είχαν προσβληθεί από Covid-19, από τους οποίους οι 224 δήλωσαν ότι είχαν ήπια συμπτώματα και οι 106 μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα. Οι παμφάγοι είχαν σημαντικά υψηλότερη αναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης του Covid-19 σε σχέση με τις ομάδες φυτικής διατροφής (52% έναντι 40%). Επιπλέον, ήταν πιο πιθανό να είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη, 18% έναντι 11%. Δεν υπήρχε, ωστόσο, διαφορά στον πόσο καιρό διήρκεσαν τα συμπτώματα. Μετά τη συνεκτίμηση των παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάζουν, όπως το βάρος, οι προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν συχνότερα χορτοφαγική και βίγκαν διατροφή είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από ό,τι οι παμφάγοι. Αντίθετα, δεν εντόπισαν διαφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μεταξύ των ομάδων παμφάγων και χορτοφαγικής διατροφής.

Οι ερευνητές προτείνουν ως εξήγηση για τα ευρήματά τους ότι ίσως η κυρίως χορτοφαγική διατροφή να παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. «Τα φυτικά διατροφικά πρότυπα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που επηρεάζουν θετικά διάφορους τύπους κυττάρων, οι οποίοι εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζουν άμεσες αντιικές ιδιότητες», σημειώνουν. Ωστόσο, τονίζουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεκμηριώσει αιτιώδεις παράγοντες. Καταλήγουν, πάντως, ότι υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων ευρημάτων και των ευρημάτων άλλων μελετών συνίσταται να ακολουθούνται χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα μπορούσαν ορισμένες δίαιτες να βοηθήσουν στη διαχείριση της μακράς COVID;

Ο διαβήτης, η πρόληψη και ο κίνδυνος του κοροναϊού

Κορονάϊός: H Διατροφή θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να έχουμε αν υποφέρουμε από κράμπες;

Κράμπες υγεία: Οι κράμπες, είτε είναι εμμηνορροϊκές είτε που προκαλούνται από την άσκηση ή σχετίζονται με άλλες παθήσεις υγείας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή και την ευημερία.

Η καλύτερη σπιτική συνταγή Γουακαμόλε 

Οι φρέσκες και ζωντανές γεύσεις του αβοκάντο, του κρεμμυδιού, της ντομάτας και του χυμού λάιμ συνδυάζονται όμορφα για να δημιουργήσουν ένα νόστιμο και εθιστικό ντιπ που θα κάνει όλους να επιστρέψουν για περισσότερα.

Τι πρέπει να γνωρίζει η κάθε γυναίκα για την αναπαραγωγική της υγεία;

Αναπαραγωγική υγεία: Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών είναι μια κρίσιμη πτυχή της συνολικής ευημερίας, η οποία περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και τη γενική γυναικολογική υγεία.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο με δυνητική προστασία κατά του καρκίνου

Ρόδι: Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι ακριβείς επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.

Επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D στη γονιμότητα και στην ψυχική υγεία

Βιταμίνη D: Μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, η επαρκής βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας και να αυξήσει τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη και να βοηθήσει στην ψυχική μας υγεία.